Piszę po fakcie, ale porównałbym Makbeta z Klaudiuszem("Hamlet") oraz Klaudiusza z ojcem Hamleta, powołując się na cytat, kiedy to Hamlet wyśmiewa posturę ojczyma.
Witam, temat mojej pracy to "Motyw rozstania kochanków w literaturze różnych epok". Mam już napisaną pracę, umiem ją, tylko nie wiem, czy dobrze podeszłam do tematu. W pracy opisuję po kolei każdą lekturę: najpierw przedstawiam 2 głównych bohaterów, potem jak się poznają no i na końcu opisuję ich rozstanie. To jest moje rozwinięcie tematu. Czy to wystarczy? Dodam jeszcze, że w podsumowaniu wyciągam wnioski na temat roli rozstania w w każdym utworze. Czy to jest dobrze? Zastanawiałam się, co jeszcze można do tego dodać i nic mi nie przychodzi do głowy. Proszę o pomoc i poradę:) pozdrawiam
LisElla
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 32 Dołączyła: 04 Maj 2009 Posty: 5 Skąd: wielkopolskie
Post nr 83, Wysłany: 2009-05-17, 21:12
Praca oczywiście zostanie sprawdzona. To jest bardzo poważny błąd i egzaminator nie potraktuje (a przynajmniej nie powinien) tego jako wyniku maturalnego stresu........Błąd rzeczowy anuluje punkt/ty, które mogłyby zostać przyznane, jeśli konsekwentnie przez całą pracę piszesz o Borynie, to może nie być ciekawie.....
Trudno cokolwiek powiedzieć bez przeczytania pracy...... Pozostaje mieć nadzieję, że otrzymasz jakiekolwiek punkty "z klucza" i pozostałe kategorie.
Radziłabym nie liczyć sobie punktów za test na podstawie tzw. przykładowych odpowiedzi.
Może nie będzie źle; głowa do góry!
nauczycielka12
Wiek: 2004 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 7 Skąd: mazowieckie
Post nr 84, Wysłany: 2009-11-10, 16:10 Rada
Witam! Mam prośbę do wszystkich forumowiczów...Poszukuję przykładów książek, w których byłaby mowa o SZALEŃSTWIE Z MIŁOŚCI.Nie interesują mnie jednak lektury obowiązkowe, ale uzupełniające lub inne. Szukam czegoś, co mogłabym podrzucić uczniowi szkoły średniej. Jeśli Ktoś ma jakiś pomysł, to proszę o wskazówkę, bo nie przychodzi mi nic do głowy. Dziękuję i pozdrawiam.
Poszukuję przykładów książek, w których byłaby mowa o SZALEŃSTWIE Z MIŁOŚCI.
I nie mogłaś wymyślić bardziej konkrenego i zrozumiałego tytułu wątku?
Gdyby wszyscy tak beztrosko tytułowali, to mielibyśmy wyłącznie wątki pt.:
"Prośba",
"Prośba o radę",
"Rada" (gdzie z treści wynika, że bynajmniej nie o Pedagogiczną Radę chodzi ),
"Proszę o pomoc",
"Proszę o radę",
"Pomocy",
"Pomoc",
"Zwracam się z prośbą" itp.
Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 86, Wysłany: 2009-11-10, 19:51
Od razu po przeczytaniu postu nasunęły mi się "Cierpienia młodego Wertera" Goethego, bo poniekąd on oszalał... Aczkolwiek jest to lektura obowiązkowa w szkole średniej, więc nie wiem czy Cię interesuje.
Wklep w google "szaleństwo z miłości" to na pewno wyjdzie Ci mnóstwo gotowców.
Przecież ta głupota w polskiej maturze, jaką jest pisanie prezentacji, zawaliła pół Internetu
Ciekawa jestem, czy pomysłodawca "prezentacji" czerwieni sie na samą myśl o tym, co stworzył
nauczycielka12
Wiek: 2004 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 7 Skąd: mazowieckie
Post nr 89, Wysłany: 2009-11-12, 12:48
Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
Jeśli chodzi o "Cierpienia młodego Wertera", to jak najbardziej o nich myślałam, ale jest to lektura obowiązkowa.
W Internecie, owszem, mnóstwo jest przykładów, ale głównie są to lektury, które omawia się na zajęciach, nic dodatkowego.
Myślę, że wybiorę coś z listy forumowicza o nicku Jolly Roger.
A jeśli chodzi o edzie...no cóż...wszędzie znajdzie się Ktoś, kto codziennie wstaje lewą nogą i lubi uprzykrzać innym życie
A jeśli chodzi o edzie...no cóż...wszędzie znajdzie się Ktoś, kto codziennie wstaje lewą nogą i lubi uprzykrzać innym życie
Szkoda, że rejestrując się na forum nie zapoznałaś się z jego regulaminem. Być może wtedy słusznie zwróconej uwagi nie traktowałabyś jako chęć uprzykrzania życia innym.
Przytaczam fragment regulaminu:
Cytat:
11. Nadawaj tematom tytuły, które krótko i rzeczowo będą odzwierciedlać treść w nich zawartą, po których osoba później szukająca czegoś na forum mogła to odnaleźć. Tematy, których tytuły pisane są wielkimi literami będą kasowane.
W tytule "Rada" nie widzę żadnej treści. Pierwsze skojarzenie natomiast jest takie, że sama chcesz komuś rady udzielić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum