Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kariera nauczycielska
Autor Wiadomość
rafał 

Post nr 16, Wysłany: 2007-04-26, 08:08   Chciałbym zostać nauczycielem.

Witam serdecznie. Chciałbym uzyskać kilka cennych rad dotyczących drogi jaką należy pokonać, by zostać nauczycielem. Moim pierwszym marzeniem dotyczącym kariery zawodowej było właśnie zostanie nauczycielem. Nauczycielem wychowania fizycznego. Sport towarzyszył mi od zawsze, od dawna tez wydawało mi się, że praca z młodzieżą dawałaby mi dużo satysfakcji. Jednak w czasie trwania nauki w liceum, musiałem zmienić swoje plany. Wiedziałem, że warunki zdrowotne nie będą sprzyjać takiemu działaniu i wybrałem inną drogę. Jestem teraz studentem na drugim roku politologii. Studiuję zaocznie i moje studia zakończą się na poziomie licencjata. Wybrałem ten kierunek, gdyż interesuję się polityką, no i co ważniejsze swoją przyszłość powoli wiązałem z pracą np. w administracji państwowej. Jednak ostatnio często myślę o wcześniejszych planach i pracy z młodzieżą. Myślę, że w zawodzie nauczyciela byłbym spełniony. Chciałbym, by ktoś udzielił mi kilku wskazówek, bym miał jakieś wyobrażenie o strategii działania jakie powinienem podjąć, by zostać nauczycielem. Co po licencjacie z politologii? Jakie kursy, czy szkolenia sprzyjałyby moim planom? Przedmiot Wiedzy o społeczeństwie jest teraz mi najbliższy, ale chciałbym nauczać także np.. historii. Czekam na Państwa rady i cenne wskazówki. Pozdrawiam.

Wenus 

Post nr 17, Wysłany: 2007-05-05, 20:53   

Musisz zrobić studia magisterskie z przygotowaniem pedagogicznym, złożyć podania do szkół i czekać :lol:

Marek 
nauczyciel

Przedmiot nauczania: geografia, biologia
Post nr 18, Wysłany: 2007-05-09, 00:00   

Wenus napisał/a:
Musisz zrobić studia magisterskie z przygotowaniem pedagogicznym, złożyć podania do szkół i czekać :lol:

Uproszczona wersja "jak zostać nauczycielem" :lol: Prawda!

naubart

Post nr 19, Wysłany: 2007-10-09, 12:24   Jak zostać nauczycielem ?

WITAM Chciałbym w przyszłości być nauczycielem j. polskiego. W grę wchodzą tylko studia zaoczne. Czy po licencjacie mógłbym już uczyć ? ew. dokształcać się w trakcie pracy nauczycielskiej ?

chiczi 

Przedmiot nauczania: język polski, terapia pedagogiczna, bibliotekoznawstwo
Post nr 20, Wysłany: 2007-10-09, 14:59   

Witaj!
Po licencjacie możesz uczyć języka polskiego i dokształcać się w trakcie pracy w szkole również możesz :)

naubart

Post nr 21, Wysłany: 2007-10-09, 19:09   

Dziękuję za odpowiedź, fajny piesek. Chciałbym jeszcze wiedzieć jaki kierunek najlepiej wybrać aby uczyć polskiego ?

Marzena82 

Przedmiot nauczania: j.polski, pedagog specjalny
Post nr 22, Wysłany: 2007-10-09, 19:12   

Hej naubart, :) Myślę, że najlepszym i najodpowiedniejszym kierunkiem będzie filologia polska, specjalizacja nauczycielska :)

chiczi 

Przedmiot nauczania: język polski, terapia pedagogiczna, bibliotekoznawstwo
Post nr 23, Wysłany: 2007-10-09, 20:08   

Marzenka ma 100% racji :D :D :D

izeczka 
studentka pedagogiki

Post nr 24, Wysłany: 2007-10-10, 00:49   Małe pytanko

Kochani ,mam pytanie.Czy po ukończeniu licencjata z pedagogiki kierunek edukacja wczesnoszkolna i przedszkolna,można podjąc prace w placówce takiej jak przedszkole???Czy należy uzupełnic wykształcenie o tytuł magistra w danym kierunku???Bardzo proszę o odpowiedz :wink: Pozdrawiam bardzo serdecznie :D

Monita83 

Przedmiot nauczania: język polski
Post nr 25, Wysłany: 2007-10-10, 15:34   

Mając tytuł licencjata, wydaje mi się, że jak najbardziej możesz podjąć pracę w przedszkolu czy w klasach 1-3 i np. zaocznie kontynuować studia magisterskie uzupełniające. Znam osoby, które właśnie po licencjacie zaraz zaczęły pracować w przedszkolu. Nie jestem jednak tego pewna na 100 %, dlatego być może ktoś bardziej kompetentny na tym forum udzieli odpowiedzi na Twoje pytanie... Przedszkole nie jest moją dziedziną, ja tylko postanowiłam podzielić się z Tobą tym, co wiem :lol:
Pozdrawiam!

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 26, Wysłany: 2007-10-10, 16:40   

Możesz - pracowałam w przedszkolu. Mgr nie jest wymagany, w każdej placówce pedagogicznej licencjat daje ci pełne uprawnienia.

dora997 

Przedmiot nauczania: wychowanie przedszkolne
Post nr 27, Wysłany: 2007-10-10, 20:59   

Tak to prawda. Mgr możesz sobie później kończyć jeśli będziesz miała dalej chęci bo to też ładnie wygląda i bedzie Ci dawało lepsze samopoczucie.

izeczka 
studentka pedagogiki

Post nr 28, Wysłany: 2007-10-12, 17:55   

Serdecznie dziękuję za odpowiedz :D

izmo 

Przedmiot nauczania: język polski, nauczanie początkowe
Post nr 29, Wysłany: 2007-10-12, 17:58   

Izeczka. Oczywiście, że możesz, ale wskazane jest uzupełnianie wykształcenia i podnoszenie kwalifikacji. Pozdrawiam .Twoja imienniczka. pa

[uczeń]misia90

Post nr 30, Wysłany: 2007-12-25, 17:59   jak zostać nauczycielem?? POMOCY!!

Witam, pisze w takiej sprawie. Bardzo bym chciala zostac nauczycielka nauczania poczatkowego,jednak zabardzo nie moge znalezc z czego musze zdawac mature,jakie musze spelniac wymagania oraz gdzie w trojmiescie znajde taka uczelnie. Jesli ktos moze mi pomoc to prosze o odp. Oraz czy moze ktos mi napisac ile taki nauczyciel moze zarabiac miesiecznie??

Pozdrawiam

[ Dodano: 25 Grudzień 2007, 19:38 ]
a jezeli chce isc na nauczanie pczatkowe to co musiala bym zdawac prosze o pomoc

Odpowiedz do tematu