A ja mam pytanie: na praktykach podczas studiów można wybrać dowolne miejsce pracy, czy musi być ono powiązane ze specjalizacją? Chodzi mi głównie o to, czy na przykład studiując kierunek informatyczny zupełnie niezwiązany z nauczaniem, można odbyć praktyki jako nauczyciel.
Nie.
Ale co nie, na pierwsze pytanie nie, czy na drugie?
_________________ As I kissed her goodbye I said, all beauty must die
And lent down and planted a rose between her teeth
Post nr 184, Wysłany: 2008-12-19, 18:36 a co z nauczaniem fizyki?
mnie interesuje nauczanie fizyki.
w przyszłości bardzo chciałbym uczyć tego przedmiotu w LO. Jednak studia, które chcę wybrać, to fizyka techniczna na PW - czy po tym kierunku będę mógł uczyć fizyki w szkole? Zdaję sobie sprawę że do tego musiałbym zrobić jakiś kurs pedagogiczny. Swoją drogą, jak w ogóle taki kurs wygląda?
Witam Was!
Pisałem te samo juz na forum w innym miejscu ale tu bedzie własciwie.
Mam jednym słowem problem na problemie i problem to wszystko pogania jeszcze
Jestem na I roku pedag opiekunczo wychowawczej (zaoczne).Zakoncze tytułem licencjata a chce w przyszłosci uczyc w szkole muzyki.Co robic po tych 3 bardzo długich latach?
I jeszcze dodam do tego ze nie jest to panstwowa uczelnia niestety i czy moge po zaliczonym roku przeniesc sie na PWSZ np?jakie sa szanse takiej przesiadki?
Czekam na odp pozdrawiam i przepraszam za specyficzny charakter wiadomosci-e-mailowy
A masz jakiś stopień z muzyki zrobiony? Musiał byś zrobić jakąś podyplomówkę lub kurs pedagogiczny, zeby uczyć w szkole, może zrobić podyplomówke z muzyki jako przedmiotu? Musisz poszukać sobie uczelni co oferują takie kierunki.
Post nr 187, Wysłany: 2009-04-07, 20:18 Gimnazjalistka z problemem
Dobry wieczór .
Przepraszam ,że się wpraszam to chyba forum nauczycielskie,ale po prostu
oczekuję odpowiedź od nauczycieli , a nie zawsze u mnie w szkole
mogę dostać sensownej odpowiedzi .
Jestem uczennicą gimnazjum w zasadzie to kończę gimnazjum .
Chcę iść do szkoły o kierunku ; polski , biologia , angielski [ liceum]
Czy później mogę iść na studia jakieś polonistyczne i zostać polonistką ?
Czy trudno jest ?
Uczę się na czwórkach najgorzej z tych trzech przedmiotów to idzie mi z j.angielskim.
Trzeba się podciągnąć chociaż moja ciocia jest polonistką mgr. hm no zobaczymy...
Pozdrawiam nauczycieli oraz uczniów.
Sprawdź dokładnie w liceum jakie są klasy. Te trzy przedmioty razem jakoś do mnie nie przemawiają.
Wybierz rozszerzone przedmioty humanistyczne, a potem możesz studiować polonistykę.
Tak jest to rozszerzone oczywiście. Jest też taki kierunek jak ; Polski, Historia, WOS
chociaż bardziej czuję się w biologi i prawdopodobnie nad tym zastopuje .
Zobaczymy ?
Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 190, Wysłany: 2009-04-07, 21:00
Ja byłem dobry z polskiego, bo rozważałem też studia dziennikarskie, ale ostatecznie wybrałem muzykę, a rok później jeszcze anglistykę. Miałem rozszerzone: polski, angielski, historia - z tej ostatniej najgorzej..wrr Tworzą klasy zbyt schematyczne, a powinno się od czasu do czasu zrobić jakąś mieszankę Powiem wam, że u mnie we wrześniu startuje klasa z innowacyjnym profilem 'humanistyczno-kulturoznawczym'-> rozszerzony polski, geografia i wok z elementami muzyki i chyba będę sprawował wychowawstwo nad tą klasą
Jeśli masz samozaparcie, to nieważne do jakiej klasy pójdziesz, i tak możesz wybrać studia jakie chcesz. Koleżanka uczyła się w klasie biol-chem i studiowałem z nią filozofie. Po prostu musiała sama się przyłożyć do takich przedmiotów jak WOS czy geografia (te akurat zdawała na maturze). Dobrze też powiedzieć wychowawcy co chcesz robić po szkole, żeby prowadził Cię pod tym kątem i ewentualnie zasugerował co nieco innym nauczycielom.
_________________ "Każdy cytat jest skrajnym uproszczeniem i uogólnieniem. Ten też"
Mam 15 lat i mam przed sobą jeszcze rok w gimnazjum , ale muszę już w I sem. wybrać profil i liceum .
I mam pytanie bym chciała iść na germanistyke i zostać nauczycielką języka niemieckiego , ale nie wiem na jaki profil iść.????
I wogóle jak wygląda dalsza nauka , edukacja by zostać nauczycielką
czy mogę liczyć na Państwa odpowiedzi ???
niebieska94 najlepiej jakbyś poszła do LO, w którym jest klasa o profilu z rozszerzonym językiem niemieckim Później na fil. germańską z blokiem pedagogicznym. Robisz mgr i możesz pracowac w szkole. W teorii wygląda to bardzo jasno
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum