Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czy dyrektor mi pomoże ;/
Autor Wiadomość
koma

Post nr 31, Wysłany: 2010-02-27, 14:13   

676 napisał/a:
Tylko problem będą mieli ci, którzy nie są w stanie uczyć się sami w domu, a cierpią przez mierną jakość polskiego szkolnictwa...

Może logiczniej należało napisać, że cierpią przez mierną jakość własnego umysłu??
Przecież nauczyciel wiadrem wiedzy do głowy nie naleje, nawet najgenialniejszy.

Niestety, tak krawiec kraje, jak mu materii staje. Poziom szkolnictwa jest mierny, bo mierni sa uczniowie. Coraz bardziej mierni!
Uczę wiele lat i widzę to doskonale.
Kiedy przegladam stare notatki z pracy nie mogę sie nadziwić tematom prac, jakie kiedyś zadawałam uczniom. Teraz nie zaryzykowałabym...bo po prostu nie mieliby pojęcia, jak to zrobić.
Ostatnio zmieniony przez koma 2010-02-27, 14:18, w całości zmieniany 1 raz  

[uczeń]676 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 32, Wysłany: 2010-02-27, 14:15   

Wiedza sama się do głowy też nie wleje, jeżeli to, co robi nauczyciel, trudno będzie nazwać uczeniem.

koma

Post nr 33, Wysłany: 2010-02-27, 14:21   

Czy Ty nie znasz swoich rówieśników?? Kolegów z własnej klasy? Ilu z nich czyta książki? Ilu ma inne zainteresowania, niż muzyka młodziezowa i sport?

[uczeń]676 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 34, Wysłany: 2010-02-27, 14:35   

Nie rozumiem, co to ma do tematu. Tutaj chodzi o to, że są ludzie, którzy chętnie by opuścili szkołę, ale nie poradzili by sobie sami w nauczaniu indywidualnym, ponieważ potrzebują kogoś profesjonalnie przygotowanego kto przeprowadzi ich przez tok nauki. Tacy ludzie są pomiędzy młotem a sierpem, ponieważ z jednej strony nie mogą tak łatwo "zabrać papierów" jak to opisał krok po kroku Witold Telus, a cierpią w szkole, ponieważ zachowanie nauczycieli pozostawia wiele do życzenia.

Niemniej:
Cytat:
Poziom szkolnictwa jest mierny, bo mierni sa uczniowie. Coraz bardziej mierni!
Uczę wiele lat i widzę to doskonale.

Pozwolę sobie odpowiedzieć w sposób, w jaki mi się tutaj odpowiada częstokroć na moje zarzuty.

Widać masz pecha do uczniów. Może Twoje miejsce pracy (twoja szkoła) po prostu obniżyła przez lata poziom i przychodzą tam coraz gorsi uczniowie, a ci lepsi uciekają do innych placówek?

Cytat:
Czy Ty nie znasz swoich rówieśników?? Kolegów z własnej klasy? Ilu z nich czyta książki? Ilu ma inne zainteresowania, niż muzyka młodziezowa i sport?

Jeżeli chodzi o moją klasę, no to niestety przyznam Ci rację. Moja klasa w istocie to banda tłuków bez zainteresowań i aspiracji.

Ale jeżeli chodzi o resztę rówieśników, moich znajomych, którymi się otaczam, to większość z nich czyta książki dla przyjemności gdy tylko ma czas, sportem interesuje się w zakresie pozwalającym utrzymać zdrowie i dobrą kondycję, a poza tym ma masę innych zainteresowań. Nie dość, że uczestniczą w kołach zainteresowań w szkole, to jeszcze sami je organizują (!), dla własnych szkół wygrywają nagrody w konkursach, działają społecznie, zrzeszają się w stowarzyszeniach... Nie widzę nic niepokojącego w tym, co się z nimi dzieje. Z moich znajomych w wieku podobnym do mojego, większość przejawia jakąś "pozasportową" i "pozamuzycznomłodzieżową" aktywność.

koma

Post nr 35, Wysłany: 2010-02-27, 15:01   

676 napisał/a:
Moja klasa w istocie to banda tłuków bez zainteresowań i aspiracji.

No więc o tym mówimy - o tej większości, której Ty jesteś wyjątkiem. Oczywiście obracasz sie wśród podobnych do Ciebie ludzi, bo z "tłukami" Ci nie po drodze.
Reszta generalnie nie czyta, woli bowiem ogladać obrazki. tekstów piosenek też nie rozumie- najważniejsze, że buja sie w rytm muzyki, a i to nie zawsze.
Dlatego nie rozumie, nie mówi, nie pisze...Umysłowość - podobnie jak Małysz - potrzebuje treningu, aby mieć wyniki.
I takiemu tłumacz i wbijaj do głowy, nauczycielu - wynik mierny! Potem taki spłodzi dzieci....i ta tępota narasta, staje sie genetyczna...

[uczeń]676 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 36, Wysłany: 2010-02-27, 15:13   

Wątpię, po prostu miałem pecha trafić do kiepskiej klasy, tak samo, jak miałem pecha trafiać na kiepskich nauczycieli. Ponoć zawsze było pełno kiepskich klas w szkołach.

W klasach, do których uczęszczają moi znajomi sytuacja jest taka, jak to opisałem - masa ludzi o ogromnych zainteresowaniach i całkiem przyzwoite wyniki w nauce.

koma

Post nr 37, Wysłany: 2010-02-27, 15:24   

676 napisał/a:
Ponoć zawsze było pełno kiepskich klas w szkołach.

A co to znaczy "kiepski"??
Z czymś trzeba porównać, tak??

Tak, zawsze były kiepskie.
Dawne kiepskie, to dzisiejsze dobre!

Tak uważam...Nie tylko ja.

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 38, Wysłany: 2010-02-27, 15:25   

koma napisał/a:
Dawne kiepskie, to dzisiejsze dobre!

Tak uważam...Nie tylko ja.

Ja również. Chociaż czasami to nawet i bardzo dobre.

[uczeń]676 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 39, Wysłany: 2010-02-27, 15:38   

Musicie mieć poootężnego pecha do uczniów. ;)

koma

Post nr 40, Wysłany: 2010-02-27, 16:02   

676 napisał/a:
Musicie mieć poootężnego pecha do uczniów. ;)

Nie, to uczniowie maja pecha, my nie podchodzimy do tego tak emocjonalnie.

Jeżeli nie przeczyta lektury, którą przeciętny maturzysta powinien znać, nie napisze podania o robotę, albo nie wyliczy procentów, albo jest niechlujny, bo rzuca papiery na podłogę....to on kiedyś będzie się wstydził. i to buractwo przekaże swoim dzieciom.

[uczeń]676 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 41, Wysłany: 2010-02-27, 16:25   

Cytat:
Jeżeli nie przeczyta lektury, którą przeciętny maturzysta powinien znać, nie napisze podania o robotę, albo nie wyliczy procentów, albo jest niechlujny, bo rzuca papiery na podłogę....to on kiedyś będzie się wstydził. i to buractwo przekaże swoim dzieciom

Większość uczniów przeczyta, napisze, wyliczy i nie jest niechlujna. Po prostu wy trafiłyście na takich, a nie innych. :P

koma

Post nr 42, Wysłany: 2010-02-27, 18:24   

676 napisał/a:
Cytat:
Jeżeli nie przeczyta lektury, którą przeciętny maturzysta powinien znać, nie napisze podania o robotę, albo nie wyliczy procentów, albo jest niechlujny, bo rzuca papiery na podłogę....to on kiedyś będzie się wstydził. i to buractwo przekaże swoim dzieciom

Większość uczniów przeczyta, napisze, wyliczy i nie jest niechlujna. Po prostu wy trafiłyście na takich, a nie innych. :P

Nie, większość nie! Tacy jak Ty- tak. Ale takich jest mniejszość.
A trafiłyśmy na tamtych także na tym forum. Próbujesz ich bronić i tłumaczyć.

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 43, Wysłany: 2010-02-27, 18:36   

676, mimo iż jestem raptem rok starszy, być może nawet nie pełen, trochę podziadoszę. Przypominasz mi mnie. Też żyłem w przeświadczeniu, że jestem jednostką wybitną, reszta to tłuki. Tak na prawdę, to Tobie się zbyt wiele wydaje ;)

[uczeń]676 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 44, Wysłany: 2010-02-27, 19:31   

Cytat:
Tak na prawdę, to Tobie się zbyt wiele wydaje ;)

Przypominasz mi mnie z czasów, kiedy twierdziłem, że wiem lepiej, co się komu wydaje. a co nie. :P

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 45, Wysłany: 2010-02-27, 19:58   

676 napisał/a:
Cytat:
Tak na prawdę, to Tobie się zbyt wiele wydaje ;)

Przypominasz mi mnie z czasów, kiedy twierdziłem, że wiem lepiej, co się komu wydaje. a co nie. :P

Nie przeszliśmy na Ty. Życzę sobie, abyś się do mnie zwracał per "panie przyszły doktorze" albo "panie doktorze in spe" ;-)

Odstępując od aspektu humorystycznego - widzę że za wszelką cenę chcesz odwrócić kota ogonem, by Twoje było na wierzchu, niezależnie od tego, jak bardzo błędny jest to pogląd.

Odpowiedz do tematu