Pokaż nam w takim razie z cytowanym rozporządzeniu fragment, który wyraźnie mówi, że zachowanie ucznia nie ma wpływy na ocenę jego osiągnięć edukacyjnych (nie ocena zachowania).
Ten fragment tam jest. Nie widzisz? Rozporządzenie definiuje i wyjaśnia dokładnie, na czym polega ustalanie oceny dotyczącej osiągnięć edukacyjnych (użyto słów "polega na" - jest więc to katalog zamknięty) i w tej definicji nie ma nic o tym, by zachowanie ucznia mogło mieć na nią jakiś wpływ. Zachowanie ocenia się osobno, wiedzę i podejście do przedmiotu osobno.
Chyba, że jesteś w stanie pokazać w rozporządzeniu fragment, który wyraźnie włącza zachowanie ucznia w składnik tej oceny?
@vuem: no to, co piszesz jest chyba oczywiste. Naprawdę ciężko jest mieć pozytywną ocenę będąc usuniętym z lekcji... Myślę, że rozpatrywanie takiego przypadku w kategoriach "wpływu zachowania na ocenę z osiągnięć edukacyjnych" byłoby znaczną przesadą...
_________________ Szanuj ucznia swego, możesz nie mieć żadnego...
Oczywiście, że moje przykłady były rzucone pół żartem, pół serio, wszak puszczanie bąków może wynikać z problemów zdrowotnych, które trudno jest mieć za złe
Tak więc powoli, już na serio, dochodzimy do sedna sprawy.
Cytowanie przez Ciebie przepisy nakazują niedopuszczenie do sytuacji, by OCENA ZE SPRAWOWANIA miała wpływ na OCENĘ Z DANEGO PRZEDMIOTU i odwrotnie.
Np. Nie można oceniać zachowanie ucznia na nieodpowiednie tylko dlatego, że ma same "dopy", czy "lufę" na półrocze. Nikt też nie wstawi 3-jki uczniowi zasługującemu na 4-kę tylko dlatego, że ma obniżone sprawowanie.
Sam stawiałem bardzo dobre oceny tzw. "szkolnym bandziorom", u mnie chodzili jak w zegarku. Ale musiałem zrozumieć fakt, że u innych bywali małpami i podniosłem rękę dla zgody na obniżenie im ocen ze sprawowania. Ze sprawowania tylko oczywiście.
Natomiast, gdyby na moich lekcjach odstawiali szopkę i olewali swoje obowiązki, to by ich ocena była niższa, zapewne znacznie niższa.
Bo ZACHOWANIE WPŁYW NA OCENĘ MA. Zachowanie, czyli poziom i charakter aktywności na zajęciach, obowiązkowość w wypełnianiu poleceń, regularność i solidność pracy również poza szkołą.
Tak więc ma być pracującym w pocie czoła aniołem podczas moich zajęć i zaliczać testy bardzo dobrze, by te 5 -tkę zdobyć i nie zmieni tej oceny fakt, że po wyjściu na przerwę stanie się diabłem wcielonym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum