Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z wychowawcą / nieobecności
Autor Wiadomość
[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 31, Wysłany: 2010-02-07, 01:44   

Wtrącę swoje kilka groszy, z punktu widzenia byłego ucznia. Jakkolwiek wagarowanie należałoby potępić, przynajmniej w gimnazjum i w szkole podstawowej, tak przyznam sam, że wagarowałem namiętnie, zwłaszcza z przedmiotów, których zdawać na maturze nie miałem. Z jednej strony, mój przykład wskazuje na to, że wagarowanie nie szkodzi, a pozwala uniknąć czasu spędzonego na uczeniu się czegoś, co niekoniecznie musi interesować, z drugiej, zarówno wagarowanie w liceum, jak i wcześniej, a także etap studiów, gdzie wykłady są nieobowiązkowe, przekładają się na poczucie obowiązku w późniejszym życiu.

Basso profondo 

Post nr 32, Wysłany: 2010-02-07, 06:40   

karaeska napisał/a:
wychowawczyni poprosiła zwyczajnie nas, aby - gdy ona wróci do szkoły - traktować ją, jakby była po długiej chorobie

Uczennica wagarowała, spotykając się z ostracyzmem ze strony pozostałych uczniów (zupełnie prawidłową reakcją moim zdaniem), a wychowawczyni ten ostracyzm, to społeczne potępienie jeszcze tłumiła? W imię politycznej poprawności jak rozumiem?

Basso profondo 

Post nr 33, Wysłany: 2010-02-07, 06:41   

haLayla napisał/a:
mój przykład wskazuje na to, że wagarowanie nie szkodzi

Szkodzi, tyle że trzeba wiele doświadczenia życiowego, aby to dostrzegać.

Basso profondo 

Post nr 34, Wysłany: 2010-02-07, 06:47   

Witold Telus napisał/a:
Wie, że może "zalufić", wie, że egzaminy i sprawdziany i wie, że opinię ma nieciekawą. Nigdzie nie pisze, aby traktować go jako dziewicę niewinną z leliją w dłoni.
Kowalsky pyta, czy w porządku jest publiczne obrabianie komuś pupy przez nauczyciela?

To mi przypomina mentalność złodzieja, który rozpacza, że mówią o nim za plecami: "on kradnie!".

Witold Telus 

Przedmiot nauczania: chemia, przedmioty informatyczne
Post nr 35, Wysłany: 2010-02-07, 12:33   

miwues napisał/a:
To mi przypomina mentalność złodzieja, który rozpacza, że mówią o nim za plecami: "on kradnie!".

Powtórzę zatem - obgadywanie kogoś za plecami obgadywanego to nie tylko wyraz tchórzostwa, ale prostactwa czy chamstwa wręcz. Elementarny savoir-vivre. Jeśli czuję do kogoś - delikatnie ujmując - dydaktyczno-wychowawczą odrazę to nie legitymuje mnie to do zejścia do jego poziomu. Nauczyciel czy chce czy nie musi trzymać pewien minimalny poziom kultury i ogłady, ponieważ świeci przykładem.

Czegóż nauczylibyśmy innych zachowując się sami jako proste chamy?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

[uczeń]karaeska 
Humanistka

Post nr 36, Wysłany: 2010-02-07, 18:43   

miwues napisał/a:
Uczennica wagarowała, spotykając się z ostracyzmem ze strony pozostałych uczniów (zupełnie prawidłową reakcją moim zdaniem), a wychowawczyni ten ostracyzm, to społeczne potępienie jeszcze tłumiła?

Nawet nie chodzi o tłumienie, bo zapewne nie wszyscy prywatnie zachowywali się w ten sposób wobec tej uczennicy (nie wiem, ja przy takich przypadkach w każdym razie nie byłam). Moim zdaniem, jeśli wychowawczyni miała wcześniej jakąś porządną pogawędkę z uczennicą przy jej mamie i owa obiecała poprawę -- czemu nie dać jej szansy? A jeśli wszyscy by ją wytykali palcami, to mogłaby się zniechęcić i znów wagarować...
W końcu każdy popełnia grzeszki i grzechy, czyż nie?

Nu i tak, jest to także sprawa elementarnej kultury osobistej. Nauczyciel powinien być wzorem dla innych i wytyczać prawidłowe ścieżki postępowania. Zresztą, wychowawczyni nam nie kazała zwracać się grzecznie do tej uczennicy. Ona nas poprosiła, tak po prostu. :-)
Misia Z.

Odpowiedz do tematu