Witam.
Jestem uczniem 3gim i na koniec roku otrzymałem ocenę niedostateczną.
Jest możliwości przyspieszenia egzaminu komisyjnego ?
Jeżeli nie miałem jedynki na semestr i tak będę musiał poprawiać cały semestr ?
Pozdrawiam
Jestem uczniem 3gim i na koniec roku otrzymałem ocenę niedostateczną.
Jest możliwości przyspieszenia egzaminu komisyjnego ?
Mając ocenę niedostateczną będziesz zdawał egzamin poprawkowy.
Egzaminy poprawkowe odbywają się w ostatnim tygodniu sierpnia.
Nie ma możliwości przyspieszenia ich terminu.
Fenzopi napisał/a:
Jeżeli nie miałem jedynki na semestr i tak będę musiał poprawiać cały semestr ?
Na egzaminie musisz wykazać się znajomością materiału programowego z całego roku.
Zgłoś się do nauczyciela jeszcze przed zakończeniem zajęć. Powinien udzielić informacji co i w jakim zakresie będzie obowiązywać na egzaminie.
A mogę się odwołać od oceny ? znajomy pisał poprawkę i dostał świadectwo dopiero na rozpoczęcie roku dla mnie to późno , muszę przecież gdzieś iść do szkoły.
Przedmiot nauczania: chemia, przedmioty informatyczne
Wiek: 40 Dołączył: 07 Mar 2008 Posty: 641 Skąd: Nowa Ruda
Post nr 35, Wysłany: 2010-06-21, 15:23
W wielu szkołach ponadgimnazjalnych będzie organizowany tzw. "II nabór". W związku z niżem demograficznym pojawi się sporo wolnych miejsc. II nabór trwa do 31 sierpnia, więc spokojnie zdążysz coś wybrać.
Po zdaniu egzaminu otrzymasz świadectwo i będziesz miał jeszcze kilka dni na ogarnięcie spraw dalszej nauki.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Post nr 37, Wysłany: 2010-06-21, 20:37
Ponowne ustalenie oceny wymaga, aby Dyrektor Szkoły stwierdził naruszenie trybu wystawienia oceny klasyfikacyjnej. Tryb wystawiania oceny znajdziesz w waszym Statucie Szkolnym. Przejrzyj go starannie i sprawdź dokładnie, czy rzeczywiście znalazłeś jakieś poważne uchybienia.
Jeśli tak to masz 7 dni od zakończenia roku na zgłoszenie zastrzeżeń na piśmie do Dyrekcji Szkoły. Wskaż dokładnie gdzie i jakie popełniono uchybienia proceduralne, bo sprawa będzie dokładnie badana. Dowody muszą być przekonujące, a uchybienia bezdyskusyjne.
Jeśli doszłoby do tego to możesz otrzymać ocenę jaka była uprzednio lub wyższą. W przypadku ustalenia oceny niedostatecznej zachowujesz prawo do egzaminu poprawkowego.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Tryb wystawiania oceny znajdziesz w waszym Statucie Szkolnym. Przejrzyj go starannie i sprawdź dokładnie, czy rzeczywiście znalazłeś jakieś poważne uchybienia.
Czy mógłbym się porównać do innego ucznia mającego gorsze oceny od moich ?
Na stronie mojej szkoły nie ma wso bym musiał udać się do pedagoga który raczej nie chętnie pomaga uczniom.Mógłby Pan wymienić kilka przykładowych sytuacji w jakich mogę się oddalić od oceny ?
Jeżeli miałem zaświadczenie , że potrzebuje więcej czasu na sprawdzianach a nauczyciel mi tego nie zapewnił to się do tego kwalifikuje ?
Post nr 40, Wysłany: 2010-06-22, 06:56
@edzia: tryb wystawienia oceny określa wso. Żeby stwierdzić jakieś uchybienia trzeba dysponować ich statutem. Ja nie dysponuję, więc nie jestem w stanie odpisać.
@Fenzopi: o ile nauczyciel to widział (co potwierdził podpisem) i o ile jesteś w stanie wykazać, że nie dałeś rady ogarnąć sprawdzianu z powodu braku czasu. No i oczywiście jeśli na Twoich sprawdzianach są braki a nie błędy wpływające na wynik sprawdzianu - wtedy masz podstawę do roszczeń.
Po wso zgłoś się do Dyrekcji, do szkolnej biblioteki, a jeśli i stamtąd nie wydostaniesz to będziesz musiał przejść się do komórki oświatowej w waszym samorządzie terytorialnym.
Porównywanie swoich ocen z innymi to strzał samobójczy.
Basso profondo
Post nr 41, Wysłany: 2010-06-22, 07:07
Będę się upierać, że tryb ustalania oceny rocznej określa rozporządzenie, a nie statut szkoły.
Nie sądzę również, aby statut szkoły przechowywany był w organie prowadzącym. Jeśli już, to powinien być umieszczony w BIP-ie. Poza tym dyrektor nie może nie udostępnić statutu, bo to jest dokument urzędowy, a więc informacja publiczna.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Post nr 42, Wysłany: 2010-06-22, 08:34
miwues napisał/a:
Będę się upierać, że tryb ustalania oceny rocznej określa rozporządzenie, a nie statut szkoły.
Będę się upierać, że prawodawca naprawdę wie, co chce nam przekazać w swoim akcie prawnym. Dla osób niedokładnie rozumiejących pojęcie "trybu wystawiania oceny" MEN uprzejmie wyjaśnił co to jest i gdzie tego szukać. Sugeruję trzymać się opinii autora, a nie tworzyć własnych. W końcu to autor wie najlepiej co chciał napisać, prawda?
miwues napisał/a:
Poza tym dyrektor nie może nie udostępnić statutu, bo to jest dokument urzędowy, a więc informacja publiczna.
Pisząc o udostępnieniu statutu miałem na myśli sam dokument - zazwyczaj jest to forma papierowa. Coś takiego Dyrektor Szkoły powinien posiadać. Jak nie ma Dyrektor to na pewno jest w szkolnej bibliotece albo gdziekolwiek w szkole. No chyba, że udostępniono jego treść w internecie albo ogłoszono na szkolnej tablicy ogłoszeń.
BTW: w naszym JST przechowywane są papierowe kopie statutów podległych samorządowi. Między innymi po to, aby je udostępniać zainteresowanym (były wypadki, gdy Dyrektor jakiejś placówki odmawiał pokazania Statutu "bo Ty mi nie będziesz mówić co mi wolno"). Mam wrażenie, że nie jest to zjawisko odosobnione. Statut szkoły jest wtedy zamieszczany na samorządowym BIP-ie.
Ja nie dysponuję, więc nie jestem w stanie odpisać.
Wiem. Ale jesteś w stanie chyba napisać jakieś przykładowe uchybienia godzące, Twoim zdaniem, w "tryb ustalania oceny".
Basso profondo
Post nr 44, Wysłany: 2010-06-22, 21:00
Witold Telus napisał/a:
Będę się upierać, że prawodawca naprawdę wie, co chce nam przekazać w swoim akcie prawnym.
Po pierwsze pan Frączek, to nie prawodawca.
Po drugie nawet tzw. wykładnia autentyczna nie jest źródłem prawa i może być błędna.
Po trzecie znam kilka przypadków, w tym jeden całkiem świeży, kiedy to interpretacje Departamentu Prawnego MEN okazały się funta kłaków warte. Mam jednak trudność w polemice z Tobą, bo publicznie nie mogę podać, o co chodzi. Za dużo szczegółów ułatwiających identyfikację.
Gdybyśmy siedzieli przy wódeczce, byłaby inna rozmowa. Prędko bym zachwiał Twoją wiarą w nieomylność Władzy.
Basso profondo
Post nr 45, Wysłany: 2010-06-22, 21:14
1' Nie masz opinii na piśmie, tylko ustnie wyrażone czyjeś zdanie, więc nawet nie bardzo jest z czym polemizować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum