Czyli, że jak już pożyczę daną kwotę, to zamiast naliczyć mi raz odsetki, oni je naliczają co ratę od tego, co jeszcze zostało?
Dokładnie!
Pamiętaj, że oprocentowanie jest podawane zawsze w stosunku rocznym. Zatem 11 % za rok kredytowania kwoty 10 000 zł dawałoby odsetki 1 100 zł, ale za 5 lat kredytowania już 5 500 zł. Oczywiście przy założeniu, że spłaciłbyś kwotę kredytu dopiero na końcu okresu kredytowania.
Gdy spłacasz systematycznie co miesiąc, zadłużenie wobec banku maleje i suma odsetek jest dzięki temu mniejsza.
W tych wszystkich współczesnych kredytach jest jednak jeden haczyk na klienta: bank mami klienta stałymi ratami kapitałowo-odsetkowymi (zaleta: nie trzeba łamać sobie głowy na zapamiętanie każdorazowo innych kwot do spłacenia), ale przy takim rozwiązaniu na tę ratę kapitałowo-odsetkową składają się raty rosnące (czyli na początku niewielkie, stopniowo dopiero rosnące), a odsetki malejące (odsetki zawsze są malejące). A to powoduje, że na początku spłacasz mniej kapitału, a więc wolniej zmniejsza ci się zadłużenie, od którego płacisz kolejne odsetki. Zatem jest to wariant korzystny finansowo dla banku.
edzia, dziękuję za klarowne wyjaśnienie. Chociaż, szczerze powiedziawszy, dla mnie to też jest taki myk ze strony banku.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Basso profondo
Post nr 18, Wysłany: 2010-10-06, 20:57
gagunia napisał/a:
specjalizuje się w tworzeniu propozycji kredytowej
Tworzenie "propozycji kredytowej"... Hm...
gagunia napisał/a:
Specjalnie dla Nauczycieli
Nie ma już nauczycieli. Teraz są Nauczyciele.
gagunia napisał/a:
szczególnie ważne – Bank nie wymaga dokumentów
No i oczywiście nie ma banków. Są Banki.
gagunia napisał/a:
Brak ukrytych kosztów!!!
Akurat! Tak łżecie wszyscy w tych reklamach, że w życiu wam nie uwierzę na słowo.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Post nr 19, Wysłany: 2012-01-08, 20:21 kredyt hipoteczny dla nauczycieli
Witajcie, moze ktoś wie w jakich bankach warto wziąć kredyt hipoteczny (jako nauczyciel).
Nieraz banki mają ofery i promocje dla nauczycieli,... szukam w google ale jakos słabo mi to wychodzi dlatego zwracam sie z tym pytaniem na forum.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum