Post nr 1, Wysłany: 2011-10-21, 19:52 Chemia - pytanie olimpiada!
Witam
Prosiłbym o pomoc jakiegoś nauczyciela/nauczycielkę chemii o pomoc z jedną reakcją w zadaniu na tegorocznej olimpiadzie chemicznej dla szkół ponadgimnazjalnych.
Nie potrafie dobrać współczynników w jednej reakcji (nie wiem czy to z powodu zaćmienia mojego umysłu czy małej wiedzy:) ).
Nitrowanie fenolu:
ArOH + HNO3(st.) -----> ArNO2OH + H2O
Reakcja zachodzi dodatkowo pod wpływem H2SO4. Nie wiem jak dobrać współczynniki. Czy to jest w ogóle konieczne, żebym je podawał, czy liczy się sam pomysł na reakcje?
Dla nauczycieli bardziej wtajemniczonych w olimpiadę chemiczną: rownanie dotyczy konkretnie zadania A5: 5.1 i 5.2.
Proszę o jak najszybszą pomoc.
W międzyczasie sam doszedłem do rozwiązania tego zadania
Było to bardzo głupie pytanie i przepraszam za nie wszystkich (w szczególności jednak nauczycieli chemii).
A poza tym Pan JHN, wielki nauczyciel matematki, specjalista od olimpiady chemicznej, powinnien wiedzieć, że 1. etap olimpiady chemicznej polega na rozwiązaniu zestawu zadań samodzielnie lub Z POMOCĄ nauczyciela chemii.
Postanowiłem zadać te pytanie tutaj, ponieważ muszę na poniedziałek oddać odpowiedzi, a nie będę miał kontaktu do tego czasu z moim nauczycielem.
Moje pytanie było zresztą głupie, więc jeszcze raz przepraszam za zamieszczanie takich głupot.
Mam nadzieję, że Pan JHN nie będzie na mnie obrażony. Pozdrawiam Pana serdecznie
edzia, chciałbym bardzo, żeby w naszym kraju przestała obowiązywać polska mentalność i pozostanę przy swoim zdaniu.
Pozdrawiam
PS. Jako mod jednej z witryn matematycznych banuję takich "gości", którzy wpisują zadania trwających konkursów i olimpiad matematycznych bezzwłocznie i po IP
_________________ Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie! Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum