Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kariera nauczycielska
Autor Wiadomość
magdzia2 

Przedmiot nauczania: wychowawca
Post nr 31, Wysłany: 2007-12-25, 20:24   

Hej, niestety nie jestem z trójmiasta :) a mature zdawalm juz jakis czas temu ale ja pisalam z historii jako przedmiot dodatkowy, jak to jest teraz nie wiem. Mysle że więcej informacji znajdziesz na stronie http://www.przedszkolanki.pl tam z pierwszej ręki napewno dowiesz sie jak to wygląda z pensją :)

[uczeń]aniołek2805

Przedmiot nauczania: uczeń
Post nr 32, Wysłany: 2008-02-10, 19:56   

witam.chcę zostać nauczycielem historii i wos-u.na jakiej uczelni warto studiować i na jakim kierunku . myślałam o Toruniu,Bydgoszczy lub Warszawie.co możecie ciekawego polecić??

nadia 

Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo
Post nr 33, Wysłany: 2008-02-11, 14:47   

Ogólnie chyba nie polecam studiowania historii gdyż z tego przedmiotu jest ogólnie mało godzin w ramowym planie nauczania i ciężko "sklecić" etat. Zazwyczaj historycy łączą godziny w 2 a nawet w 3 szkołach. No chyba,że nie chcesz uczyć w szkole...

ann 
kaczmarolog

Przedmiot nauczania: historia, informatyka, TI, technika, świetlica
Post nr 34, Wysłany: 2008-02-11, 19:03   

aniołek2805, zastanów się nad UMK - mocny wydział, a po historii (oczywiście nauczycielskiej) masz uprawnienia do historii ;) , WOSu (czego ja np. po swojej uczelni nie mam) i chyba WOKu.

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 35, Wysłany: 2008-02-11, 19:05   

nadia napisał/a:
Ogólnie chyba nie polecam studiowania historii gdyż z tego przedmiotu jest ogólnie mało godzin w ramowym planie nauczania i ciężko "sklecić" etat. Zazwyczaj historycy łączą godziny w 2 a nawet w 3 szkołach. No chyba,że nie chcesz uczyć w szkole...

Weź pod uwagę, że ktoś uwielbia historię i takie przeszkody go nie odstraszają ;) poza tym są szkoły, w których jest nawet 2 historyków.

[uczeń]aniołek2805

Przedmiot nauczania: uczeń
Post nr 36, Wysłany: 2008-02-11, 20:10   

bardzo bym chciała zostać nauczycielem,od zawsze o tym marzę, a po za tym nie wiem co mogłabym robić innego.wok ?? nie myślałam o tym

ann 
kaczmarolog

Przedmiot nauczania: historia, informatyka, TI, technika, świetlica
Post nr 37, Wysłany: 2008-02-11, 20:14   

aniołek2805 napisał/a:
wok ?? nie myślałam o tym

"Jak dają to bierz" ;)
A tak poważnie - WOK może się przydać :) Zawsze lepiej mieć więcej niż mniej ;)
Tylko dowiedz się dokładnie - bo nie jestem pewna, czy coś się nie zmieniło.

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 38, Wysłany: 2008-02-11, 20:16   

aniołek2805 napisał/a:
witam.chcę zostać nauczycielem historii i wos-u.na jakiej uczelni warto studiować i na jakim kierunku . myślałam o Toruniu,Bydgoszczy lub Warszawie.co możecie ciekawego polecić??

Toruń, ale chleba z historii to ty nie będziesz mieć. Jak ciągnie cię do uczenia to obok historii zrób sobie drugi kierunek.
Poza tym możesz przeżyć spore rozczarowanie, bo co innego pasja historia, a zupełnie co innego studia. Historia to takie wdzięczne zwierzę, ze można je rozwijać bez konieczności jej studiowania

violistka 
inżynier

Przedmiot nauczania: jeszcze zaden:)
Post nr 39, Wysłany: 2008-02-15, 11:06   Jak zostac nauczycielem?

Witam,

ukonczylam studia Informatyczne z tytulem inzyniera. Chce pracowac w szkole jako nauczyciel informatyki i muzyki(w przyszlosci). Pytanie moje jest nastepujace: wiem ze do pracy w szkole wymagane jest wyrobione na studiach 300 godzin pedagogiki oraz tytul magistra. Prosze o pomoc. Nie wiem jakie studia uzupelniajace moge wybrac, aby w przyszlosci pracowac w szkole. Najlepiej by bylo chyba pójść na studia MUZ o kier. pedagogika, z wyrowaniem godzin pedagogiki.

Chodzi o studia na terenie zachodniopomorskiego. Najlepiej Szczecin.
Jezeli chodzi o muzyke, to juz wiem ze moge ja tylko zrobic podyplomowa.

Dziekuje za wszelkie sugestie.

nadia 

Post nr 40, Wysłany: 2008-02-15, 15:18   

Wcale nie musisz posiadać tytułu magistra, wystarczy tytuł licencjata lub inżyniera, który posiadasz i dodatkowo kurs pedagogiczny.

violistka 
inżynier

Post nr 41, Wysłany: 2008-02-15, 18:31   

Ale na kursie masz 60 godzin, kiedys slyszalam o koniecznosci przerobienia 300 godzin

nadia 

Post nr 42, Wysłany: 2008-02-16, 09:11   

Musisz znaleźć kurs , który obejmuje wiekszą ilość godzin, bo 60 to faktycznie za mało.

violistka 
inżynier

Post nr 43, Wysłany: 2008-02-16, 12:37   

nadia napisał/a:
Wcale nie musisz posiadać tytułu magistra, wystarczy tytuł licencjata lub inżyniera, który posiadasz i dodatkowo kurs pedagogiczny.

nadia, nie chce sie sprzeczac, ale slyszalam rowniez, iz w 2007 weszla ustawa ( czy miala wejsc) ze do szkoly przyjmowani sa ludzie z mgr'em, natomiast Ci co ucza a nie maja, maja jak jajszybciej zrobic

pawlo_picasso
sstudent

Przedmiot nauczania: historia, wos
Post nr 44, Wysłany: 2008-02-26, 18:59   

Ktoś pytał o to gdzie można studiowac historię razem z wosem. Otóż na Uniwersytecie Jagiellońskim jest taka możliwosc, sam jestem na tym kierunku. Myślę, że kierowanie się przy wyborze studiów ilością godzin nauczania w szkole jest pomyłką. Owszem może i nie ma ich za wiele na historii, ale trzeba się kierowac pasją. Czy to wystarczający argument, że np. jest dużo godzin matematyki, jeśli ktoś tego nie lubi. Niektórzy nauczyciele to już sami nie wiedzą co tu sobie jeszcze dobrac. Świetlica, wychowanie do życia w rodzinie plus muzyka i jakiś język. Jaki potem z tego wynik, specjalista od wszystkiego i od niczego zarazem. Istnieją szkoły ponadgimnazjalne w których położony jest nacisk na takie przedmioty jak historia i wos. W moim byłym liceum pracowało 3 historyków, w tym jeden uczył jeszcze wosu. Wszyscy trzej to pasjonaci, a zarobki mają przyzwoite i ponad 20 h na tydzien. Owszem jak ktos wpakuje sie do malej szkoly to moze nie miec pelnego etatu, wtedy pozostaje szukanie dodatkowego etatu w innej szkole.
Zapraszam koleżankę na UJ, jest sympatycznie, cudowni ludzie i niesamowite miasto. Nawet przy małych zarobkach w rodzinie są przecież stypendia socjalne, akademiki, wielu moich znajomych w ten sposób sobie radzi, a na UJ-ocie uczymy się od najlepszych profesorów. Nie żałuję swojego wyboru, myślę że znajdę pracę :D

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 45, Wysłany: 2008-02-26, 19:02   

violistka napisał/a:
nadia napisał/a:

nadia, nie chce sie sprzeczac, ale slyszalam rowniez, iz w 2007 weszla ustawa ( czy miala wejsc) ze do szkoly przyjmowani sa ludzie z mgr'em, natomiast Ci co ucza a nie maja, maja jak jajszybciej zrobic

Nic takiego nie powstało.

Natomiast 60 godzin kursu pedagogicznego można sobie wsadzić do nosa ;) Taki kwalifikacyjny kurs powinien zawierać coś koło 420 godzin!

Odpowiedz do tematu