Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: malgala
2010-02-05, 19:42
Niesprawiedliwe ocenianie uczniów
Autor Wiadomość
[uczeń]676 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 16, Wysłany: 2010-02-07, 14:58   

malgala napisał/a:

Pokaż nam w takim razie z cytowanym rozporządzeniu fragment, który wyraźnie mówi, że zachowanie ucznia nie ma wpływy na ocenę jego osiągnięć edukacyjnych (nie ocena zachowania).

Ten fragment tam jest. Nie widzisz? Rozporządzenie definiuje i wyjaśnia dokładnie, na czym polega ustalanie oceny dotyczącej osiągnięć edukacyjnych (użyto słów "polega na" - jest więc to katalog zamknięty) i w tej definicji nie ma nic o tym, by zachowanie ucznia mogło mieć na nią jakiś wpływ. Zachowanie ocenia się osobno, wiedzę i podejście do przedmiotu osobno.

Chyba, że jesteś w stanie pokazać w rozporządzeniu fragment, który wyraźnie włącza zachowanie ucznia w składnik tej oceny?

@vuem: no to, co piszesz jest chyba oczywiste. Naprawdę ciężko jest mieć pozytywną ocenę będąc usuniętym z lekcji... ;) Myślę, że rozpatrywanie takiego przypadku w kategoriach "wpływu zachowania na ocenę z osiągnięć edukacyjnych" byłoby znaczną przesadą... ;)

vuem 

Post nr 17, Wysłany: 2010-02-07, 18:03   

Oczywiście, że moje przykłady były rzucone pół żartem, pół serio, wszak puszczanie bąków może wynikać z problemów zdrowotnych, które trudno jest mieć za złe :wink:

Tak więc powoli, już na serio, dochodzimy do sedna sprawy.

Cytowanie przez Ciebie przepisy nakazują niedopuszczenie do sytuacji, by OCENA ZE SPRAWOWANIA miała wpływ na OCENĘ Z DANEGO PRZEDMIOTU i odwrotnie.

Np. Nie można oceniać zachowanie ucznia na nieodpowiednie tylko dlatego, że ma same "dopy", czy "lufę" na półrocze. Nikt też nie wstawi 3-jki uczniowi zasługującemu na 4-kę tylko dlatego, że ma obniżone sprawowanie.

Sam stawiałem bardzo dobre oceny tzw. "szkolnym bandziorom", u mnie chodzili jak w zegarku. Ale musiałem zrozumieć fakt, że u innych bywali małpami i podniosłem rękę dla zgody na obniżenie im ocen ze sprawowania. Ze sprawowania tylko oczywiście.

Natomiast, gdyby na moich lekcjach odstawiali szopkę i olewali swoje obowiązki, to by ich ocena była niższa, zapewne znacznie niższa.

Bo ZACHOWANIE WPŁYW NA OCENĘ MA. Zachowanie, czyli poziom i charakter aktywności na zajęciach, obowiązkowość w wypełnianiu poleceń, regularność i solidność pracy również poza szkołą.

Tak więc ma być pracującym w pocie czoła aniołem podczas moich zajęć i zaliczać testy bardzo dobrze, by te 5 -tkę zdobyć i nie zmieni tej oceny fakt, że po wyjściu na przerwę stanie się diabłem wcielonym.

Pozdrawiam:)

Odpowiedz do tematu