Post nr 16, Wysłany: 2010-04-16, 17:44 Egzamin Gimnazjalny 2010 - Na co zwrócić uwagę - częśc hum.
Witam,
Do egzaminu gimnazjalnego prawie 2 tygodnie i to jest moja prośba na co zwrócić uwagę przygotowując się do tego egzaminu, powtarzam sobie lektury ale to nie wystarczy więc tutaj chcę to skierować do polonistów/polonistyczek o dobre rady dla mnie jako ucznia. Praktyczne rady z Waszego doświadczenia też bedą mile widziane. Chciałbym sie dostac do liceum prawno-humanistycznego a do tego niestety pkt potrzeba.
Z wyrazami szacunku
ELI
Ja, kiedy zdawałam egzamin gimnazjalny (a było to kilka lat temu ) jakoś specjalnie się nie przygotowywałam, gdyż jestem zdania, że trzeba było się nauczyć tego do tej pory Podeszłam całkiem na luzie i napisałam nie najgorzej - bo 45/50 także... nie ma tego złego uważam, że jak się do tej pory pewnych rzeczy nie umie to się nie douczy tak nagle.
Czytać uważnie polecenia, wyraźnie pisać odpowiedzi w części zadań otwartych, możesz poczytać jakieś ciekawe opracowania (nie mówię o streszczeniach, bardziej o jakichś luźniej odnoszących się do danych książek artykułach). No i... zrelaksuj się. Do egzaminu przygotowywałeś się całe 3 lata. A ja osobiście bym jeszcze do tego okresu doliczył podstawówkę. Jeżeli czegoś Ci zabrakło po drodze to raczej już nie ma szans nadrobienia. Będzie, co ma być, a Twoim największym wrogiem jest stres i zdenerwowanie. Dasz wiarę, że na tym większość osób bezsensownie traci punkty?
_________________ Szanuj ucznia swego, możesz nie mieć żadnego...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum