A to z rozporządzenia :
. Klasyfikacja roczna, począwszy od klasy IV szkoły podstawowej, polega na podsumowaniu osiągnięć edukacyjnych ucznia z zajęć edukacyjnych, określonych w szkolnym planie nauczania, i zachowania ucznia w danym roku szkolnym oraz ustaleniu rocznych ocen klasyfikacyjnych z zajęć edukacyjnych i rocznej oceny klasyfikacyjnej zachowania, według skali, o której mowa w § 13 ust. 2 i § 15 ust. 3.
- polega na podsumowaniu osiągnięć ucznia w danym roku szkolnym
A co ma piernik do wiatraka?
Ocenę klasyfikacyjną ustalasz uczniowi uczęszczającemu na zajęcia a nie temu, który z realizacji tych zajęć jest zwolniony.
Zac. Ciebie: podaj mi podstawę prawna dotyczacą tego przypadku na wf
handsport
Rozporządzenie , które z uporem cytujesz dotyczy uczniów , którzy realizują obowiązkowe zajęcia szkolne , muszą w nich uczestniczyć i nie są zwolnieni z ich odbywania. Po to się zwalnia ucznia z przedmiotu bo są przesłanki , które wykluczają jego udział w tym przedmiocie. W wypadku wf są to z pewnością ograniczenia zdrowotne. I dlatego takiemu uczniowi na świadectwie piszemy "zwolniony". No nie możesz , chłopie, ocenić ucznia, który na dzień klasyfikacji jest z przedmiotu zwolniony. Nawet wtedy , gdy w pierwszym półroczu brał udział w zajęciach i wystawiłeś mu ocenę śródroczną. Pomyśl - przykład, może drastyczny ale wymowny. Twój uczeń bierze udział od września w lekcjach i wystawiasz mu na półrocze ocenę niedostateczną (zdarza się). W lutym dyrektor zwalnia ucznia z przedmiotu do końca roku i co ?? Wystawiasz mu na koniec ndst (zgodnie z Twoją logiką) i uczeń nie otrzymuje promocji do następnej klasy ?? Zrób tak a będziesz miał na karku nie tylko władze oświatowe.
A tu masz Twoją podstawę prawną. Wystarczy trochę poczytać :
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ1)
z dnia 30 kwietnia 2007 r.
w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych
(Dz. U. z dnia 11 maja 2007 r.)
§ 8. 1. Dyrektor szkoły zwalnia ucznia z zajęć z wychowania fizycznego, informatyki lub technologii informacyjnej na podstawie opinii o ograniczonych możliwościach uczestniczenia ucznia w tych zajęciach, wydanej przez lekarza, oraz na czas określony w tej opinii.
2. W przypadku zwolnienia ucznia z zajęć z wychowania fizycznego, informatyki lub technologii informacyjnej w dokumentacji przebiegu nauczania zamiast oceny klasyfikacyjnej wpisuje się "zwolniony".
Według projektu zmian w rozporządzeniu w sprawie oceniania ( http://bip.men.gov.pl/ima.../proj.09.08.pdf ), które mają wejść w życie 1 września 2010 r., będzie możliwość ustalenia oceny klasyfikacyjnej dla ucznia zwolnionego z zajęć na dzień klasyfikacji na podstawie § 8 ust. 2:
Cytat:
§ 8. 1. Dyrektor szkoły zwalnia ucznia z zajęć wychowania fizycznego, zajęć
komputerowych, informatyki lub technologii informacyjnej na podstawie opinii
o ograniczonych możliwościach uczestniczenia ucznia w tych zajęciach, wydanej
przez lekarza, na czas określony w tej opinii.
2. Jeżeli okres zwolnienia ucznia z zajęć wychowania fizycznego, zajęć
komputerowych, informatyki lub technologii informacyjnej uniemożliwia ustalenie
śródrocznej lub rocznej (semestralnej) oceny klasyfikacyjnej, w dokumentacji
przebiegu nauczania zamiast oceny klasyfikacyjnej wpisuje się „zwolniony” albo
„zwolniona”.
Zwracam jednak uwagę, że jest to na razie projekt. Zaś w obecnym stanie prawnym nie ma takiej możliwości.
Basso profondo
Post nr 51, Wysłany: 2010-08-13, 10:58
edzia napisał/a:
Według projektu zmian w rozporządzeniu w sprawie oceniania
Boże, znowu?! Czy ta ministerka mogłaby pozwolić nam wreszcie zapomnieć o swoim istnieniu? Nauczanie i wychowanie to procesy, które potrzebują spokoju.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Boże, znowu?! Czy ta ministerka mogłaby pozwolić nam wreszcie zapomnieć o swoim istnieniu?
Nie żartuj. Przecież ciągłe zmiany to jej żywioł.
Co tam uczeń - to tylko królik doświadczalny pani ministerki - wytrzyma. Nauczyciel tym bardziej.
Ważne, że kręci, czyli pracuje intensywnie.
Witam ,
mam pytanie czy ktoś z państwa podjąłby się napisania pracy licencjackiej z kierunku: Wychowanie Fizyczne o Tematyce : Wzory Osobowe jako żródło kreacji piłkarskiej
i w jakiej cenie????
proszę kto z państwa chętny??
Może sobie jeszcze pracę magisterską zamów. Razem powinno być taniej.
Przedmiot nauczania: ekonomiczne i informatyczne
Post nr 55, Wysłany: 2012-03-24, 17:07
Ucznia klasyfikuje się podstawie ocen, które uzyskał w I semstrze jak i II semestrze a zatem logiczne jest, że skoro w II semestrze został zwonliony z w-f i nie ma ocen tym samym na koniec roku nie otrzymuje oceny tylko wpis "zwolniony".
Witam!
Podłączę się do tematu. Mam pytanie:
Jestem w klasie maturalnej. W I klasie uczęszczałem na WF miałem ocenę na świadectwie. Potem miałem kontuzję i zarówno w II i III klasie byłem zwolniony z zajęć. Czy na świadectwie ukończenia LO, będę miał ocenę?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum