_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Mam pytanie. Czy do mojego tematu nadaje się też film Kingsajz Juliusza Machulskiego?
W jakiej literaturze podmiotu mógłbym znaleźć coś fachowego nt tego filmu?
[uczeń]mts
Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 139, Wysłany: 2011-03-23, 18:00 Prezentacja Maturalna
Witam,
Chciałem się państwa zapytać o to, czy nauczyciel uczący języka polskiego w liceum może sprawdzać prezentacje maturalne swoich uczniów? Pytam się dlatego, gdyż mój nauczyciel powiedział, iż jest to niezgodne z prawem i nie sprawdzi naszych praw. Czy to prawda?
Rzekłbym raczej, że obowiązkiem nauczyciela jest pomóc swojemu uczniowi przygotować się do matury, więc i w tym monitorować postępy w przygotowywaniu prezentacji.
[uczeń]mts
Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 141, Wysłany: 2011-03-25, 10:53
Czy wie ktos jak wyglada kwestia prawna w tym przypadku? (najbardziej zalezy mi na opiniach nauczycieli) Pozdrawiam.
Poproś swojego nauczyciela o wskazanie przepisu, który zabrania mu przejrzenia twojej pracy maturalnej.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Nie kojarzę przepisu nakazującego lub zakazującego Twojemu nauczycielowi udzielania pomocy w przygotowaniu prezentacji.
Nauczyciel ma obowiązek przedstawić Ci szkolną listę tematów, a Ty masz obowiązek dostarczyć oświadczenie o wyborze tematu i stosownej bibliografii oraz materiałów pomocniczych. Istnieje możliwość zgłoszenia tematu własnego,a nauczyciele w Twojej szkole mają obowiązek się do Twojej prośby o akceptacje odnieść akceptują go lub nie.
Twój nauczyciel nie musi, ale może Ci pomóc monitorując kolejne etapy przygotowania. Może to zrobić tez inny belfer.
BlondeSwan
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 30 Dołączyła: 24 Sie 2010 Posty: 25 Skąd: małopolskie
Post nr 144, Wysłany: 2011-03-26, 18:11
Znam szkołę, w której obowiązkowo trzeba taką prezentację maturalną przedstawić polonistce do sprawdzenia do końca marca. I nikt nie widzi w tym nic nielegalnego....
Post nr 145, Wysłany: 2011-03-27, 14:12 praca maturalna-proszę o pomoc
Witam.
Temat mojej pracy to Łagry,lagry i obozy koncentracyjne jako obraz okrucieństwa II Wojny Światowej. Omów na wybranych przykładach literackich.
Nie pisałam pracy sama.nie miałam na to czasu. Dostałam bibliografię a w niej Sołżenicyna "Archipelag Gułag".
i tu rodzi się problem.. Jest to baardzo obszerna książka, a ja bym chciała odnaleźć w niej TYLKO fragmenty dotyczące obozu.. Ponieważ boję się późniejszych pytań z zakresu całej książki. Myślę że to by mogło przekreślić zdanie matury ustnej przeze mnie. Jeśli więc macie jakieś pojęcie na ten temat, proszę o pomoc, będę wdzięczna.
pozdrawiam.
Post nr 146, Wysłany: 2011-03-27, 14:31 Re: praca maturalna-proszę o pomoc
mambaaa napisał/a:
ja bym chciała odnaleźć w niej TYLKO fragmenty dotyczące obozu..
Znam proste rozwiązanie. Wystarczy książkę przeczytać, by znaleźć te fragmenty.
jasne, ale mam również inne książki do przeczytania, a Archipelagu mam 1800str i mogę się nie wyrobić dlatego proszę o pomoc tutaj. Może znajdzie się ktoś, kto za ten utwór i będzie umiał pomóc
Myślisz, że jak nie przeczytasz to będziesz umiała na pytania odpowiedzieć? Albo tak zreferujesz zagadnienie, że komisja się nie zorientuje, że prezentacja gotowcem była i nawet literatury nie przeczytałaś?
jasne, ale mam również inne książki do przeczytania, a Archipelagu mam 1800str i mogę się nie wyrobić dlatego proszę o pomoc tutaj. Może znajdzie się ktoś, kto za ten utwór i będzie umiał pomóc
Jeżeli się nie wyrobisz z czytaniem, to oznacza, że źle rozplanowałas pracę. Nie oczekujesz chyba, że zrobimy tę pracę za ciebie? Po pierwsze, nikt nam za to nie zapłaci, a po drugie, to ty masz zdać egzamin, nie my. My wszyscy mamy maturę już za sobą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum