Post nr 1, Wysłany: 2008-04-22, 12:52 Proszę o konkretną informację. Kwalifikacje.
Witam. Chciałabym zapytać jak to w końcu jest z kwalifikacjami do pracy w szkole specjalnej lub SOSW. Z różnych postów wnioskuję, że sama oligo nie wystarcz. Czyli muszę mieć skończone inne studia (początkowa, opiekuńczo- wychowawcza, itd)? Czy kierunek ma się nazywać oligofrenopedagogika, czy może to być np. Edukacja i rehabilitacja osób upośledzonych umysłowo?
Bardzo proszę o informację lub link do odpowiednich dokumentów.
Oligofrenopedagogika + przedmiot/opiekuńczo wychowawcza/początkowa itd. Oczywiście, możesz mieć oligo, przedmiot i początkową czy jeszcze do tego surdo - ale oligo + coś obowiązkowo.
Wyjątek jest jeden - pracując w klasach edukacyjno - terapeutycznych możesz mieć tylko oligo.
Ja chciałam tylko dodac ze jesli chodzi o kierunek "edukacja i rehabilitacja osób uposledzonych umysłowo" to mozesz według kuratorium pracowac w tych samych miejscach jak po oligo. Z doświadczenia jednak wiem ze dyrektorzy podchodza do tego sceptycznie niestety wiec jesli wybierasz teraz kierunke lepiej wybrac oligofrenopedagogikę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum