To zależy jaka jest tematyka konkursu.
Musisz również wziąć pod uwagę rodzaj poezji. Wybierz ten, w którym czujesz się najlepiej.
Tylko wtedy wypadniesz dobrze, jeżeli będziesz doskonale rozumiała i czuła utwór.
Tematyka jest dowolna, bo to konkurs szkolny.
W zasadzie, to wszystkie wydają mi się albo za krótkie, albo za długie, albo zbyt trudno się je wymawia. Sama już nie wiem i postanowiłam poprosic o pomoc tutaj
Jeśli temat dalej aktualny, to polecam wiersz L. Staffa "Deszcz jesienny". Jestem nim oczarowana i zachwycona....
[uczeń]leonia
Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 13, Wysłany: 2010-01-22, 14:05 Dobór wiersza - konkurs recytatorski
Zastanawiam się nad doborem wiersza na konkurs recytatorski.. i tutaj mam problem jak na początku byłam pewna repertuaru, to teraz mam wątpliwości. Konkurs obejmuje poezje takich outsiderów jak Stachura, Bursa i twórczości Rafała Wojaczka.
Wiersz ma także być w jakiś sposób powiązany z żciem i twórczością artysty [jak dla mnie to każdy .. - dobór wiersza też bd brany pod uwagę!]
Dotychczas chciałam recytować Stachure i jego "Dookoła mgła" ale nie wiem czy ten utwór nie jest za.. prosty. Szukam czegoś co możnaby fajnie zadeklamować, zaciekawić odbiorcę [:D] etc. Stąd prośba do Was.. może ktoś ma pomysł?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum