Niestety tak, wolałem z dyrektorem nie walczyć, bo podobna sprawa była już kiedyś na radzie mocno wałkowała i niechciałem by na najbliższej został mój temat poruszony . Prawo niestety ma to do siebie, że pewne zapisy można różnie interpretować
dla przykładu, to co zaznaczyłem wczesniej "jeżeli brak jest podstaw do ustalenia śródrocznej lub rocznej (semestralnej) oceny": kiedy uczeń ma 2 oceny, przy jednej godzinie w tygodniu można go klasyfikować, ale nie trzeba. Widocznie mój dyrektor twierdzi, że trzeba
Przedmiot nauczania: chemia, przedmioty informatyczne
Wiek: 40 Dołączył: 07 Mar 2008 Posty: 641 Skąd: Nowa Ruda
Post nr 17, Wysłany: 2010-06-16, 20:30
A co Dyrektor mógłby zrobić, gdyby do klasyfikowania nie doszło? Postawiłby Cię pod ścianą? Wyrzucił z pracy?
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
§ 17. 1. Uczeń może nie być klasyfikowany z jednego, kilku albo wszystkich zajęć edukacyjnych, jeżeli brak jest podstaw do ustalenia śródrocznej lub rocznej (semestralnej) oceny klasyfikacyjnej z powodu nieobecności ucznia na zajęciach edukacyjnych przekraczającej połowę czasu przeznaczonego na te zajęcia w szkolnym planie nauczania.
Mogłeś go sklasyfikować, ale nie musiałeś.
Brak podstaw do klasyfikowania jest w tym przypadku spowodowany nieobecnościami, a nie brakiem iluś tam ocen.
Nie można inaczej rozumieć "z powodu" niż jako wyraźnego wskazania na związek przyczynowo-skutkowy: jesteś nieobecny na ponad 50% zajęć = możesz być nieklasyfikowany.
Czy istnieje przepis mówiący, że w przypadku uzyskania określonej liczby ocen, to bez względu na frekwencję masz obowiązek klasyfikować?
Dawno nie miałem przypadku nieklasyfikowania swojego ucznia, więc może nie pamiętam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum