Post nr 1, Wysłany: 2011-06-14, 17:52 Jak to jest z oceną ndst na koniec roku?
Witam szanownych nauczycieli.
Powoli czuję wakacje, średnia ocen całkiem wporządku. Ale nie daje mi spokoju to pytanie.
Jak to jest z oceną ndst na koniec roku w przypadku kiedy uczeń nie miał wystawionego zagrożenia? I w regulaminie szkoły widnieje wpis "proponowaną ocenę ndst na koniec roku nauczyciel wystawia 30 dni przed planowanym wystawieniem oceny końcowej a rodzice potwierdzają ją własnoręcznym podpisem"
Moje pytanie nauczyciel może wystawić 1 czy nie?
Co byś zrobiła, gdybyś nie wpisała uczniowi zagrożenia, w uzasadnionej ocenami sytuacji, a on nie przyszedł na kolejne, planowane klasówki i, pisząc kolokwialnie, Cię olał?
Ja byłem w takiej sytuacji i ... postawiłem! I pomimo dyskusji z uczniem/rodzicami/dyrekcją utrzymałem w mocy sierpniowe spotkanie z matematyką młodemu człowiekowi... Czyli: może!
Ale nauczony doświadczeniem uzupełniam "w pamięci" dziennik hipotetycznymi jedynkami z planowanych klasówek i zagrożenie wpisuję "na wyrost", co zresztą również burzy rodziców...
Pozdrawiam
PS. W dobie kolejnych pomysłów Hallówki problem może być jednak mniej istotnym. Pożyjemy - zobaczymy
_________________ Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie! Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.
Basso profondo
Post nr 3, Wysłany: 2011-06-14, 19:12
Ola3003 napisał/a:
w regulaminie szkoły widnieje wpis "proponowaną ocenę ndst na koniec roku nauczyciel wystawia 30 dni przed planowanym wystawieniem oceny końcowej a rodzice potwierdzają ją własnoręcznym podpisem"
To jest tylko zapis instrukcyjny. Czyli jeżeli nauczyciel nie mógł wcześniej przewidzieć jedynki, a jedynka się należy, to trzeba postawić jedynkę. Bo najważniejszą wartością jest to, aby uczeń otrzymał ocenę taką, na jaką rzeczywiście zasługuje.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Jest to wpis instrukcyjny,ale zarazem podstawa do tego aby go przestrzegać,inaczej łamiemy regulamin. Jeżeli rodzice nie otrzymali powiadomienia o planowanych ocenach niedostatecznych na koniec roku swojego dziecka,to mają prawo żądać wyjaśnień.
w regulaminie szkoły widnieje wpis "proponowaną ocenę ndst na koniec roku nauczyciel wystawia 30 dni przed planowanym wystawieniem oceny końcowej a rodzice potwierdzają ją własnoręcznym podpisem"
To jest tylko zapis instrukcyjny.
A nie przepis? Zapis to instytucja prawa spadkowego.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Bernadeta_eu, odgrzewasz stare tematy, pisząc bez sensu albo przytakując przedmówcy, w dodatku z błędami, tylko po to, by poreklamować swój pensjonat. Nijak to się ma do tematyki forum.
haLayla napisał/a:
Tu nie ma to znaczenia.
W zasadzie racja. Po prostu chcę się upewnić, bo spotkałem się z wieloma opiniami, że nie powinno się mówić zapis ustawy, czy zapis regulaminu
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Basso profondo
Post nr 8, Wysłany: 2011-07-26, 19:58
Bernadeta_eu napisał/a:
zarazem podstawa do tego aby go przestrzegać,inaczej łamiemy regulamin
Oczywiście.
haLayla napisał/a:
spotkałem się z wieloma opiniami, że nie powinno się mówić zapis ustawy, czy zapis regulaminu
Rozumiem, że jest to forma potoczna, ale czy jest dopuszczalna jako fachowe określenie?
Wiek: 37 Dołączył: 20 Mar 2011 Posty: 29 Skąd: mazowieckie
Post nr 10, Wysłany: 2011-08-08, 12:57
Generalnie jaki jest wniosek i odpowiedź na postawione w temacie pytanie? Bo szczerze mówiąc przyglądając się państwa dyskusji sam takowego nie dostrzegłem
Wniosek jest taki, że nauczyciel ma obowiązek poinformować o przewidywanej dla ucznia rocznej ocenie niedostatecznej w statutowym terminie i koniec. Kropka. Ale jeśli z jakichś powodów nie poinformował, a jedynka się należy, to się ją wystawia. Po prostu tych dwóch rzeczy (obowiązku informowania o przewidywanej ocenie niedostatecznej i ustalenia oceny rocznej) się nie łączy.
Równie dobrze można by się zastanawiać, czy jak nauczyciel nie poinformuje w porę o przewidywanej rocznej ocenie dobrej (a też ma obowiązek - identycznie zredagowany prawnie, jak obowiązek informowania o jedynkach), może ją wystawić. Jeśli nie może, to niby jaką może - bardzo dobrą? A dlaczego nie celującą czy dostateczną? Dlaczego niby nie mógłby wystawić takiej, na jaką uczeń zasługuje?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum