Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kwalifikacje do nauczania wf w klasach I-III
Autor Wiadomość
Jedliński 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 1, Wysłany: 2011-02-19, 21:16   Kwalifikacje do nauczania wf w klasach I-III

Jakie trzeba mieć kwalifikacje, aby uczyć w-fu w klasach I-III? Czy nauczyciele po np. pedagogice opiekuńczo-wychowawczej mogą uczyć w-fu?

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 2, Wysłany: 2011-02-19, 21:20   

Jedliński napisał/a:
Jakie trzeba mieć kwalifikacje, aby uczyć w-fu w klasach I-III?

Wystarczające są dokładnie te same, co do nauczania w klasach I-III.

Jedliński 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 3, Wysłany: 2011-02-19, 21:27   

Dz za odpowiedź.
Właśnie się dziwię, bo w-f to wbrew pozorom nie są żarty (np. łatwo o wypadek).....

[student]inhetos 
TRENER

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 4, Wysłany: 2011-02-20, 20:44   

Wszyscy nauczyciele któży są po Pedagogice wczesnoszkolnej a któży mają nauczać WF w klasach I - III będą musieli odbyć dwu semestralne podyplomowe studia WF .....tak słyszałem od jednego dyrektora szkoły w drugim przypadku osoby które skończyły kierunek WF będą musiały zrobić podyplomówkę 3 semestralną z pedagogiki wczesnoszkolnej

partita400 

Post nr 5, Wysłany: 2011-02-21, 00:24   

Nauczyciele po edukacji wczesnoszkolnej mają zaliczoną metodykę nauczania wszystkich nauczanych przedmiotów, a właściwie zajęć edukacyjnych.Swoją drogą jak widzę te panie w spódnicach i góralskich kapciach na zajęciach z WF , to ogarnia mnie lekki... :)
I już je widzę idące na studia podyplomowe z WF :wink:

[student]inhetos 
TRENER

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 6, Wysłany: 2011-02-21, 15:05   

partita400 napisał/a:
Nauczyciele po edukacji wczesnoszkolnej mają zaliczoną metodykę nauczania wszystkich nauczanych przedmiotów, a właściwie zajęć edukacyjnych.Swoją drogą jak widzę te panie w spódnicach i góralskich kapciach na zajęciach z WF , to ogarnia mnie lekki... :)
I już je widzę idące na studia podyplomowe z WF :wink:
chyba nie masz wątpliwości że poziom nauczania WF w klasach I-III to będzie kiepski :wink: szkoda na to pieniędzy podatnika....

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 7, Wysłany: 2011-02-21, 16:38   

Poziom nauczania WF? A jakie to wartości i wiedzę ma przekazywać uczniom lekcja wychowania fizycznego?

partita400 

Post nr 8, Wysłany: 2011-02-21, 18:38   

haLayla napisał/a:
Poziom nauczania WF? A jakie to wartości i wiedzę ma przekazywać uczniom lekcja wychowania fizycznego?

Jakie? Zamiłowanie do sportu i rekreacji.Obudzenie pasji w młodym człowieku.Kształtowanie charakteru i obowiązkowości.
To bardzo podobne wartości jak w nauczaniu muzyki :roll: I to może tylko osoba, która żyje tym na codzień ,a nie "od święta"

[student]haLayla 
El Comediante

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 9, Wysłany: 2011-02-21, 19:05   

Ja uważam, że jak ktoś chce uprawiać jakiś sport i tak będzie to robił. Wychowanie fizyczne jest dla tych, którzy nie chcą :wink:
Swoją drogą, biorąc pod uwagę moje doświadczenia z tym przedmiotem, to jego formuła ograniczała się do rzucenia piłki do siatkówki lub do piłki nożnej. W szkole podstawowej jeszcze bawiły mnie próby musztrowania.

[student]inhetos 
TRENER

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 10, Wysłany: 2011-02-21, 21:19   

haLayla napisał/a:
ja nie mam wątpliwości że system edukacji ma produkować ludzi sprawnych i mądrych :wink: Wychowanie Fizyczne w szkołach jest międzyjnymi poto żeby nie wypuszczać młodych mopsów z chroniczną nadwagą ..... :wink: potęcjalnych młodych rencistów za których leczenie przyjdzie zapłacić podatnikowi.....nowoczesna medycyna też kładzie nacisk na prozdowotne zachowania są nawet ulgi podatkowe np. w Kanadzie ....no ale Ty studiujesz w Polsce medycyne .....stary :) żyjesz w innym świecie niż np. kanadyjski....poziom szkolnictwa w Polsce jest ogólnie nienajwyższy.....3 kraj w rankingu najuboższych w Unii Europejskiej....Uniwersytet Columbia w Nowym Yorku wykładowcy 6 noblistów.... :)

[student]inhetos 
TRENER

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 11, Wysłany: 2011-02-21, 21:26   

partita400 napisał/a:
haLayla napisał/a:

Jakie? Zamiłowanie do sportu i rekreacji.Obudzenie pasji w młodym człowieku.Kształtowanie charakteru i obowiązkowości.
To bardzo podobne wartości jak w nauczaniu muzyki :roll: I to może tylko osoba, która żyje tym na codzień ,a nie "od święta"
w szkołach w Szwajcarii jest przedmiot Pływanie niezależny od przedmiotu Wychowanie Fizyczne . Średnia liczba utonięć w Szwajcarii nie przekracza 10 w skali roku.....te które mają miejsce to utonięcia głównie w rwących rzekach mają je na koncie amatorzy extremalnych rozrywek a w Polsce ...wiesz jak to wygląda z utonięciami....

[student]haLayla 
El Comediante

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 12, Wysłany: 2011-02-21, 21:36   

inhetos napisał/a:
haLayla napisał/a:
ja nie mam wątpliwości że system edukacji ma produkować ludzi sprawnych i mądrych :wink: Wychowanie Fizyczne w szkołach jest międzyjnymi poto żeby nie wypuszczać młodych mopsów z chroniczną nadwagą ..... :wink: potęcjalnych młodych rencistów za których leczenie przyjdzie zapłacić podatnikowi.....nowoczesna medycyna też kładzie nacisk na prozdowotne zachowania są nawet ulgi podatkowe np. w Kanadzie ....no ale Ty studiujesz w Polsce medycyne .....stary :) żyjesz w innym świecie niż np. kanadyjski....poziom szkolnictwa w Polsce jest ogólnie nienajwyższy.....3 kraj w rankingu najuboższych w Unii Europejskiej....Uniwersytet Columbia w Nowym Yorku wykładowcy 6 noblistów.... :)

Ograniczę się do kilku lapidarnych punktów:

1. Cierpisz na zaawansowaną okcydentolatrię. Proponuję w ramach terapii wycieczkę na zachód.
2. Wiem, jaki jest cel wychowania fizycznego. Ale nie oznacza to bym uważał, iż osoba, która ukończyła studia podyplomowe się do nauczania tego przedmiotu nie nadawała.
3. Oprócz okcydentolatrii dostrzegam także dysleksję.
4. W tym innym świecie jeszcze w latach 90 optyka stała na najwyższym na świecie poziomie. Polski laser powstał już w latach 60, a w 1964 roku przeprowadzono pierwszą operację oka przy jego wykorzystaniu. Na tym twoim umiłowanym zachodzie nastąpiło to dużo później.
5. Powiedziałbym coś złośliwego, ale staram się być miły i uprzejmy. Byłbym wdzięczny, gdybyś poczuł się spostponowany.

[student]inhetos 
TRENER

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 13, Wysłany: 2011-02-21, 22:47   

haLayla napisał/a:
inhetos napisał/a:
haLayla napisał/a:

Ograniczę się do kilku lapidarnych punktów:

1. Cierpisz na zaawansowaną okcydentolatrię. Proponuję w ramach terapii wycieczkę na zachód.
2. Wiem, jaki jest cel wychowania fizycznego. Ale nie oznacza to bym uważał, iż osoba, która ukończyła studia podyplomowe się do nauczania tego przedmiotu nie nadawała.
3. Oprócz okcydentolatrii dostrzegam także dysleksję.
4. W tym innym świecie jeszcze w latach 90 optyka stała na najwyższym na świecie poziomie. Polski laser powstał już w latach 60, a w 1964 roku przeprowadzono pierwszą operację oka przy jego wykorzystaniu. Na tym twoim umiłowanym zachodzie nastąpiło to dużo później.
5. Powiedziałbym coś złośliwego, ale staram się być miły i uprzejmy. Byłbym wdzięczny, gdybyś poczuł się spostponowany.
ty przedszkolak :wink: spórz lepiej w lustro na swoją niedorobioną twarz......może tak sobie zaplikujesz operacją plastyczną .....

[student]haLayla 
El Comediante

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 14, Wysłany: 2011-02-21, 23:26   

Wysłałem raport do administracji forum. Nie będę robił z forum miejsca dyskusji gawiedzi podczas dożynek.

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 15, Wysłany: 2011-02-22, 16:54   

inhetos napisał/a:
ty przedszkolak :wink: spórz lepiej w lustro na swoją niedorobioną twarz......może tak sobie zaplikujesz operacją plastyczną .....

Tego typu teksty na tym forum nie są mile widziane.
Jeżeli sytuacja się powtórzy będę zmuszona dać ostrzeżenie.

Odpowiedz do tematu