Post nr 1, Wysłany: 2007-12-20, 21:35 Pieniądze na sprzęt
Chciałbym zapytać wszystkich zoorientowanych w temacie o możliwości uzyskania pieniążków na sprzęt sportowy dla szkoły. Właśnie położono w naszej szkole nową podłoge na sali (salce raczej) gimnastycznej bo stara się do niczego od lat nie nadawała ale pozostaje sprawa braku sprzętu. Powiem wprost w szkole są 2 materace, 1 ławka gimnastyczna, równoważnia i troche piłekj różnego rodzaju i tym samym jakości. Jest troszke kiepsko i już.
Chciałbym spróbować zoorganizować jakąś kaske choćby na pare materacy i sprzęt do unihokeja ale nie wiem jak jeszcze, a nowy jestem i nie chcę za bardzo wyskakiwać i pytać o wszystko w pracy.
Myślałem o pismach z prośbami do potencjalnych sponsorów (prywatnych firm z terenu miasta itd) ale nie wiem jak to sie ma do przepisów, czy można, czy musi być jakaś zgoda dyrektora i czy od strony moralnej jest to sposób etyczny zwracać sie tak do przedsiębiorstw.
Robił ktoś coś takiego
A może jakiś inny pomysł, sugestie?
Ja się poczułem obrażony. Obrażono moją inteligencję. Wiem, że za takie posty, reklamodawcy płacą osobom, które je nabijają, ale to jest tak niesamowicie jawne, że przeszłoby jedynie na forum wizaż.pl czy na czacie onetu
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Dopiero teraz do tego tematu dobrnęłam.
Mam ostatnio trochę zaległości w czytaniu i jak zaglądam na forum, to skaczę po różnych wątkach.
Za tydzień już będę czytała wszystko systematycznie.
edzia, sądzę, że to urąga inteligencji wszystkich tutaj na forum.
malgala, w zasadzie, to mój błąd. Powinienem nacisnąć panic button przy tym poście
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
W takim razie postaram się na temat.
1. Teraz jest okres planowania i zatwierdzania budżetu szkół.
2. Plan finansowy szkoły dyrektor powinien przedstawić radzie pedagogicznej. Zgłoś potrzeby, niech uwzględni je w tym planie.
Punkt 1 i 2 dotyczy zakupów w roku 2011.
3. Warto spytać się dyrektora, czy posiada jeszcze jakieś wolne środki na zakup pomocy w tym roku. Jeśli tak, to trzeba już działać.
4. Sponsoring też może być, ale tak jak napisała dushka.
5. Można też uruchomić różne znajomości własne i znajomych. Być może ktoś ma dojścia do firm produkujących sprzęt sportowy i firma przekaże coś nieodpłatnie szkole (ale wtedy tak jak w punkcie 4).
Czytam to co piszecie ale tak naprawdę to nic konkretnego.
Z reguły budżet w szkole jest tak ustalany że na sport pozostaje niewiele, chyba że szkoła jest bogata a to związane jest ze stroną finansową gminy czy miasta.
Jeżeli chodzi o niewielkie zakupy to zapewne jakaś kasa w szkole się znajdzie. Jak nie to trzeba sie zwróci poprzez pismo do urzędu gminy badz miasta ale najlepiej po omówieniu tego z dyrektorem żeby wiedział co się święci a nie był zaskoczony przez organ prowadzący szkołę.
Po drugie istnieją takie osoby jak koordynatorzy sportowi - gminni, powiatowi itd. i to oni zajmują się organizacją zawodów zgodnie z SZS jak również dysponują jakimiś środkami finansowymi z urzędów na sport i można do nich się zwrócić że np. zamiast nagród w zawodach można poprosić o inny sprzęt.
Oczywiście zgadzam się z przedmówcami że sponsorzy jak najbardziej wchodzą w rachubę, ale to jest to już nieco trudniejsze. Trzeba prosić o pomoc ale w formie sprzętu bo inaczej trzeba mieć księgowego i rozliczyć się z tego, że skądś się takowe środki posiada. Najlepiej mieć założony w szkole UKS.
To są takie luźne sugestie jakby kogoś interesowało... .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum