Wiek: 17 Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 134 Skąd: Planeta Ziemia
Post nr 1, Wysłany: 2009-10-02, 22:00 Rozszerzony j.angielski
Witam.
Bardzo lubię j.angielski, szybko uczę się słówek, gramatyka też nie sprawia mi kłopotu.Problem polega na tym, że naukę angielskiego na poziomie podstawowym zaczełam dopiero w gimnazjum.Moim pierwszym językiem jest niemiecki, którego nie lubię.W liceum jest profil rozszerzona biola lub hista i angielski(5lekcji angielskiego w tyg).I zastanawiam się czy dam rade z angielskim, bo będę zacofana z stosunku do reszty.Oczywiscie zapisałabym się na korepetycje.Szkoda mi czasu na niemiecki, wole się ostro przyłożyc i uczyc się tego co mnie interesuje i wykorzystam w zyciu.Czy to jest możliwe?
_________________ ( :
antie
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 2, Wysłany: 2009-10-03, 08:17
ZazziXi napisał/a:
Witam.
Bardzo lubię j.angielski, szybko uczę się słówek, gramatyka też nie sprawia mi kłopotu.Problem polega na tym, że naukę angielskiego na poziomie podstawowym zaczełam dopiero w gimnazjum.Moim pierwszym językiem jest niemiecki, którego nie lubię.W liceum jest profil rozszerzona biola lub hista i angielski(5lekcji angielskiego w tyg).I zastanawiam się czy dam rade z angielskim, bo będę zacofana z stosunku do reszty.Oczywiscie zapisałabym się na korepetycje.Szkoda mi czasu na niemiecki, wole się ostro przyłożyc i uczyc się tego co mnie interesuje i wykorzystam w zyciu.Czy to jest możliwe?
Uważam, że powinnaś dać sobie radę
W nauce (nie tylko) języka bardzo ważna jest motywacja, bardzo dużo można zrobić samodzielnie. Można dużo czytać, oglądać tv, korzystać z programów komp. , samodzielnie robić ćwiczenia gramat. itp.
Niekoniecznie muszą to być od razu korepetycje.
"Dla chcącego nie ma nic trudnego"
Muszę Cię jednak zmartwić - w LO nauka drugiego j. obcego jest obowiązkowa, więc jesli nie chcesz się uczyć niemieckiego, musisz wybrać LO, w którym drugim będzie jakiś inny język - nie niemiecki
Chociaż - jeśli juz trochę ten znienawidzony niemiecki znasz, może warto byłoby kontynuować jego naukę?
W dzisiejszych czasach znajomość j. angielskiego nikogo nie dziwi - to podstawa. Aby zdobyć dobrą pracę warto wykazać się dobrą przynajmniej znajomością drugiego j. obcego
Życzę dobrych i przemyślanych wyborów i powodzenia w nauce j. angielskiego
dirty princess
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 32 Dołączyła: 15 Wrz 2009 Posty: 11 Skąd: mazowieckie
Post nr 3, Wysłany: 2009-10-04, 11:57
Też myślę, ze powinnaś dać radę. Motywacja to podstawa, jak CI się chce, to naprawdę bardzo dużo jestes w stanie zrobic, nawet sama. Oglądać filmy (z napisami nawet, ale sluchać angielskiego), uczyć się słówek, tłumaczyć piosenki, oglądać filmiki po ang. na youtubie... Nie warto tracić czasu na coś, do czego nie masz przekonania. Powodzenia!
Wiek: 17 Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 134 Skąd: Planeta Ziemia
Post nr 4, Wysłany: 2009-10-27, 16:54
Dziękuje wszystkim za odpowiedź Ostatnio w sklepie było małżeństwo z anglii chyba.Byłam zachwycona tym językiem jak oni spokojnie mówią very nice, very nice...Świetne:)
antie napisał/a:
Muszę Cię jednak zmartwić - w LO nauka drugiego j. obcego jest obowiązkowa, więc jesli nie chcesz się uczyć niemieckiego, musisz wybrać LO, w którym drugim będzie jakiś inny język - nie niemiecki
Chociaż - jeśli juz trochę ten znienawidzony niemiecki znasz, może warto byłoby kontynuować jego naukę?
W dzisiejszych czasach znajomość j. angielskiego nikogo nie dziwi - to podstawa. Aby zdobyć dobrą pracę warto wykazać się dobrą przynajmniej znajomością drugiego j. obcego
Ja nie chcę rezygnować do końca z niemieckiego.Jednak szkoda tylu lat.Nie przepadam, ale jako drugi język idealnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum