Bardzo proszę o pomoc.
Rozpracowuję zadanko z gimnazjum i, aż wstyd się przyznać, wlazłam w ślepy zaułek. Dawno nie maiłam do czynienia z fizyką, a może to dlatego, ze jestem zmęczona ciut. W każdym razie proszę o pomoc.
Samochód o masie 1500kg jadący z prędkością 20m\s zatrzymał się przebywając drogę 100m. Oblicz współczynnik tarcia.
Zadanie jest z poziomu liceum, zaraz postaram się je rozwiązać.
Samochód wyhamował, więc działała na niego siła tarcia. Skoro w zadaniu nic nie jest wspomniane o innych siłach, więc jest to jedyna siła działająca na ciało - można zastosować III zasadę dynamiki:
F tarcia=ma
Ze wzoru na siłę tarcia można zapisać również, że
F tarcia = F nacisku * f
Siła nacisku w tym wypadku to siła ciężkości więc:
F tarcia = mgf
Porównujemy dwa wzory:
mgf = ma
gf=a
f = a/g
Wzór na drogę w ruchu opóźnionym:
s = v początkowa*t - at^2/2
oraz na prędkość:
v = v poczatkowa - at
v=0 - samochód wyhamował, więc:
v poczatkowa = at
t = v pocz / a
Podstawiamy do wzoru na drogę. Pozwolę sobie już tego tutaj nie pisać, ale z tego co otrzymujemy otrzymujemy przyspieszenie i podstawiamy do wzoru f = a/g.
_________________ As I kissed her goodbye I said, all beauty must die
And lent down and planted a rose between her teeth
dziękuje za podpowiedź
już sobie poradzę, bo tak właśnie robiłam to zadanie.
ach biedne dzieciaki- pomagałam siostrze koleżanki rozwiązać pracę domową. Boże, ona jest w 2. klasie gimnazjum tymczasem wszystkie zadania, a przynajmniej większość pamiętam właśnie z ogólniaka. Na dodatek ona skarży się, że nauczyciel nic im nie tłumaczy. Skąd się biorą nauczyciele, którzy myślą, że jeśli umieją zrobić zadanie to potrafią też tego nauczyć? Gimnazjum to nie studia!
jednym słowem, jakby to Kaśka powiedziała: masakra
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum