Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jakich nauczycieli lubicie i szanujecie?
Autor Wiadomość
Anita@ 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 1, Wysłany: 2008-04-23, 13:21   jakich nauczycieli lubicie i szanujecie?

Witam! Jestem początkującą nauczycielką i wiem że wiele muszę się jeszcze nauczyć, dlatego Wasze opinie będą dla mnie bardzo pomocne. Napiszcie mi, jaki powinien być nauczyciel, żeby wzbudzał szacunek, respekt i żebyście go jeszcze lubili? Czy takie połączenie jest w ogóle możliwe? Jakich cech u nauczycieli nie lubicie?

hanamat 

Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Post nr 2, Wysłany: 2008-04-23, 15:30   

Podaje cechy charakteru, ktore cenilam jako uczen i cenie jako nauczyciel:zyczliwy, sprawiedliwy, traktujacy ucznia podmiotowo, majacy poczucie humoru, wymagajacy stosownie do mozliwosci ucznia a nie programu, energiczny, potrafiacy w kazdym, a zwlaszcza w najtrudniejszym wychowawczo uczniu znalezc cos dobrego.

Basso profondo 

Post nr 3, Wysłany: 2008-04-23, 18:46   

Kochana, nie tędy droga, żaden uczeń nie poradzi ci, jak być dobrym nauczycielem. Nie to doświadczenie, nie ta perspektywa. Pytaj starszych stażem kolegów i koleżanek po fachu, tych osiagających sukcesy dydaktyczne i wychowawcze.

Jeżeli mając 23 lata uważasz, że dziecko jest ci w stanie podpowiedziec, jak żyć, to tylko ten młody wiek cię tłumaczy.

Basso profondo 

Post nr 4, Wysłany: 2008-04-23, 18:51   

Anita@ napisał/a:
Jestem początkującą nauczycielką i wiem że wiele muszę się jeszcze nauczyć

Dodam jeszcze, że takie słowa skierowane do uczniów, dyskwalifikują nauczyciela od razu na starcie.
(to nie krytyka, to życzliwa rada)

otaka 

Przedmiot nauczania: diagnoza i terapia pedagogiczna
Post nr 5, Wysłany: 2008-04-23, 20:36   

miwues napisał/a:
Dodam jeszcze, że takie słowa skierowane do uczniów, dyskwalifikują nauczyciela od razu na starcie.

Zgadzam się z tym.

Anita@ 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 6, Wysłany: 2008-04-24, 14:48   

Wiem, że nie wypada pytać swoich uczniów o takie rzeczy, bo od razu by się straciło autorytet. Po prostu chciałam poznać perspektywę anonimowych uczniów. Dużo rozmawiam ze starszymi nauczycielami i proszę o rady w trudnych przypadkach, ale wiem że czasem to co wydaje się dobre i skuteczne z naszej perspektywy jest całkiem inaczej odbierane przez uczniów. Czyli odradzacie wchodzenie w tego typu dyskusje z uczniami? Bo ja na przykład nie jestem przekonana że to jest takie złe. Zależy jeszcze jak do tego podejść. A co sądzicie o zrobieniu na koniec roku anonimowej ankiety, w której uczniowie mieliby napisać dobre i złe strony lekcji oraz nauczyciela? Trochę bym się bała tych odpowiedzi, ale czasem można się chyba sporo nauczyć.

otaka 

Przedmiot nauczania: diagnoza i terapia pedagogiczna
Post nr 7, Wysłany: 2008-04-24, 18:35   

Anita@ napisał/a:
Trochę bym się bała tych odpowiedzi, ale czasem można się chyba sporo nauczyć.

Ponoć do odważnych świat należy, ale czy na pewno? Zazwyczaj uczniowie pamiętają to, co im się nie podobało i mogą sobie w ankiecie nie żałować.

edzia 

Post nr 8, Wysłany: 2008-04-24, 18:50   

Ja takie ankiety ewaluacyjne przeprowadzam u swoich uczniów, dla mnie są bardzo pożyteczne. Są oczywiście anonimowe i jak sądzę, dość szczere :P

[uczeń]franciszekdolas 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Post nr 9, Wysłany: 2008-04-28, 06:40   

Według mnie to nauczyciel będzie lubiany przez uczniów jak będzie przestrzegał praw uczniów.

renati23 
Administracja

Przedmiot nauczania: przedsiębiorczość
Post nr 10, Wysłany: 2008-04-28, 07:33   

chrobrybolek napisał/a:
Według mnie to nauczyciel będzie lubiany przez uczniów jak będzie przestrzegał praw uczniów.

chrobrybolek, a czy będzie lubiany jeżeli będzie również egzekwował obowiązku ucznia :twisted: :twisted: :twisted:

[uczeń]korek 

Post nr 11, Wysłany: 2008-04-30, 23:00   

edzia napisał/a:
Ja takie ankiety ewaluacyjne przeprowadzam u swoich uczniów, dla mnie są bardzo pożyteczne. Są oczywiście anonimowe i jak sądzę, dość szczere :P

Nasza wychowawczyni przeprowadza takie ankiety... Nie wiem jak inni, ale ja tam szczerze pisze :mrgreen: .

Anita@, nie potrafie Ci odpowiedzieć... Jak przychodzi sie na lekcje to "to" sie czuje ;] .
Kontakt z uczniami... Nie możesz być do nich wrogo nastawiona... Pewność siebie. I... no cóż... dbać o siebie. Nawet nie wiecie jak uczniowie zwracają na to uwage. :mrgreen:

[uczeń]butterfly 

Post nr 12, Wysłany: 2008-05-01, 09:38   

Jeszcze ważna sprawa dla mnie to taka, aby nauczyciel nie był tzw. "służbistą". Dobrze jak rozmawia z uczniami na różne tematy, nie zbywa ich, potrafi czasem pożartować.

[uczeń]koronan123 

Post nr 13, Wysłany: 2008-05-04, 17:00   

Wszystko moim zdaniem jest uzależnione od tego w jakiej szkole nauczyciel pracuje, bo inaczej nawiązuje się kontakt z uczniami szkoły podstawowej,a inaczej z uczniami szkoły średniej.

..niektórzy uczniowie twierdzą że nauczyciel to potwór na którego jesteśmy skazani minimum przez 45min. tygodniowo :(
Może warto uświadomić uczniowi, że nauczyciel to też człowiek a nie wróg, w którym można mieć oparcie jeśli sytuacja tego wymaga, z którym też można porozmawiać nie tylko na tematy dotyczące lekcji..
Nauczyciel wg. mnie powinien być autorytetem dla ucznia,szczególnie w okresie dorastania i wiem że jest to możliwe:)

kretka77 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 14, Wysłany: 2008-05-17, 19:37   

Nauczyciel wg. mnie powinien być autorytetem dla ucznia,szczególnie w okresie dorastania i wiem że jest to możliwe:)[/quote]

tyle tylko, że nikt z nas nie będzie autorytetem dla wszystkich, nasi uczniowie są różni tak ja my sami, ponoć: "jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził". Mi tak bardzo nie zależy na tym żeby mnie lubili tylko żeby mnie rozumnieli i wynosili coś pożytecznego z moich lekcji, ale oczywiście autorytetem być chciaż dla małej garstki osób to też piękna sprawa

[uczeń]tucha_poz 

Post nr 15, Wysłany: 2008-09-11, 16:50   

Widzę, że temat założony dosyć dawno, jednak odpowiedzi moim zdaniem mało zadowalające;)

Według mnie nauczyciel nie może zbytnio przejmować się tym co myslą i mówią po kątach uczniowie.
Przytoczę pewien przykład - znam nauczyciela, który jest przez większość nielubiany. Dlaczego? Ponieważ dużo wymaga. Oczywiście mało osób zauważa, że od siebie również...
Kiedy pozna się owego nauczyciela bliżej można zdecydowanie bardzo go/ją polubić.

Jeśli chodzi o jakieś ogólne cechy to zdecydowanie i przede wszystkim nauczyciel nie może dać sobie wejść na głowę. Przecież pozyskiwanie porządku na lekcjach nie wyklucza przecież bycia nauczycielem, który nie patrzy z góry. Otwartym na pomysły.
Takim, przy którym nie ma strachu powiedzieć coś źle.
Nauczycielem, który zażartuje, uśmiechnie się, będzie ludzki :)

Trzymam kciuki za sukcesy zawodowe ;)
M.

Odpowiedz do tematu