Przedmiot nauczania: język angielski
Post nr 31, Wysłany: 2009-10-14, 15:40
Daddy napisał/a:
Ja studiuje Wychowanie Fizyczne w szkole, kierunek przygotowujący mnie typowo do pracy w szkole, będę mógł uczyć po licencjacie czy niezbędna będzie podyplomówka z WF?
Jeśli już to magisterka....
Ale szczerze mówiąc nic takiego nie słyszałam. W tej chwili moja koleżanka ma tylko licencjat i pracuje w szkole podstawowej.
_________________ Desde que sinta a brisa fresca no meu cabelo
E ver o sol brilhar forte nas folhas
Nao irei pedir por mais.
Ricardo Reis
ala.forum
Przedmiot nauczania: Język angielski
Daddy - co za bzdura, oczywiscie ze mozna uczyc z licencjatem w sp i gim a nawet w szkole sredniej. od ciebie tylko zalezy czy zechcesz zroobic mgr ( a nie podyplomowke!). jesli dyr bedzie mial do wyboru n-la z lic albo z mgr to pewnie wybierze z mgr...
Dzięki za odpowiedź. Miałem obawy, że wprowadzono jakiś dziwny przepis ale jednak wszystko jest ok.
Jak dobrze pójdzie to za 7-8 miesięcy będę mógł starać się o pracę w szkole.
Pozdrawiam wszystkich studentów kończących studia i wszystkich nauczycieli w dniu swojego święta.
Michał.
Post nr 34, Wysłany: 2010-03-25, 01:52 Student Turystyki i rekreacji
Witam wszystkich. Jako, że to jest mój pierwszy post, chciałbym na wstępie powiedzieć kilka słów o sobie. Jestem na szóstym (ostatnim do licencjata) semestrze studiów Turystyki i rekreacji (ze specjalizacją Rekrecja ruchowa - wiec mam kilka przedmiotów związanych z ruchem, ciałem itp).
Marzę, żeby zostac nauczycielem wychowania fizycznego. Co musze zrobic w tym celu? Jakiś kurs? Szkolenia? Nie wiem za bardzo gdzie szukać informacji.
Bedę naprawde bardzo wdzięczny za otrzymane wskazówki:) CO powinienem dalej robic? No i oczywiscie kiedy bede mógł zacząć robić to co chce?
Serdecznie pozdrawiam wszystkich obecnych jak i przyszlych nauczycieli.
Witam wszystkich nauczycieli i przyszłych nauczycieli! mam pytanie: czy w ogóle można znaleźć pracę jako nauczyciel wf-u?mieszkam w Warszawie i każda szkoła mi mówi że nie ma szans żebym dostał pracę.czy może w jakimś innym mieście jest praca?dziękuję!
nowy gość
Przedmiot nauczania: Inne
Wiek: 22 Dołączył: 10 Wrz 2010 Posty: 2 Skąd: mazowieckie
Post nr 36, Wysłany: 2010-09-10, 20:19 Chce być nauczycielem W-Fu
Witam. Od tego roku zamierzam podjąć studia w http://www.ews.edu.pl/ . I właśnie stąd moje pytania.
Chce uczęszczać na studia niestacjonarne, czy później jak będę się ubiegać o staż czy to ma znaczenie ?
Czy nauczyciel dostaje stałą pensję, chodzi mi o to, że np. w grudniu są święta, lipiec-sierpień wakacje no i jeżeli nauczyciel nie realizuje tych 18 godzin, teraz to chyba 22 już to czy jego pensja jest mniejsza o te dni wolne i czy za wakacje dostaje pełną pensję.
I teraz tak się zastanawiam czy szkoła musi przyjąć mnie na staż, a potem do pracy ? Bo pensja nauczyciela nie jest za duża narazie i czy często praktykowane jest, że np. zatrudniają nauczyciela na 0/5 etatu bądź też 3/4 ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Przy dobrych wiatrach zaczął bym staż za 3 lata, i chyba wypada mieć nadzieję, że będą podwyżki w kolejnych latach.
abe
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 30 Dołączyła: 21 Mar 2009 Posty: 53 Skąd: mazowieckie
Post nr 37, Wysłany: 2010-09-10, 20:31
Nauczyciel dostaje pensję niezależnie od tego czy są święta, czy wakacje. owszem, może bć ona mniejsza o jakieś 300 zł, bo w czasie wakacji, czy ferii- nie masz nadgodzin, za które ci nie zapłacą (bo ich nie było), ale pensję się dostaje. Ja od 2 lat pracuje w warszawie i jestm zadowolona- z pensji ( nawet z tej bez dodatków). w jej skład wchodzi wynagrodzenie za etat , za nadgodziny, za wychowawstwo klasy, motywacyjny.
Ważne- żeby lubićte pracę, bo nic na siłę.
Jeśli w jednej szkole dadzą ci część etatu, to zawsze można złapać kikla godzin w innej szkole, to nie problem.
Ponadto, jeśli dyrektor ma dla wuefisty cały etat, to po prostu daje ci go i tyle. to że jesteś stażystą, nie powoduje, że jesteś gorzej traktowany. to nie praca u prywaciarza, że stażystę kantuje.
nowy gość
Przedmiot nauczania: Inne
Wiek: 22 Dołączył: 10 Wrz 2010 Posty: 2 Skąd: mazowieckie
Post nr 38, Wysłany: 2010-09-10, 21:09
Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze kilka pytań
Kalkulator obliczył, że jako kontraktowy zarabia się ok.1550 zł netto. Nie za dużo odejmuje ? Rozumiem, że dodatki są uzależnione od gminy tak ? W jednej szkole ma się +500 zeta, a w drugiej można mieć +100. I jeszcze jedno te "wczasy pod gruszą" to wypłacane są każdemu nauczycielowi , np. chodzi mi o to, że ktoś nie wyjeżdża na wakacje to czy dostanie ta kasę ?? I czy wysokość tego bonusu jest też uzależniona od tego ile daje gmina ?
Pozostaje mieć nadzieję, że kiedyś będzie lepiej.
Odejmuje tyle ile trzeba na podatek, ubezpieczenie społeczne i zdrowotne.
Dostaniesz dodatek za przepracowane lata, może motywacyjny, jeśli szkoła jest w miejscowości bodajże do 5 tys, to masz dodatek wiejski (10%).
13-tka, wakacyjne, talony na święta...chłopie żyć nie umierać. Narobić się nie narobisz, a swoje dostaniesz. Czasu będziesz miał tyle, że spokojnie dorobisz sobie jako...hmm, strażnik może albo bramkarz w klubie, może instruktor L-ki.
Post nr 40, Wysłany: 2011-02-18, 17:41 Re: Student Turystyki i rekreacji
raps88 napisał/a:
Witam wszystkich. Jako, że to jest mój pierwszy post, chciałbym na wstępie powiedzieć kilka słów o sobie. Jestem na szóstym (ostatnim do licencjata) semestrze studiów Turystyki i rekreacji (ze specjalizacją Rekrecja ruchowa - wiec mam kilka przedmiotów związanych z ruchem, ciałem itp).
Marzę, żeby zostac nauczycielem wychowania fizycznego. Co musze zrobic w tym celu? Jakiś kurs? Szkolenia? Nie wiem za bardzo gdzie szukać informacji.
Bedę naprawde bardzo wdzięczny za otrzymane wskazówki:) CO powinienem dalej robic? No i oczywiscie kiedy bede mógł zacząć robić to co chce?
Serdecznie pozdrawiam wszystkich obecnych jak i przyszlych nauczycieli.
Po kierunku Turystyka i Rekreacja nie maż uprawnień do nauczania WF . Jedyne wyjście to przyjąć się na studia II stopnia kierunek WF w uczelniach prywatnych , taką możliwość daje idzie Wyższa Szkoła Kultury Fizycznej i Turystyki w Pruszkowie lub WSWFIT w Białymstoku , robisz studia II stopnia WF z uzupełnieniem różnic programowych dostajesz tytuł mgr WF z pełnymi uprawnieniami. Państwowe AWF nie stwarzają takiej możliwości..... Druga droga to studia podyplomowe z przygotowania pedagogicznego , następne studia podyplomowe z WF i możesz uczyć WF Inna sprawa czy po prywatnej uczelni znajdziesz pracę......masz dobre kontakty to znajdziesz jeśli jesteś trenerem w jakiejś dyscyplinie sportu zwiększa to szansę .....jeśli nie jesteś czynnym sportowcem . Trenerem ....po prywatnej szkole bardzo małe szanse na pracę .....no chyba że masz dobre kontakty ....
Zgadza się,musisz mieć studia z przygotowaniem pedagogicznym,albo zrobić specjalny kurs-podczas toku trwania studiów. Inaczej po samej Turystyce i rekreacji nie masz możliwości uczyć w-f w szkole. Najlepiej byłoby iść na studia podyplomowe.
Nieprawda. Można uczyć danego przedmiotu mając wykształcenie licencjackie,pod warunkiem że kontynuujesz naukę do wyższego stopnia. Nie ma znaczenia czy jest to gimnazjum czy Sp, szkołą średnia.
Post nr 45, Wysłany: 2012-03-09, 10:50 Kierunek Studiów
Witam. Jestem po szkole średniej. W tym roku chciałbym spróbować sił na AWF zaocznie , ale mam takie pytanie, gdyby mnie nie przyjęli można iść na jakiś podobny kierunek? Sport to całe moje życie i chciałbym robić to co naprawdę lubię. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum