Post nr 1, Wysłany: 2011-01-01, 18:06 Program do wyliczania skali ocen
Wiem że wielu nauczycieli ma problem z wyliczaniem skali ocen na podstawie skali procentowej podanej w WSO. Dlatego też napisałem program który automatycznie ją liczy.
Podziwiam umiejętność pisania programów, bo sam tego nie potrafię.
Jednakże myślę, że nie jesteśmy na tyle głupi, by nie umieć wyliczyć oceny wg skali. W wielu przypadkach można to zrobić w pamięci, a jeśli nawet nie, to każdy potrafi korzystać z kalkulatora.
Co sądzę o programie?
No cóż, jak napisałem, zastępuje kalkulator. Zamiast przeliczania każdego wyniku i skonfrontowania go ze stałą skalą procentową wylicza każdorazowo w przypadku poszczególnych testów przedziały punktowe, które odpowiadają poszczególnym przedziałom procentowym.
Robota ta sama, ale jako ciekawostkę warto pokazać
Pobawiłem się i mam zastrzeżenie do autora. Nie ma możliwości ułożenia skali, która nie przewiduje oceny celującej.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Ekstra... dla tzw. "tumanistów".
Statystyczny n-l radzi sobie z takimi problemami w pamięci i na co dzień
Ale jako wprawka w pisaniu aplikacji - bardzo dobre ćwiczonko - oceniam dst+
Pozdrawiam
_________________ Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie! Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.
Brakowało takiej instrukcji, by wpisać tam 0. Ja po prostu pozostawiłem puste.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Bawiąc się dalej twoim programem zasymulowałem skalę ocen ze studiów (częściowo) i dla oceny niedostatecznej okazało mi:
-1 - 0
a dla dopuszczającej:
20 - 0
W dodatku jest literówka przy okienku wyskakującym w słowie "maksymalny".
Bawiąc się dalej twoim programem zasymulowałem skalę ocen ze studiów (częściowo) i dla oceny niedostatecznej okazało mi:
-1 - 0
a dla dopuszczającej:
20 - 0
W dodatku jest literówka przy okienku wyskakującym w słowie "maksymalny".
Dla niedostatecznej zero, a dla dopuszczającej 60%.
Był błąd ponieważ nie przewidziałem że ktoś będzie chciał robić skale bez oceny niedostatecznej (ja tam nie wiem jak to jest na studiach). Teraz już działa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum