Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
egzamin
Autor Wiadomość
vuem 

Post nr 151, Wysłany: 2010-07-22, 16:12   

iTulko, choćby nie wiem jak sie pocił, to jego posty opierają sie na konkretnej teorii - nauczyciele są bezmózgowcami, którzy nie mają wiedzy, nie potrafią sprawiedliwie oceniać itd.

Myślę, że każdy próbował rzeczowej dyskusji, ja również. Ale z katarynką trudno rozmawiać.

[uczeń]676 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 152, Wysłany: 2010-07-22, 20:32   

vuem stawia powyżej śmiałą tezę, której oczywiście nie będzie w stanie udowodnić - chyba, że dowody owe we własnym zakresie sfabrykuje, o co jednak bym go nie podejrzewał.

Poproszony o wskazanie konkretnych miejsc, w których daję wyraz rzekomej mojej opinii o "bezmózgowych" nauczycielach nie będzie w stanie tego uczynić...

A ja tymczasem od początku - jak katarynka, owszem - do znudzenia powtarzam: część nauczycieli nie ma wiedzy, część nauczycieli nie ma moralności, część nauczycieli otwarcie występuje przeciwko normom prawa i etyki - i przez wzgląd na to należy zaostrzyć kontrolę wszystkich nauczycieli, by wyłapać tych niefachowych (nie da się niestety kontrolować wybiórczo) a także zaostrzyć procedury dyscyplinujące w celu odsiania tej części "nauczycieli", co są nimi tylko z nazwy. Trzeba doprowadzić do stanu, w którym wobec przewinień na tak odpowiedzialnym stanowisku, stosuje się zasadę "zero tolerancji".

Bo kiepski nauczyciel może złamać komuś życie, a czasem pośrednio doprowadzić do jego utraty. A życie ludzkie jest najważniejsze.

Wszystkim nam na tym przecież zależy - uczniom i ich rodzicom (by istniały warunki do wypełniania szkolnych obowiązków), nauczycielom (by oczyścić środowisko nauczycielskie z tych jednostek, które psują społeczne postrzeganie ogółu), gminom (bo wzorowa szkoła to piękny, wyborczy sukces).

Ale nie da się. Bo za chwilę zacznie się manipulacja moimi słowami, wmawianie tez, które nigdy nie zostały sformułowane (przykład powyżej), bo zacznie się obrzucanie obelgami, wyzwiskami...

A potem młodzież wejdzie na takie forum i przeczyta, jak zachowują się po pracy ci, co stawiani są na co dzień za wzór. I będzie lament, że ta młodzież zachowuje się tak samo, że jest taka niewychowana, że nie ma do nikogo szacunku...

Horror.

Witold Telus 

Przedmiot nauczania: chemia, przedmioty informatyczne
Post nr 153, Wysłany: 2010-07-22, 20:46   

Zatem:

1. Władze oświatowe wywieźć na Sybir, bowiem od kilkuset lat do dziś nie wypracowały żadnych sensownych mechanizmów zabezpieczających szkolnictwo przed patologiami.
2. Władze samorządowe też dla pewności przenieść bliżej Arktyki, bo nie wypracowały żadnych sensownych mechanizmów chroniących jakość pracy podległych szkół.
3. Wszystkich dyrektorów też profilaktycznie wywieźć na żółte maliny, bo nie potrafią korzystać ze swoich uprawnień dotyczących nadzoru pedagogicznego.
4. Powołać Szkolną Radę Inkwizycyjną złożoną z 676 i kilku innych wysoko kwalifikowanych speców do walki z patologiami. Jak wiemy nie o wykształcenie tu idzie czy kompetencje zawodowe tylko o otwartość światopoglądową.
5. SRI przeprowadzi natychmiast ogólnokrajową akcję weryfikacji wiedzy, doświadczenia zawodowego i osobistej kultury nauczycieli.
6. Negatywnie zweryfikowani dołączą do grupy poszukującej nowych przygód za kołem polarnym.
7. Pozostała czwórka nauczycieli pozytywnie zweryfikowana trafi na zasłużoną emeryturę.

Bo, proszę Państwa, władze oświatowe, samorządowcy i dyrektorzy szkół to jedna mafia. Nie widzą i nie słyszą co się dzieje na ich włościach. Pewnie wieczorami w jednej karczmie okowitę piją i knują jak tu biednej młodzieży jeszcze dowalić...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

vuem 

Post nr 154, Wysłany: 2010-07-22, 20:58   

To co piszesz o części nauczycieli, sam biorę pod uwagę, sam wskazywałem na ryzyko niewłaściwych zachowań w kontekście większej kontroli nauczycielskich decyzji co do oceny. Tego nie widzisz.
Zwróć uwagę, że niejednokrotnie rozmawiałem z Tobą rzeczowo, może to, że dochodzę do takich a nie innych wniosków jest jednak wynikiem Twoich działań. Nie jesteś w stanie założyć, że skoro tak wielu ma takie zdanie na temat Twoich wypowiedzi, to może jednak to Twoja wina? Pewnie nie.

Ja krytykuję Twój uogólniony obraz przedstawicieli tego zawodu - tylko teraz wyraźnie (nawet używając tłustej czcionki) określasz jak wielu wg Ciebie to dotyczy. Źle oceniam uporczywą chęć udowodnienia jak złą sławą się cieszymy.

Jeśli przez dziesiątki wypowiedzi przewija się inny obraz, to go nie zmienisz jednym postem.

Cóż Ci mam udowadniać? Że odnoszę takie wrażenie?

Szukaj sam, analizuj, gdzie powinieneś inaczej nieco rozmawiać:

http://www.45minut.pl/for...2cb3441&start=0

Możesz zrobić dwie rzeczy. Zmienić ten sposób i popatrzeć na sytuację obiektywnie lub nadal wmawiać sobie i wszystkim wokół, żeś pokrzywdzony.

Wybór należy do Ciebie.

iTulka 

Przedmiot nauczania: edukacja wcz.
Post nr 155, Wysłany: 2010-07-22, 22:46   

676 napisał/a:
przez wzgląd na to należy zaostrzyć kontrolę wszystkich nauczycieli, by wyłapać tych niefachowych (nie da się niestety kontrolować wybiórczo) a także zaostrzyć procedury dyscyplinujące w celu odsiania tej części "nauczycieli", co są nimi tylko z nazwy.

Tu akurat jestem za. Nie chcę "robić we własne gniazdo", ale mam oczy otwarte i widzę, że nie każdy jest dobrym nauczycielem, nawet w moim środowisku. Są osoby zbyt mało kompetentne, niezbyt kulturalne, przyznające, że nie lubią dzieci. Nie posłałabym własnych pociech do niektórych koleżanek po fachu.

Być może sama odpadłabym przy takiej selekcji, ale dla dobra przyszłych pokoleń - uważam, że byłaby to dobra inicjatywa.
A kiedy sięgam pamięcią wstecz i przypominam sobie niektórych pseudonauczycieli z liceum, to podwójnie jestem "za".

Witold Telus napisał/a:
4. Powołać Szkolną Radę Inkwizycyjną złożoną z 676 i kilku innych wysoko kwalifikowanych speców do walki z patologiami. Jak wiemy nie o wykształcenie tu idzie czy kompetencje zawodowe tylko o otwartość światopoglądową.

Moim zdaniem, ta ironia nie prowadzi do niczego dobrego. Jedynie udowadniamy, że "z nauczycielem się nie dyskutuje, bo i tak ma rację".

No ale chyba odbiegamy od głównego tematu...

vuem 

Post nr 156, Wysłany: 2010-07-23, 06:23   

iTulka napisał/a:
Moim zdaniem, ta ironia nie prowadzi do niczego dobrego. Jedynie udowadniamy, że "z nauczycielem się nie dyskutuje, bo i tak ma rację".

Mylisz się iTulko, w tym przypadku tylko poczucie humoru może tu pomóc...dyskusje na nic się zdały...ale możesz próbować :mrgreen:

Odpowiedz do tematu