Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ocena ze sprawdzianu
Autor Wiadomość
edzia 

Post nr 61, Wysłany: 2011-03-13, 10:48   

vuem, a możesz zacytować przepis pozwalający ustalić w statucie szkoły dowolny/-e termin/-y klasyfikacji śródrocznej?

A przepis pozwalający ustalić w statucie 10 - stopniową skalę oceniania bieżącego i śródrocznej oceny klasyfikacyjnej?

A czy jest przepis pozwalający ustalić w danej szkole dowolną skalę śródrocznej oceny klasyfikacyjnej zachowania?

A przepis pozwalający wpisać do statutu w danej szkole, iż uczeń, który otrzymał roczną niedostateczną, dopuszczającą lub dostateczną ocenę klasyfikacyjną z zajęć może zdawać egzamin poprawkowy w ostatnim tygodniu wakacji?

A przepis pozwalający ustalić w danej szkole statutowy nakaz/zakaz zadawania zadań domowych?

A przepis pozwalający ustalić w danej szkole statutowy zapis o przeprowadzaniu przed każdą śródroczną i roczną klasyfikacją komisyjnego egzaminu ustalającego ocenę klasyfikacyjną?

Albo przepis pozwalający wpisać do statutu szkoły zasadę, iż blondynki otrzymują zawsze ocenę o stopień niższą, a brunetki o stopień wyższą, niż na to zasługują? Ok, wygłupiam się. To inaczej. Zasadę, że uczniowie klas pierwszych nie mogą otrzymać celującej oceny klasyfikacyjnej. Można wpisać do statutu? U nas na przykład wszyscy nauczyciele są zgodni co do tej zasady i chętnie zagłosują "za".

Czy teraz już wszystko jasne? ;)

vuem 

Post nr 62, Wysłany: 2011-03-13, 13:25   

Nie Edziu.

Gdy tak kategorycznie się stwierdza, że coś jest niezgodne z prawem, to oczekuję, że dosłowne stwierdzenie gdzieś pada.

To co nie jest zabronione natomiast jest dozwolone.

Już o tym klepano sporo, ale ja stoję na swoim stanowisku, że skoro nauczyciel ma autonomię w ocenianiu, tzn. że ma prawo decydować w jaki sposób oceniać będzie.
Tak więc i może zdecydować, że wspólnie ze swoimi kolegami stworzy wspólny system.

Jeśli się mylę, jeśli to tylko moja niewiedza, to proszę zacytować stosowny przepis.

edzia 

Post nr 63, Wysłany: 2011-03-13, 13:40   

vuem napisał/a:
Aha, czyli można blondynkom obniżać ocenę, a brunetkom podwyższać w stosunku do tej, na jaką zasługują? Jeśli nie można, proszę mi znaleźć stosowny przepis.

vuem napisał/a:
skoro nauczyciel ma autonomię w ocenianiu, tzn. że ma prawo decydować w jaki sposób oceniać będzie.
Ja tego nie neguję. Ma takie prawo.

vuem napisał/a:
Tak więc i może zdecydować, że wspólnie ze swoimi kolegami stworzy wspólny system.
Może stworzyć. Na zasadzie, że każdy z nich (mając prawo samodzielnie ustalać te zasady) zastosuje takie, jak i inny nauczyciel. Ale to nie to samo, co wpisanie tych zasad do statutu.

Pamiętaj, że zmieniać statut (czy wpisywać cokolwiek do niego) może nie nauczyciel, lecz rada pedagogiczna. I musi mieć podstawę prawną tego zapisu.

vuem napisał/a:
Jeśli się mylę, jeśli to tylko moja niewiedza, to proszę zacytować stosowny przepis.
Przeczytaj sobie art. 7 Konstytucji RP.

Basso profondo 

Post nr 64, Wysłany: 2011-03-13, 14:14   

vuem napisał/a:
Ta zasada dotyczy tylko obywateli, nie organów administracji publicznej. W przypadku tych ostatnich edzia zacytowała - z Konstytucji - obowiązującą zasadę.

vuem 

Post nr 65, Wysłany: 2011-03-13, 20:05   

edzia napisał/a:
Aha, czyli można blondynkom obniżać ocenę, a brunetkom podwyższać w stosunku do tej, na jaką zasługują? Jeśli nie można, proszę mi znaleźć stosowny przepis.

Zakaz dyskryminacji jest zapisany już w konstytucji.

edzia napisał/a:
Pamiętaj, że zmieniać statut (czy wpisywać cokolwiek do niego) może nie nauczyciel, lecz rada pedagogiczna. I musi mieć podstawę prawną tego zapisu.

Dlatego pytam o podstawę prawną. Który przepis zabroni przyjąć takie zasady i wpisać je do statutu, skoro wszyscy członkowie RP sobie tego życzą?

Czemu przy tysiącach bezprawnych uchwał jeszcze to nie trafiło do właściwych organów i nie wystosowano wyraźnego nakazu zmiany statutów w szkołach, w których takie zapisy przyjęto?

edzia 

Post nr 66, Wysłany: 2011-03-13, 21:13   

vuem napisał/a:
Który przepis zabroni przyjąć takie zasady i wpisać je do statutu, skoro wszyscy członkowie RP sobie tego życzą?
Ale Ty nie szukaj przepisu, który zabrania wpisywać. Ty musisz znaleźć przepis pozwalający wpisać. Art. 7 Konstytucji RP, widzę, nie przeczytałeś? ;)

I jeśli mamy poważnie rozmawiać, to odpowiedz najpierw na te 7 pierwszych pytań z mojego postu nr 61. Bo widzę, że jednak nie fatygowałeś się znaleźć na nie odpowiedź w rozporządzeniu. ;)

vuem napisał/a:
Czemu przy tysiącach bezprawnych uchwał jeszcze to nie trafiło do właściwych organów i nie wystosowano wyraźnego nakazu zmiany statutów w szkołach, w których takie zapisy przyjęto?
Nie wiem, może po prostu nikomu nie zależało na tym, by taki zapis usunąć?

vuem 

Post nr 67, Wysłany: 2011-03-14, 11:32   

edzia napisał/a:
Ale Ty nie szukaj przepisu, który zabrania wpisywać. Ty musisz znaleźć przepis pozwalający wpisać. Art. 7 Konstytucji RP, widzę, nie przeczytałeś? ;)

Przeczytałem.

Czyli, że ma rozumieć, że wszystko co robi RP jest wyraźnie nakazane odpowiednim przepisem, a to czego żaden przepis w formie obowiązku na nią nie nakłada jest bezprawne?

edzia napisał/a:
I jeśli mamy poważnie rozmawiać, to odpowiedz najpierw na te 7 pierwszych pytań z mojego postu nr 61. Bo widzę, że jednak nie fatygowałeś się znaleźć na nie odpowiedź w rozporządzeniu. ;)

Oczywiście, że nie. Liczyłem, że dostane gotowe odpowiedzi na moje pytania. :wink:

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 68, Wysłany: 2011-03-14, 14:37   

vuem napisał/a:
Czyli, że ma rozumieć, że wszystko co robi RP jest wyraźnie nakazane odpowiednim przepisem, a to czego żaden przepis w formie obowiązku na nią nie nakłada jest bezprawne?

Ano.

Basso profondo 

Post nr 69, Wysłany: 2011-03-14, 14:48   

vuem napisał/a:
Tak właśnie masz rozumieć. :)

vuem 

Post nr 70, Wysłany: 2011-03-14, 21:24   

OK.

...chyba czuję niedosyt. Jeszcze pewnie do tego wrócimy...

Znajdę chwilę to poczytam, gdy poczytam, to jeszcze Wam trochę krwi napsuję
:wink: :mrgreen:

satellite 
obserwator

Przedmiot nauczania: Chemia|Informatyka
Post nr 71, Wysłany: 2011-03-14, 22:46   

miwues napisał/a:
vuem napisał/a:
Tak właśnie masz rozumieć. :)

Ergo: samowolę RP winien ukrócić dyrektor szkoły. Ale co robić, gdy dyrektor popiera i inspiruje takie nowotwory? (bo my musimy..., bo w razie kontroli..., bo jak nie to się ktoś odwoła... bo mamy mieć spójne zasady... bo kryteria muszą być zapisane... etc.)

Odpowiedz do tematu