Bardzo Ci dziękuję droga morigan za ten wpis Podejrzewam, że ukończyłaś pedagogikę terapeutyczną w Gliwicach u pani dr TOP tak jak ja i tak samo jak mnie bulwersuje Cię fakt, że panuje ogólne przekonanie, błędne zresztą, że pedagog specjalny = ktoś po oligo. A to przecież nieprawda! Oligofrenopedagogika to tylko jeden z działów pedagogiki specjalnej zajmujący się osobami upośledzonymi umysłowo, a przecież nie tylko takie mamy w klasie.
Poza tym już w jakimś wątku cytowałam, rozporządzenie ministra edukacji bardzo ogólnie określa to jakie powinien mieć kwalifikacje pedagog wspomagający pracujący w klasie integracyjnej.
Pozdrawiam
Czytam te wypowiedzi i muszę powiedzieć, że u mnie w szkole osoby wspomagające pracę nauczyciela są zatrudniane z Urzędu Pracy. Często są to osoby, które nie mają żadnych kwalifikacji i nigdy nie pracowały, były gosposiami domowymi, albo też pracowały w sklepie, itp. Wspomnę, że pracuję w szkole specjalnej
_________________ "Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."
Eeeeeee
moment. Pomoc nauczyciela a pedagog wspomagający to dwie różne kwestie.
W szkole specjalnej nie istnieje coś takiego, jak pedagog wspomagający! Tam mogą być zatrudnione osoby faktycznie z UP, ale jako pomoc nauczyciela, czyli: idą z dzieckiem do ubikacji, przebiorą, kiedy się zanieczyści, pomogą zjeść obiad, pomogą w innych czynnościach samoobsługowych. Nie uczą!
_________________ "Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."
uważam że tak naprawdę nie każde dziecko może być w klasie integracyjnej.
niektóre nie potrafią zawiązać butów a ZNAKOMICIE RADZą sobie z ulamkami . Jaka w tym logika
Klasy integracyjne są nie tylko dla osób z niepełnosprawnością intelektualną. Dziecko może być świetnym uczniem, średnia 5,3 dajmy na to, a poruszać się na wózku i nie potrafić butów zawiązać...
Post nr 23, Wysłany: 2008-03-10, 19:22
dushka napisał/a:
Klasy integracyjne są nie tylko dla osób z niepełnosprawnością intelektualną. Dziecko może być świetnym uczniem, średnia 5,3 dajmy na to, a poruszać się na wózku i nie potrafić butów zawiązać...
Jeszcze musi mieć szczęście spotkania na swojej drodze łaskawcę nauczyciela, który zechce w takim dziecku na wózku, co to butów nie potrafi zawiązać zauważyć inteligencję. Jeżeli jeszcze dziecko mówi, to ma jakieś szanse, jeżeli nie mówi, może mieć pecha.
Osobiście uważam, że klasy integracyjne są zwłaszcza dla uczniów z niepełnosprawnością ruchową, wzroku czy słuchu a dopiero na końcu dla uczniów z nps. intelektualną. Nie, nie dlatego, że dziecko z nps. intelektualną się nie nadaje, ale dlatego, że większość nauczycieli się nie nadaje do tego by sensownie uczyć dziecko z npsp. intelektualną w klasie integracyjnej.
Ja mam w klasie uu w stopniu lekkim, wózek, niepełnosprawne nogi, niedowidzenie z oczopląsem i inteligencję powyzej przeciętnej z brakiem umiejętności czytania i pisania Wesoło. Ale na żadną inną klasę bym tych moich dzieciaków nie zamieniła. Fajni są
Co do niepełnosprawności intelektualnej - jeśli oligowiec potrafi sensownie i jasno dogadać się co do pracy z nauczycielem przedmiotowcem - nie jest źle. A jak do tego współpraca z domem jest dobra, to rzekłabym - jest całkiem dobrze
No dobrze kochani, a powidzcie mi jak wygląda taka praca w klasie integracyjnej w szkole ponadgimnazjalnej? Bo domyślam się, że w większości piszecie o sp, tak?
Dostałam propozycje pracy na stanowisku pedagoga wspierającego, jestem po ped op-wych i od października rozpoczynam studia podyplomowe na kierunku pedagogika lecznicza. Tak do końca nie wiem co mnie w mojej pracy czeka Propozycje przyjęłam i juz niedługo rozpoczynam. Jak mogę się do niej jeszcze przygotować, zaczęłam od czytania forum
I mam jeszcze jedno pytanie (nie wiem czy to dobre miejsce, ale nie chce zakładać osobnego wątku), jest to moja pierwsza praca i nie posiadam stopnia awansu zawodowego, natomiast mam wykształcenie mgr i uprawnienia pedagogiczne (praktyki pedag na licencjacie powyżej 300h + studiowałam dwie specjalizacje pedagogiczne na SUM, więc kolejne godziny praktyk + wolontariaty). Do której kategorii osób zaliczam sie w ramach wynagrodzenia: czy "tytuł mgr z przygotowaniem pedagogicznym" czy "tytuł mgr bez przygotowania pedagogicznego"? Przygotowanie pedagogiczne mam, ale nie specjalistyczne w dziedzinie ped specjalnej, w której będe pracować.
Michal1980****
Przedmiot nauczania: Geografia
Wiek: 31 Dołączył: 29 Sie 2008 Posty: 1 Skąd: mazowieckie
Post nr 29, Wysłany: 2008-08-29, 20:11
A wie ktoś może jakie warunki musi spełniać szkoła aby stworzyć w niej klasy integracyjne? Jak musi być przystosowana aby mogły się w niej uczyć dzieci niepełnosprawne i czy jeśli nie spełnia określonych warunków to nie może być w niej klas integracyjnych? Oprócz wypowiedzi prosiłbym o jakieś linki do stron na których są jakieś podstawy prawne. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
askab
Przedmiot nauczania: Inne
Wiek: 28 Dołączyła: 03 Maj 2010 Posty: 3 Skąd: podkarpackie
Post nr 30, Wysłany: 2010-05-03, 16:44
Witam!!!
Mam pytanie: Mojego znajomego syn ma 9 lat i chodzi do 1 klasy "integracyjnej" - zdziwiło mnie to, że w tej klasie jest TYLKO 8 dzieci i wszystkie z orzeczeniami z poradni. Dziecko rozwija się normalnie, ale porównując do zwykłych klas - jest za dziecinny. Moim zdaniem spowodowane jest to klasą do której chodzi.
Kuzynki dzieci są w tym samym wieku a porównując je do niego są bardziej dojrzałe - proszę Was o radę co zrobić w takiej sytuacji - moim zdaniem powinien go przenieść do innej klasy, gdzie będzie miał lepszy kontakt z rówieśnikami i "dorośnie".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum