Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kariera nauczycielska
Autor Wiadomość
[uczeń]Degefangen 

Post nr 196, Wysłany: 2009-07-21, 08:22   

Hihi, widzę, że już za kilka dekad zaroi się tu od germanistów-pedagogów :)

[uczeń]keity 

Post nr 197, Wysłany: 2009-10-01, 13:34   Jak zostać nauczycielem

Witam !

Obecnie ucze sie w technikum i zastanawiam sie nad wyborem kierunku na studiach. Chcialabym wiedziec czy wystarcza mi studia licencjackie z matematyki i jakis kurs pedagogiczny zeby moc uczyc w szkole ? Czy bede musiala zrobic jeszcze mgr ??

Witold Telus 

Przedmiot nauczania: chemia, przedmioty informatyczne
Post nr 198, Wysłany: 2009-10-02, 21:17   

Szkolnictwo ponadgminazjalne:
magister z danego kierunku, przygotowanie pedagogiczne lub
magister z innego kierunku i studia podyplomowe z danego kierunku + przygotowanie pedagogiczne

Gimnazja:
To samo, co wyżej lub
Licencjat z danego kierunku i przygotowanie pedagogiczne lub
ukończone wyższe studia zawodowe i przygotowanie pedagogiczne

Szkoły podstawowe, zawodówki:
To samo, co wyżej lub
Ukończony zakład kształcenia nauczycieli

[uczeń]keity 

Post nr 199, Wysłany: 2009-10-03, 20:12   

Dzięki wielkie za info :)

A to przygotowanie pedagogiczne to może być jakiś kurs albo dany kierunek plus specjalizacja nauczycielska ??

Witold Telus 

Przedmiot nauczania: chemia, przedmioty informatyczne
Post nr 200, Wysłany: 2009-10-04, 11:15   

Cytat z Rozporządzenia Ministra Edukacji:

MEN napisał/a:
(...)przygotowaniu pedagogicznym - należy przez to rozumieć nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu psychologii, pedagogiki i dydaktyki przedmiotowej, nauczanych w powiązaniu z kierunkiem (specjalnością) kształcenia – w wymiarze nie mniejszym niż 270 godzin, oraz praktyką pedagogiczną zakończoną pozytywną oceną - w wymiarze nie mniejszym niż 150 godzin;
w przypadku nauczycieli praktycznej nauki zawodu niezbędny wymiar zajęć z zakresu przygotowania pedagogicznego wynosi nie mniej niż 150 godzin;
o posiadaniu przygotowania pedagogicznego świadczy dyplom lub inny dokument wydany przez uczelnię, dyplom ukończenia zakładu kształcenia nauczycieli lub świadectwo ukończenia kursu kwalifikacyjnego(...)

Czyli przygotowanie pedagogiczne uzyskasz kończąc 270-godzinne zajęcia z psychologii, pedagogiki i dydaktyki + 150-godzinne praktyki w szkołach różnego typu. Coś takiego to oferuje większość studiów uniwersyteckich. Nie wiem jak to wygląda na politechnikach i akademiach, ale przypuszczam że też jest.
Podobne przygotowanie zdobędziesz podyplomowo kończąc stosowny kurs kwalifikacyjny. Tak czy owak wymogi będą te same: pedagogika, psychologia, dydaktyka i praktyki w szkołach.

[student]omnibuska 

Przedmiot nauczania: studentka rusycystyki
Post nr 201, Wysłany: 2009-10-19, 00:07   

Hmm temat troszkę przedawniony, ale mam nadzieje, że uzyskam odpowiedź. Nie rozumiem tutaj czegoś: u mnie na studiach, opiekunka naszego roku, na pierwszym roku studiów, tłumaczyła nam, że po obronie tytułu licencjata możemy iść uczyć do gimnazjum i szkoły średniej pod warunkiem, że w trakcie studiów zrobimy kurs pedagogiczny(metodyka nauczania itp). I czytając posty troszkę się zdziwiłam bo ktoś pisał, że kończąc studia(w tamtym przypadku chodziło chyba o biologię) musi dodatkowo zrobić podyplomówkę z pedagogiki aby móc uczyć. Stąd moje pytanie czy ja również muszę? Czy wszystkie osoby uczące z tytułem licencjata studiowały pedagogikę równocześnie z przedmiotem którego uczą? Czy faktycznie wystarczy taki kurs, o którym mówiła moja wykładowczyni?

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 202, Wysłany: 2009-10-19, 16:16   

nie na wszystkich kierunkach kurs pedagogiczny jest włączony w ramy studiów. Dlatego niektórzy mają tytuł np. biologa, ale bez przygotowania pedagogicznego.

Jeśłi planuje się pracować w szkole należy ukończyć taki kurs, aby mieć uprawnienia do nauczania

[student]omnibuska 

Przedmiot nauczania: studentka rusycystyki
Post nr 203, Wysłany: 2009-10-19, 17:04   

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

[student]lary09 

Post nr 204, Wysłany: 2009-10-23, 11:27   socjologia a zawód nauczyciela

Witam!
Jestem studentem pierwszego roku socjologii na UMK. Mam takie pytanie: Czy po tym kierunku studiów mogę zostać nauczycielem? Jeśli tak to jakich przedmiów?
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Pozdrawiam!

[student]kamole90 

Przedmiot nauczania: Matematyka
Post nr 205, Wysłany: 2009-11-24, 17:39   Czy po budownictwie nauczycielem??

Witam, mam taki problem... Jestem studentem budownictwa... jednak wolalbym byc nauczycielem...Czy jak skonczę ten kierunek "budownictwo" to koncząc kurs pedagogiczny moge zostać nauczycielem matematyki? Co muszę zrobić aby nim zostać? Prosze o odpowiedz

sylwiam81 

Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 206, Wysłany: 2009-11-24, 17:54   

wydaje mi się,że trzeba skończyć studia kierunek matematyka i koniecznie klurs pedagogiczny :D [/quote]

[student]kamole90 

Post nr 207, Wysłany: 2009-11-24, 20:26   

a jakbym zrobił doktorat z matematyki i kurs pedagogiczny po studiach na kierunku Budownictwo? czy po pierwszym polroczu Budownictwa jest szansa ze bede kontynuowal rok na AP (Akademii Pomorskiej w Słupsku)? Jest mozliwość przeniesienia sie i przepisania ocen np z matematyki , fizyki?

[uczeń]adner 

Post nr 208, Wysłany: 2009-11-24, 22:06   

kamole90 napisał/a:
a jakbym zrobił doktorat z matematyki i kurs pedagogiczny po studiach na kierunku Budownictwo? czy po pierwszym polroczu Budownictwa jest szansa ze bede kontynuowal rok na AP (Akademii Pomorskiej w Słupsku)? Jest mozliwość przeniesienia sie i przepisania ocen np z matematyki , fizyki?

Jesteś pewien, że po budownictwie można się dostać na studia doktoranckie z matematyki?

[student]kamole90 

Post nr 209, Wysłany: 2009-11-25, 12:24   

A co stoi na przeszkodzie? jest jakiś wymóg o którym nie wiem? Zawsze myslałem ze kazdy kto ma mgr może zapisać się na studia doktoranckie, oczywiście jezeli przejdzie pomyślnie egzamin wstępny z danego przedmiotu

[uczeń]adner 

Post nr 210, Wysłany: 2009-11-25, 17:28   

kamole90 napisał/a:
A co stoi na przeszkodzie? jest jakiś wymóg o którym nie wiem? Zawsze myslałem ze kazdy kto ma mgr może zapisać się na studia doktoranckie, oczywiście jezeli przejdzie pomyślnie egzamin wstępny z danego przedmiotu

No to w takim razie masz rację, chociaż wydaje mi się to dziwne, że np. magister polonistyki może sobie zacząć doktorat na matematyce. Ale to już zupełnie inna sprawa :)

Odpowiedz do tematu