W powieści historycznej mamy do czynienia z występowaniem obok siebie: fikcji i faktów historycznych, postaci fikcyjnych i historycznych, przy czym to autor decyduje w jakim stopniu każdy z tych elementów zostanie przedstawiony- tak bym mniej więcej to określił.
O jakich książkach myślałeś? Jeśli mówimy o powstaniu warszawskim, to mi do głowy przychodzą np.: Kolumbowie. Rocznik 20 Bratnego; Zdobycie władzy Miłosza, ale nie wiem, czy mieszczą się w definicji takich powieści, prezentowanej przez polonistę/kę. Nie mogłeś zapytać o przykładowe pozycje, skoro wybrane prze ciebie zostały odrzucone?
1. Określenie problemu: Język młodzieżowy jest środowiskową odmianą języka narodowego.
2. Kolejność prezentowanych argumentów:
* Indywidualna składnia
*Neologizmy
*Uproszczenia
*Zapożyczenia z języków obcych
*Powszechne wulgaryzmy
3. Wnioski:
* Język młodzieżowy cechuje ekspresywność czego skutkiem jest duża ilość emocjonalizmów oraz wulgaryzmów mających na celu wzmocnienie wypowiedzi.
* Jest on nastawiony na dynamiczne przekazywanie informacji (ułatwiając np. wysyłanie sms’ów) dlatego też jest on uboższy w stosunku do języka powszechnego.
* Gwara młodzieżowa ukazuje skutki masowego zasięgu Internetu oraz innych środków przekazu, dzięki którym możemy obcować z innymi kulturami co przyczynia się do wielu zapożyczeń kosztem niektórych cech charakterystycznych dla języka polskiego.
IV. Materiały pomocnicze
* Prezentacja multimedialna
Chciałem również zapytać o jakąś książkę ,z której dowiem się więcej na temat języka .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum