Nie. Warunkiem koniecznym wykształcenia średniego jest zdanie egzaminów maturalnych.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Ja słyszałem ze bez matury po technikum normalnie ma się średnie dlatego chciałem sie upewnic. A matura to poprostu dodatek wymagany na studia oraz oczywiscie przez pracowdawców
Z ustawy o systemie oświaty:
Art. 11a. 1. Wykształcenie podstawowe posiada osoba, która ukończyła szkołę podstawową lub ukończyła podstawowe studium zawodowe.
2. Wykształcenie gimnazjalne posiada osoba, która ukończyła gimnazjum.
3. Wykształcenie zasadnicze zawodowe posiada osoba, która:
1) ukończyła zasadniczą szkołę zawodową, szkołę zasadniczą lub inną szkołę równorzędną, albo
2) ukończyła zasadniczą szkołę zawodową, o której mowa w art. 9 ust. 1 pkt 3 lit. a.
4. Wykształcenie średnie posiada osoba, która:
1) ukończyła szkołę ponadpodstawową, z wyjątkiem szkół wymienionych w ust. 3 pkt 1, lub
2) ukończyła szkołę ponadgimnazjalną, z wyjątkiem szkoły wymienionej w art. 9 ust. 1 pkt 3 lit. a i h. [chodzi o zasadniczą szkołę zawodową - dop. mój]
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Średnie wykształcenie bez matury? Czy tylko ja mam wrażenie, że coś się nie zgadza?
JHN napisał/a:
haLayla napisał/a:
Ten kraj ...
Nasz kraj! A władztwo m.in. oświatowe a i owszem
Pozdrawiam
Własnie to nasz, jest w tym wszystkim najgorsze. Bo i ciężko się wyprzeć, jak czegoś wstydliwego tylko trzeba głowę spuścić i się do niego przyznać.
Średnie wykształcenie bez matury? Czy tylko ja mam wrażenie, że coś się nie zgadza?
Z tego, co mi wiadomo - zawsze tak było.
Zauważ, że maturę zdaje się już po ukończeniu szkoły średniej. Zresztą, matura nie jest wymaga do ukończenia tejże szkoły. Ba! W tej chwili chyba nawet świadectwa ukończenia liceum i maturalne są osobne.
_________________ Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy
Z tego, co mi wiadomo - zawsze tak było.
Nie, nie było. Jak moi rodzice zdawali maturę, to zdanie matury było warunkiem koniecznym zakonczenia nauki w liceum. Jeżeli ktoś matury nie zdał, to powtarzał czwartą klasę.
ann napisał/a:
Zauważ, że maturę zdaje się już po ukończeniu szkoły średniej. Zresztą, matura nie jest wymaga do ukończenia tejże szkoły. Ba! W tej chwili chyba nawet świadectwa ukończenia liceum i maturalne są osobne.
Zauważyłem. W takim razie, po co w ogóle jest matura? Jeżeli to ma być forma egzaminu wstępnego na studia, to tym bardziej nie ma ona sensu.
Jak moi rodzice zdawali maturę, to zdanie matury było warunkiem koniecznym zakonczenia nauki w liceum. Jeżeli ktoś matury nie zdał, to powtarzał czwartą klasę.
Nie wiem, ile lat mają Twoi rodzice, ale moja mama (podejrzewam, że starsza jednak niż Twoi rodzice) ma świadectwo ukończenia technikum (z tytułem technika zresztą), a matury nie ma.
_________________ Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum