Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z nauczycielem.
Autor Wiadomość
[uczeń]pepf 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 1, Wysłany: 2010-05-12, 19:56   Problem z nauczycielem.

Obawiając się, ze nauczyciel przegląda to forum (pierwsza pozycja w google dla zapytania 'forum nauczycieli') usunąłem treść by uniknąć nieciekawych konsekwencji.
Ostatnio zmieniony przez pepf 2010-05-12, 20:59, w całości zmieniany 2 razy  

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 2, Wysłany: 2010-05-12, 20:23   

Będziesz musiał zdawać egzamin komisyjny. Jeżeli ocena jest niższa, niż średnia z prac pisemnych, możesz się odwołać od oceny.

edzia 

Post nr 3, Wysłany: 2010-05-12, 20:47   

haLayla napisał/a:
Będziesz musiał zdawać egzamin komisyjny. Jeżeli ocena jest niższa, niż średnia z prac pisemnych, możesz się odwołać od oceny.
Nie ma takiej opcji, by w opisanej sytuacji zdawać egzamin komisyjny i odwoływać się od oceny.

Jedyne, co w tej sytuacji możesz zrobić, to zapytać nauczyciela (lub przypomnieć sobie z początku roku szk.) o warunki i tryb uzyskania wyższej oceny, niż zaproponuje ci nauczyciel.

Cytat:
§ 4. 1. Nauczyciele na początku każdego roku szkolnego informują uczniów oraz ich rodziców (prawnych opiekunów) o:
(...)
3) warunkach i trybie uzyskania wyższej niż przewidywana rocznej (semestralnej) oceny klasyfikacyjnej z obowiązkowych i dodatkowych zajęć edukacyjnych.

Jednak na te warunki musisz przystać, lepiej więc, byś nie pytał o nie z roszczeniowym nastawieniem.

Andulencja 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 4, Wysłany: 2010-05-12, 20:56   

A dlaczego nie może się odwołać? Od każdej oceny można.

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 5, Wysłany: 2010-05-12, 21:04   

O oceny nie można. Chyba że została wystawiona niezgodnie z trybem ustalania oceny.

edzia 

Post nr 6, Wysłany: 2010-05-12, 21:05   

Andulencja napisał/a:
Na jakiej podstawie prawnej?

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 7, Wysłany: 2010-05-12, 22:22   

A to przepraszam, za wprowadzenie w błąd. Zasugerowałem się trybem zmiany oceny w mojej byłej szkole, a widać zostało to pozostawione w gestii każdej szkoły z osobna.

Basso profondo 

Post nr 8, Wysłany: 2010-05-13, 07:35   

Andulencja napisał/a:

Jest dokładnie odwrotnie. § 18 rozporządzenia MEN z dnia 30 kwietnia 2007 r. w sprawie oceniania.

Andulencja 

Post nr 9, Wysłany: 2010-05-13, 17:08   

edzia napisał/a:

Cytat:
§ 4. 1. Nauczyciele na początku każdego roku szkolnego informują uczniów oraz ich rodziców (prawnych opiekunów) o:
(...)
3) warunkach i trybie uzyskania wyższej niż przewidywana rocznej (semestralnej) oceny klasyfikacyjnej z obowiązkowych i dodatkowych zajęć edukacyjnych.

No a jeśli nauczyciel w swoim PSO nie posiada takiego zapisu to co? Pytam, bo ja nie pomyślałam o takim zapisie. Nie miałam z tym problemu, ale chętnie uzupełniłabym swoje dokumenty o takowy zapis.

Basso profondo 

Post nr 10, Wysłany: 2010-05-13, 19:00   

Andulencja napisał/a:
No a jeśli nauczyciel w swoim PSO nie posiada takiego zapisu

Ale przecież rozporządzenie wymaga, żebyś uczniów o tym poinformowała, a nie żebyś miała to zapisane w swoim pso.

Andulencja 

Post nr 11, Wysłany: 2010-05-14, 19:19   

miwues napisał/a:
Ale rozporządzenie wymaga, żebyś uczniów o tym poinformowała, a nie żebyś miała to zapisane w swoim pso.

No i robi się paranoja. Jak udowodnić, że uczeń został poinformowany o trybie odwoławczym, jeśli brakuje wpisu w PSO? Na początku roku zapiszę w dzienniku: Zapoznanie z PSO, uczniowie mogą się nawet podpisać, ale jeśli zapisu brakuje, to jak udowodnimy, że mówiliśmy o tym?

Szukamy podstaw prawnych do naszych działań, a po pewnym czasie okazuje się, że te nasze działania były bez sensu.

edzia 

Post nr 12, Wysłany: 2010-05-14, 19:25   

Poinformuj, o czym trzeba i to ma wystarczyć. Dodatkowo możesz odpowiedni temat zapisać w dzienniku.

Jeśli ktoś nie wierzy, że poinformowałaś, musi to udowodnić. On, a nie ty.

Andulencja napisał/a:
Szukamy podstaw prawnych do naszych działań, a po pewnym czasie okazuje się, że te nasze działania były bez sensu.
Czemu bez sensu? Nie wszystkoo musi być potwierdzane zaświadczeniami i podpisami zapoznanych.

vuem 

Post nr 13, Wysłany: 2010-05-14, 19:29   

Jak udowodnić? Wpis w dzienniku, o którym piszesz przecież wskazuje, co było podczas zajęć robione.
Równie dobrze można by wątpić, że określona partia materiału została zrealizowana w danym roku szkolnym.

Poza tym inni uczniowie wiedzą? Skoro poinformowałaś, to potwierdzą.

Zresztą odwołania od oceny, to chyba WSO raczej, czy inny regulamin szkolny, w PSO chyba nie ma potrzeby wypisywania takich procedur, to miejsce na specyficzne wymagania danego przedmiotu, odwołanie do odpowiedniego dokumentu wystarcza, czyż nie?

Odpowiedz do tematu