Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pytanie w sprawie języków obcych
Autor Wiadomość
[uczeń]Alius 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 1, Wysłany: 2010-03-08, 21:54   pytanie w sprawie języków obcych

Czy jest możliwość wypisania się z 2 języka obcego? Szukałem trochę o tym w internecie ale nic nie znalazłem. Wiem, że mój znajomy nie ma obowiązku chodzenia na francuski ponieważ ma dysleksję. Czy tylko w takim wypadku jest to możliwe czy to także zależy od szkoły? W mojej szkole są 2 języki obce i każdy jest 2 razy w tygodniu. Prosił bym aby podane były w tym temacie jedynie jasne odpowiedzi nawiązujące do tematu bez żadnych zbędnych komentarzy. Zależy mi na wypisaniu się z jednego z języków ponieważ nie podoba mi się(nie wiem zbytnio jak to inaczej określić) oraz ciężko mi się go uczy. Jak by ktoś pytał nie rezygnuję z niego z lenistwa po prostu wolę poświęcić ten czas na naukę języka którym się interesuję.

pozdrawiam

Witold Telus 

Przedmiot nauczania: chemia, przedmioty informatyczne
Post nr 2, Wysłany: 2010-03-08, 22:35   

Rozp. MENiS z dnia 7 września 2004 r. w sprawie warunków i sposobów oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych (Dz. U. z 2004 r. Nr 199, poz. 2046)

§ 9.
1. Dyrektor szkoły, na wniosek rodziców (prawnych opiekunów) oraz na podstawie opinii publicznej poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym publicznej poradni specjalistycznej, albo niepublicznej poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym niepublicznej poradni specjalistycznej, spełniającej warunki, o których mowa w art. 71b ust. 3b ustawy, zwalnia ucznia z wadą słuchu lub z głęboką dysleksją rozwojową z nauki drugiego języka obcego, z zastrzeżeniem ust. 2. Zwolnienie może dotyczyć części lub całego okresu kształcenia w danym typie szkoły.
2. W przypadku ucznia posiadającego orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego albo indywidualnego nauczania zwolnienie z nauki drugiego języka obcego może nastąpić na podstawie tego orzeczenia.
3. W przypadku zwolnienia ucznia z nauki drugiego języka obcego w dokumentacji przebiegu nauczania zamiast oceny klasyfikacyjnej wpisuje się "zwolniony".
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

Odpowiedz do tematu