Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Matura ustna-j.polski
Autor Wiadomość
Basso profondo 

Post nr 91, Wysłany: 2009-11-12, 14:34   

Edzia zwróciła tylko twoją uwagę na netykietę - i ma stuprocentową rację. Tak zatytułowane wątki po prostu mało kto czyta, bo po tytule można sądzić, że nie ma w nich nic ciekawego.

edzia 

Post nr 92, Wysłany: 2009-11-12, 15:21   

nauczycielka12 napisał/a:
wszędzie znajdzie się Ktoś, kto codziennie wstaje lewą nogą i lubi uprzykrzać innym życie
Mam nadzieję, że nie zawsze tak wrażliwie reagujesz na zwróconą Ci (słusznie) uwagę.

Pomyślałaś, jak wyglądałoby archiwum tego forum, gdybyśmy mieli w większości takie tytuły wątków, jak Twój (bo przecież każdy niemal problem, z jakim przychodzą tu forumowicze, jest prośbą o radę, o pomoc)? Pomyślałaś, że pisząc konkretny tytuł, okazujesz w ten sposób szacunek dla czasu innych, a sobie dajesz większą szansę na odpowiedzi?

[uczeń]mon91 

Post nr 93, Wysłany: 2010-01-04, 18:42   

Witam.
Matura zbliża się coraz większymi krokami i niemiłosiernie czuję, że niebawem będzie trzeba się zabrać za przygotowanie prezentacji z j. polskiego. Teoretycznie wybrałam już temat, ale myślę nad zmianą. Brzmi on następująco: Literackie obrazy śmierci na przestrzeni epok. Rozwiń temat, odwołując się do wybranych utworów. Generalnie nie mam jeszcze bladego pojęcia do jakich utworów, oprócz "Rozmowa mistrza Polikarpa ze śmiercią" mogłabym się odwołać. Myślę też nad tematami Wizje, sny i zjawy… Omów sposób ich funkcjonowania w literaturze różnych epok (np. w utworach Kochanowskiego, Szekspira, Mickiewicza, Dostojewskiego, Wierzyńskiego). Motyw powstań narodowych. Omów zagadnienie na wybranych przykładach literackich z różnych epok. oraz Wieś jako temat literacki. Przedstaw różnorodne obrazy wsi, wykorzystując teksty z kilku epok. Są to tematy, o których mam jakieś pojęcie i "coś mi się kojarzy". Ne zależy mi na tym, by temat był ambitny, bo chcę go po prostu zdać na przyzwoitym poziomie, bez zbędnych kombinacji. Moja prośba jest więc następująca: proszę o doradzenie najlepszego (czyli najprostszego) tematu i podaniu przykładowych dzieł, zwłaszcza z literatury współczesnej, ponieważ w niej się nie orientuję, gdyż nie przerobiliśmy jeszcze całego materiału. Niestety. Znalazłoby się jeszcze pewnie kilka pytań, ale nie chcę się już bardziej rozpisywać, by nie zniechęcić do czytania. Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam.

[uczeń]przyszłapolonistka 
Krasnalek

Post nr 94, Wysłany: 2010-01-05, 14:28   

Aaaa "Literackie obrazy śmierci(...)"-taki fajny temat :wink:
Do tego pasuje "Romeo i Julia","Mit o Dedalu i Ikarze","Treny" Kochanowskiego, "Dżuma", "Król Olch" Goethego,"Pieśń o żołnierzach w Westerplatte"Gałczyńskiego,czy też "Kamizelka" Prusa....
Tyle mi na myśl przychodzi, a jestem w gimnazjum :P
I to temat moim zdnaiem prosty,a także ciekawy...

[uczeń]mon91 

Post nr 95, Wysłany: 2010-01-05, 15:55   

Też tak na początku myślałam. (że prosty). Jednak im dłużej się zastanawiam, to mam coraz większe problemy z interpretacją. Nie wiem pod jakim kątem opracować ten temat. Przez "obrazy śmierci" mam rozumieć "sposoby", przyczyny umierania czy wyobrażenia Śmierci jako osoby na przestrzeni epok, jak np. w "Dance macabre" czy "Rozumowy mistrza Polikarpia (...)"? Jeżeli chodzi o tą pierwszą interpretację, to owszem, dzieł jest mnóstwo, bo niemal w każdej książce ktoś z jakiegoś powodu umiera, a ze znalezieniem wiersza byłby jeszcze mniejszy problem. Co do drugiego sposobu interpretacji na tych dwóch utworach moje pomysły się kończą, a wiadomo, że jakaś obszerniejsza książka też by się przydała.

[uczeń]Oro 

Post nr 96, Wysłany: 2010-01-08, 16:51   

To ja mam pytanie w kwestii formalnej.

Czy mogę podać tylko jedną propozycję tematu prezentacji maturalnej ? pytam się gdyż polonistka nie dała mi jednoznacznej odpowiedzi a mam w głowie ok. 10 tematów

[uczeń]mon91 

Post nr 97, Wysłany: 2010-01-08, 19:14   

Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi. Masz na myśli podanie swojego własnego tematu w deklaracji?

[uczeń]Oro 

Post nr 98, Wysłany: 2010-01-09, 12:14   

wydawało mi się dość jasno napisane...

Nie.. chodzi mi o Propozycje tematów prezentacji maturalnej.. ile ich mogę przedstawić do weryfikacji

[uczeń]mon91 

Post nr 99, Wysłany: 2010-01-13, 21:30   

Wybacz, ale nie wpadłabym na to, że o to Ci chodzi. Z tego co mi wiadomo, to czas na składanie własnych tematów minął już bardzo dawno, bo w maju zeszłego roku. Teraz to pozostaje Ci jedynie wybór z listy.

Chyba, że nie o to chodzi i znowu coś źle zrozumiałam...

[uczeń]Oro 

Post nr 100, Wysłany: 2010-01-13, 21:42   

zapewne nie zauważyłaś, że mam 17 lat i maturę zdaje za rok ? < bądź za 2 jeśli byłbym w technikum>
i do końca stycznie mogę złożyć temat...

[uczeń]Oro 

Post nr 101, Wysłany: 2010-01-16, 08:52   

rozumiem ze nikt nie wie ile można dać propozycji tematów maturalnych ?

[uczeń]mon91 

Post nr 102, Wysłany: 2010-01-24, 19:12   

Owszem, nie zauważyłam. W mojej szkole osoby, które chciały wybrać temat spoza listy, dawały jeden propozycję jednego- przemyślanego, takiego, którego były pewne na 100%. W końcu same go "tworzyły", specjalnie dla siebie. Najlepiej jednak zapytaj swojego polonisty i dostaniesz odpowiedź najszybszą i najpewniejszą.

[uczeń]judzia 

Post nr 103, Wysłany: 2010-02-01, 16:10   

Witam. Potrzebuję pomocy kogoś kompetentnego w kwestii prezentacji maturalnych. Temat mojej pracy maturalnej brzmi: "Znaczenie ceremonii pogrzebowych w różnych kulturach. Omawiając odnieś się do literatury i tekstów kultury". Czy mógłby ktoś polecić mi jakieś książki zarówno będące literaturą przedmiotu, jak i literaturą podmiotu?? Ewentualnie inne teksty kultury, bo sama nie umiem sobie poradzić, a moja polonistka się na mnie wypięła krótko mówiąc...;/ Byłabym baardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc :wink:

[uczeń]miliardo 

Post nr 104, Wysłany: 2010-02-03, 17:03   Pytanie do polonistow w sprawie tematu na mature ustna :]

Witam ;) Chcialbym poprosic o pomoc, a konkretnie zapytac, jak mam rozumiec temat projektu maturalnego? Bo kogo pytam, ten mowi inaczej ;/ Moze specjalisci pomoga jak trzeba xD Temat: "Wizje swiatow nadprzyrodzonych- omow funkcjonowanie motywu na podstawie wybranych przykladow(literatura, film, gry komputerowe)", dzial - Korespondencja sztuki.

Czy moze chodzic tu o swiaty fantastyczne (np. film- Avatar, ksiazka- Wiedzmin, gra- Fable) ? Albo moze jedynie o sam fakt wizji swiata nadprzyrodzonego, ze sie komus cos przysnilo czy co ?:P nie wiem sam jak to rozumiec. Wydaje mi sie, ze bardziej chodzi o wizje autorow dziel, niz wizje przedstawione w dzielach, ale znajac zycie rownie dobrze moze sie okazac, ze wbrew pozorom chodzi o biezace wydarzenia ze sceny politycznej politycznej ;/

(Tak, moze sie wydawac smieszne to, ze wybralem temat ktorego nie rozumiem, ale zdalem sobie sprawe z brakow w rozumieniu tematu dopiero, gdy inni zauwazyli rozbiezne z moja koncepcje tego, co on moze znaczyc :P )

Pozdrawiam ;)

[uczeń]voytek 

Post nr 105, Wysłany: 2010-03-04, 10:19   Matura z polskiego - pomoc z bibliografią.

Witam!
Mój temat ma połączyć literaturę, z muzyką. I mam pytanie: Jak umieścić w bibliografii piosenki? Gdzie je wpisać i w jakiej formie?

Proszę o pomoc, bo nigdzie tego nie znalazłem :)

Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu