Przedmiot nauczania: chemia, przedmioty informatyczne
Wiek: 40 Dołączył: 07 Mar 2008 Posty: 641 Skąd: Nowa Ruda
Post nr 32, Wysłany: 2009-12-06, 17:51
Co do klonowania narządów to jest taki patent (w fazie testów), aby powielać mitotycznie komórki omnipotentne, które można uzyskać z komórek macierzystych (np. szpikowych po małej modyfikacji).
Taki bio-żel jest następnie nanoszony na kolagenową konstrukcję szkieletową za pomocą zmodyfikowanej drukarki (!) atramentowej, która zamiast atramentu "pluje" komórkami. Całość po "wydruku" jest umieszczona w warunkach zbliżonych do naturalnych (np. mięśnie poddawane są małym impulsom elektrycznym). Komórki stopniowo adaptują się i różnicują w sprawny narząd, który można transplantować.
O pomyśle i fazie jego realizacji pisało "Science".
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Co do klonowania narządów to jest taki patent (w fazie testów), aby powielać mitotycznie komórki omnipotentne, które można uzyskać z komórek macierzystych (np. szpikowych po małej modyfikacji).
Taki bio-żel jest następnie nanoszony na kolagenową konstrukcję szkieletową za pomocą zmodyfikowanej drukarki (!) atramentowej, która zamiast atramentu "pluje" komórkami. Całość po "wydruku" jest umieszczona w warunkach zbliżonych do naturalnych (np. mięśnie poddawane są małym impulsom elektrycznym). Komórki stopniowo adaptują się i różnicują w sprawny narząd, który można transplantować.
O pomyśle i fazie jego realizacji pisało "Science".
Dziękuję ci za odpowiedz. Rozjasnilas/les mi te zagadnienia. Pozdrawiam.
Czyżbyś pytania do kolokwium lub egzaminu miała podane i zamiast trochę wysiłku włożyć i je opracować szukasz gotowych odpowiedzi na forum?
Nie chcę być złośliwa, ale to już któreś z kolei Twoje pytanie i oczekiwanie na gotową odpowiedź.
edytka.mikulska napisał/a:
Czym się rożni pojęcie ochrona przyrody a ochrona środowiska?
A czym się różni przyroda od środowiska? Jak odpowiesz na to pytania z poprzednim już problemu nie będzie.
Czyżbyś pytania do kolokwium lub egzaminu miała podane i zamiast trochę wysiłku włożyć i je opracować szukasz gotowych odpowiedzi na forum?
Nie chcę być złośliwa, ale to już któreś z kolei Twoje pytanie i oczekiwanie na gotową odpowiedź.
edytka.mikulska napisał/a:
Czym się rożni pojęcie ochrona przyrody a ochrona środowiska?
A czym się różni przyroda od środowiska? Jak odpowiesz na to pytania z poprzednim już problemu nie będzie.
powinnam byc bardzie ambitna, wiem moge poszukac, ale łatwiej jest mi wszystko zrozumiec jak mi tu ktos odpowie, np. Ty
Dziekuję
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum