Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Karny referat
Autor Wiadomość
[uczeń]asieek09 

Post nr 1, Wysłany: 2011-10-05, 18:06   Karny referat

Witam, chciałabym się dowiedzieć czy wychowawca ma prawo zadać mi napisanie karnego referatu. Sytuacja wygląda następująco: 20 czerwca ubiegłego roku szkolnego nie było mnie w szkole z powodu problemów rodzinnych, po zajęciach przyszłam i wytłumaczyłam to wychowawcy. Przychodząc do szkoły we wrześniu spotkała mnie niemiła sytuacja, ponieważ kazano mi napisać karny referat. Referatu nie napisałam(termin oddania nie był wyznaczony), a nauczyciel wpisał mi 0 wagi 4 z WOSu. Moje pytanie: czy mam jakiekolwiek podstawy żeby odwoływać się od tej kary? Uważam, że cała ta sytuacja jest nienormalna i bezpodstawna. Koleżanki, które w tym roku szkolnym dostały nagany za nieobecne godziny w poprzednim roku szkolnym boją się coś z tym zrobić, ponieważ nie chcą mieć kłopotów z nauczycielem. Czy jego zachowanie jest właściwe?

Basso profondo 

Post nr 2, Wysłany: 2011-10-05, 20:26   

Ja swoje dzieci uczę tak: jeżeli nauczyciel kazał, to trzeba zrobić. Od napisania referatu nie zdurniejesz, wręcz przeciwnie. Tak więc nawet jeśli karę uważasz za niezasadną, napiszesz referat dla siebie, dla własnego rozwoju osobistego. Potraktuj to jako bodziec motywujący do zdobycia nowej wiedzy.

asieek09 napisał/a:
żanki, które w tym roku szkolnym dostały nagany za nieobecne godziny w poprzednim roku szkolnym boją się coś z tym zrobić, ponieważ nie chcą mieć kłopotów z nauczycielem.
I słusznie robią, że się boją. Trzeba chodzić do szkoły, nie będzie nagan.

matmanamaksa 

Przedmiot nauczania: Matematyka
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 3, Wysłany: 2011-10-05, 21:04   

Miwues, nie żartuj. Buda to nie kompania karna. Widać w tym opisie, jeżeli jest obiektywny, wyraźne przegięcie ze strony belfra. Ale masz świętą rację - to kiedyś zaprocentuje.

edzia 

Post nr 4, Wysłany: 2011-10-05, 21:10   

matmanamaksa napisał/a:
Widać w tym opisie, jeżeli jest obiektywny, wyraźne przegięcie ze strony belfra.
Ja bym przegięciem raczej nazwała nagminne odpuszczanie i pobłażanie. Właśnie procentuje.

Basso profondo 

Post nr 5, Wysłany: 2011-10-06, 08:40   

matmanamaksa napisał/a:
Buda to nie kompania karna.
Właśnie mam wrażenie, że zdecydowana większość nauczycieli nie pracuje dzisiaj w szkole, ale w budzie. Najważniejsze, żeby być cool i zbratać się z uczniami.

Jeżeli każda bardziej zdecydowana postawa nauczyciela będzie się w wychowaniu kojarzyć z kompanią karną, to stracimy następne pokolenie. Już jedno zdeprawowaliśmy - permisywizmem i pajdokracją.

Peonia 

Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Post nr 6, Wysłany: 2011-10-06, 11:47   

Mnie się wydaje, że poprzedni rok szkolny jest zamknięty, oceniony, rozliczony. Swiadectwa wydane, a na nich widnieje ocena z zachowania, taka, na jaką zasłużył uczeń. Stare winy nie powinny przechodzić na nowy rok szkolny. Nauczyciel powinien był rozliczyć ucznia w czerwcu, a jesli tego nie zrobił, to trudno. Nowy rok szkolny, nowy rozdział w życiu ucznia.

Basso profondo 

Post nr 7, Wysłany: 2011-10-06, 13:35   

Na ogół się tak robi. Nie może być to jednak podniesione do rangi zasady nienaruszalnej, bo wychowanie nie kończy się z końcem roku szkolnego.

JHN 

Przedmiot nauczania: Matematyka
Post nr 8, Wysłany: 2011-10-06, 17:29   

Peonia napisał/a:
... Nowy rok szkolny, nowy rozdział w życiu ucznia.

:shock:
Zadania egzaminu maturalnego są tylko z tematów klasy programowo najwyższej?
A znanego mi z niestosownych zachowań ucznia mam co roku obdarzać kolejnym kredytem zaufania?
Pozdrawiam

vuem 

Post nr 9, Wysłany: 2011-10-06, 18:02   

Jako nauczyciel i wychowawca biorę odpowiedzialność za uczniów i swoją pracę z nimi w danym cyklu, tj 3 lata ... czasem dłużej.

Można mieć wątpliwości, co do pewnych niuansów tego konkretnego przypadku, ale ogólnie rzecz biorąc zgadzam się z Miwuesem.
Nawet jeśli Asieeko09 czujesz się pokrzywdzona, to postawa Twojego wychowawcy przyniesie Ci korzyść, a nie wyrządzi krzywdę.

[uczeń]asieek09 

Post nr 10, Wysłany: 2011-10-06, 19:41   

Referat napiszę, ponieważ to w żaden sposób nie uwłacza mojej godności, aczkolwiek przy jego oddawaniu powiem, że nie podoba mi się ta sytuacja i wyrażę swoje zdanie na ten temat.

edzia 

Post nr 11, Wysłany: 2011-10-06, 20:17   

asieek09 napisał/a:
aczkolwiek przy jego oddawaniu powiem, że nie podoba mi się ta sytuacja i wyrażę swoje zdanie na ten temat.
Pokolenie, które nie potrafi powstrzymać się od wyrażania swojego zdania. Ta nauczycielka jest na pewno bardzo zainteresowana tym twoim zdaniem.

Nie ty jesteś od oceniania, czy ci się podoba ta sytuacja, czy nie. Dorośnij więc wreszcie i napisz ten referat z godnością.

Peonia 

Post nr 12, Wysłany: 2011-10-07, 17:01   

JHN napisał/a:
Peonia napisał/a:
... Nowy rok szkolny, nowy rozdział w życiu ucznia.

:shock:
Zadania egzaminu maturalnego są tylko z tematów klasy programowo najwyższej?
A znanego mi z niestosownych zachowań ucznia mam co roku obdarzać kolejnym kredytem zaufania?
Pozdrawiam

Tutaj nie ma mowy o egzaminie maturalnym, lecz zachowaniu ucznia. Nie łączmy tych dwóch spraw. Uważam, że nowy rok szkolny, to nowy rozdział w życiu ucznia. Nowy dziennik, nowe oceny, nowe sukcesy i nowe porażki. Jeśli uczeń podpadł w poprzednim roku szkolnym, to nie znaczy, że ma być tak zawsze, że on taki jest i taki zawsze będzie. Nie nalezy ludzi szufladkować, lecz oczekiwać zmiany. Naszą rolą, nauczycieli, jest wpływać tak na ucznia, żeby te zmiany były pozytywne.

vuem 

Post nr 13, Wysłany: 2011-10-07, 17:20   

Logiczne...tak samo jak i to, że jeśli uczeń zrobi coś złego w czerwcu, to nie można nie brać tego pod uwagę we wrześniu.
Naszą rolą jest wpływac na ucznia, by zmiany były pozytywne, a aby wpłynąć opieramy się m.in. na jego dotychczasowym zachowaniu...również tym sprzed wakacji, które nie są "grubą kreską".
Nasza praca wychowawcza polega nakształtowaniu postawy naszego ucznia przez okres jego uczęszczania do szkoły, a nie w trzech tercjach rocznych.

Basso profondo 

Post nr 14, Wysłany: 2011-10-07, 17:34   

Peonia napisał/a:
Jeśli uczeń podpadł w poprzednim roku szkolnym, to nie znaczy, że ma być tak zawsze, że on taki jest i taki zawsze będzie.
Ty mylisz dwie rzeczy. Czym innym jest sytuacja, kiedy sprawa w poprzednim roku szkolnym została zakończona, a konsekwencje wyciągnięte. Rzeczywiście powinna wtedy obowiązywać zasada "czystego konta".

No ale jeżeli w poprzednim roku sytuacji nie zdążono rozwiązać, to trzeba to kontynuować po wakacjach. Uczeń musi mieć świadomość, że koniec roku to nie jest żadna magiczna gruba kreska, kiedy to wszystko odchodzi w niebyt i można uniknąć zasłużonych konsekwencji.

Peonia 

Post nr 15, Wysłany: 2011-10-07, 17:51   

Tak, masz rację, ale w tym sensie, że masz ucznia na oku, myślisz czego możesz się spodziewać, obserwujesz go, nagradzasz i karzesz go, ale kara powinna być wymierzona zaraz po przewinieniu, a nie po trzech miesiącach, tym bardziej po długich wakacjach. Taka przedawniona kara nie odnosi skutku lecz rodzi bunt i wcale uczniowi sie nie dziwię (z psychologicznego punktu widzenia).

Odpowiedz do tematu