Post nr 1, Wysłany: 2012-01-26, 12:17 Praca maturalna - problem z bibliografią
Witam!
Jako, że matura już za kilka miesięcy, stwierdziłem, że najwyższy czas zabrać się za pisanie pracy. I natrafiłem na pewien problem. Mój temat to porównanie obrazu jakiegoś wydarzenia historycznego z XIX lub XX wieku, przedstawionego w powieściach historycznych z wiedzą historyków. Pierwsze co mi przyszło do głowy to powstanie Warszawskie. Kiedy na konsultacji pokazałem tytuły książek opatrzonych na wikipedii podpisem "powieść historyczna", dostałem odpowiedź, że te książki wcale takimi powieściami nie są. Moje pytanie brzmi, czym się powieść historyczna charakteryzuje i jakie książki mogłyby się mieścić w moich wymaganiach? A jeśli powstanie nie ma tak wielu pozycji które by mnie interesowały, to może macie jakiś pomysł, czy jest jakieś inne wydarzenie, którego bibliografia byłaby bogatsza.
Pozdrawiam.
W powieści historycznej mamy do czynienia z występowaniem obok siebie: fikcji i faktów historycznych, postaci fikcyjnych i historycznych, przy czym to autor decyduje w jakim stopniu każdy z tych elementów zostanie przedstawiony- tak bym mniej więcej to określił.
O jakich książkach myślałeś? Jeśli mówimy o powstaniu warszawskim, to mi do głowy przychodzą np.: Kolumbowie. Rocznik 20 Bratnego; Zdobycie władzy Miłosza, ale nie wiem, czy mieszczą się w definicji takich powieści, prezentowanej przez polonistę/kę. Nie mogłeś zapytać o przykładowe pozycje, skoro wybrane prze ciebie zostały odrzucone?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum