Post nr 1, Wysłany: 2009-03-20, 12:01 Ocena na koniec roku a zwolnienie z wfu
Jak potraktować sytuację, gdy uczeń miał oceną na pierwszy semestr, a w drugim na podstawie zwolnienia lekarskiego jest zwolniony z godzin WFu? CZy przepisać jako końcoworoczną ocenę z semstru? Jaka podstawa prawna jest tu stosowana?
Nie pytam o rodzaj adnotacji - jak to widać w tresci postu - , bo to jest wszystkim wiadome (koleżanka, która uczy WF-u ma ów dylemat) tylko chodzi o to, czy zwolnienie to uznać za "ogólnoroczne", czy też - skoro dziecko miało ocenę na półrocze - przepisać tę ocenę. W końcu jakąś ocenę w ciągu roku uzyskało.
Chodzi o przepis jakiś generalny, który o takim przypadku rozstrzyga.
Nie może mieć oceny skoro jest zwolniony. Na świadectwie, tak jak napisała dushka , zamiast oceny należy napisać zwolniony.
A podstawa prawna to rozporządzenie o ocenianiu.
Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 7, Wysłany: 2009-04-02, 16:31
To prawda, ale taka też ocena widniała na świadectwie dziecka i nikt się nie przyczepiał. Skoro można wystawić "zwolnienie" za to, że ktoś pól roku nie cwiczył, to równie dobrze, moim zdaniem, można wystawić ocenę z I semestru, bo jednak te pół roku ćwiczył
Aby odpowiedzieć wprost (TAK lub NIE), trzeba mieć konkretne pytanie, najlepiej zaczynające się od "Czy..."
duśka napisał/a:
Czy możecie udzielić mi odpowiedzi konkretnej - (TAK lub NIE) na temat zaliczenia semestru z wf jeżeli dziecko na I semestr miało ocenę klasyfikacyjną-"zwolniony"
Tak, mogę udzielić takiej odpowiedzi.
No, dobra, żarty na bok.
Prawdopodobnie chodzi Ci o to, czy ten uczeń ma mieć na koniec roku "zwolniony", czy też konkretną ocenę klasyfikacyjną. Otóż - jeśli w II semestrze też był zwolniony, to i na koniec roku będzie "zwolniony", jeśli nie był zwolniony, to na koniec powinien dostać konkretną ocenę klasyfikacyjną (w skali od 1 do 6).
czy: nauczyciel ma prawo nakazać uczniowi zalicznie I semestru!?(
Wg mojego stanu wiedzy - nie ma takiej opcji, by uczeń musiał zaliczać I semestr, jeśli był zwolniony, nawet w liceum sportowym. Nawet nie może to zależeć od interpretacji nauczyciela. Ale może się mylę.
Prosiłabym ucznia o zaliczenie jedynie tych treści z I semestru, które byłyby absolutnie niezbędne do zrozumienia/zaliczenia treści z II semestru. Ale tu mam na myśli raczej swój przedmiot, z którego i tak nie ma zwolnień. Podejrzewam, że na wuefie nie ma takiej konieczności.
Basso profondo
Post nr 11, Wysłany: 2009-06-06, 22:57
Nie ma przepisu, a ocenę ustala nauczyciel i jest ona ostateczna. Dlatego trzeba się dostosować do wymagań nauczyciela.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
to jakaś bzdura z zaliczaniem pierwszego semestru. Skoro był zwolniony i tak wpisano do arkusza to jak ma zaliczać I semestr na jakiej podstawie. Liczy się ocena z I semestru a tą oceną jest zapis zwolniony co jest w zatwierdzone przez radę pedagogiczną w tym rzeczonego wuefistę. Prosze dopytać wychowawcy.
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
duśka, ja już tego nie rozumiem. Co to za "1" nauczyciel wystawił? Na półrocze, czy teraz na koniec roku? Dlaczego nie napiszesz tego jakoś zrozumiale?
duśka napisał/a:
Czy nauczyciel wf mając "własny" program nauczania zatwierdzony przez dyrektora moze nie wystawić oceny końcowej (jeżeli brakuje uczniowi np.3 zaliczeń a jest ich no powiedzmy 20 czy może więcej)?.
Nie bardzo wiem, jak to się ma do omawianego tematu, chyba, że to kolejny problem z tym przedmiotem? Moim zdaniem nauczyciel nie może w takim przypadku nie wystawić oceny. Najwyżej w miejsce tych niezaliczonych ćwiczeń może wystawić jedynki i wziąć je pod uwagę przy wystawianiu oceny rocznej.
Basso profondo
Post nr 14, Wysłany: 2009-06-09, 06:24
duśka napisał/a:
jeżeli masz o cenę"zwolniony"no np.I semestr a ćwiczysz II semestr to i tak trzeba zaliczyć wszystko(nawet I sem).Tak jest również jeżeli brakuję kilku zaliczeń anie zdążysz tego zrobić to masz"1" i wiadomo- komis. Taki system i koniec.
Moim zdaniem całkiem logiczny system.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Post nr 15, Wysłany: 2009-06-15, 20:42 Re: Ocena na koniec roku a zwolnienie z wfu
agadanuta napisał/a:
uczeń miał oceną na pierwszy semestr, a w drugim na podstawie zwolnienia lekarskiego jest zwolniony z godzin WFu? Czy przepisać jako końcoworoczną ocenę z semstru? Jaka podstawa prawna jest tu stosowana?
Mam ten sam problem. W ubiegłym roku pisaliśmy"zwolniony" na świadectwie teraz mamy przepisywać ocenę z półrocza.
Proszę o podstawę prawną, bo jakoś nie potrafię znaleźć tego w rozporządzeniu, a chciałbym to przedstawić dyrekcji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum