Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rzucanie palenia
Autor Wiadomość
vuem 

Post nr 61, Wysłany: 2010-05-07, 14:28   

Dokładnie Antie, mnie też to trudno zrozumieć.

No ale popatrz, taki Religa, choć "reperował" regularnie ofiary tego nałogu, nierzadko wypisywał akty zgonu, rozumiał związek przyczynowo skutkowy między papierochami, a chorobami serca...a kopcił jak smok.

Człek to skomplikowane zwierzę, które chyba zatraciło w drodze ewolucji ten instynkt samozachowawczy :wink:

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 62, Wysłany: 2010-05-07, 15:59   

antie napisał/a:
A co na to Twoi rodzice? Przecież musieli wiedzieć, ze palisz? Tolerowali to? Skąd miałeś pieniądze na papierosy?

Nie wiedzieli. Pomimo, iż oboje są niepalący, to ojciec mieszka w innym mieście, a matka głównie pracowała. Albo wracała wieczorem do domu, gdy już zdążyłem się pozbyć zapachu papierosów, albo wracała po całonocnym dyżurze i kładła się natychmiast do łóżka. Na papierosy wydawałem z kieszonkowego.

Cytat:
Mnie osobiście nigdy nie ciągnęło do papierosów, nigdy nie paliłam i nigdy mi palenie nie imponowało - wręcz przeciwnie - brzydzę się papierosami i smrodem jaki wydzielają. :twisted:
Palacze dla mnie po prostu, tu użyję eufemizmu :lol: "wydzielają nieprzyjemny zapach" Nie cierpię tego "zapachu", wobec czego staram się unikać towarzystwa osób palących, a jeśli już przebywam w takim towarzystwie to bez ogródek mówię, że mi dym papierosowy przeszkadza.

Też nie przepadam za tym zapachem. Nie palę w towarzystwie niepalących. Staram się też palić na świeżym powietrzu, w pewnym oddaleniu od niepalących, albo w samochodzie, bo rozumiem, że to śmierdzi.

Cytat:
Strasznie denerwują mnie palacze, którzy nie zwracają uwagi na otoczenie. Najczęściej są niekulturalnymi egoistami, którzy palą w obecności osób niepalących, nie pytając ich nawet o przyzwolenie. Uważam, że wolność każdego palacza kończy się tam, gdzie dym z jego papierosa zaczyna przeszkadzać osobie niepalącej. Dlatego jak najbardziej popieram wszelkie instytucjonalne ograniczenia możliwości palenia w miejscach publicznych,
Szkoda tylko, że u nas nie są one jeszcze tak rygorystycznie egzekwowane jak np. w Niemczech.

A ja nie popieram. Bo jeżeli np. na takim przystanku stoi tylko palacz, to komu przeszkadza, że puści dymka? Tak samo, jak nie popieram zakazu palenia w restauracjach, barach i knajpach. To właściciel powinien decydować, czy w jego lokalu wolno palić, czy też nie.

Cytat:
haLayla - jakbyś Ty próbował przekonać młodego człowieka, żeby nie dał się wciągnąć w ten nałóg?

Masz dwa rozwiązania. Albo obciąć mu kieszonkowe, albo porozmawiać o wpływie palenia na organizm. Oczywiście, nie przekona go straszenie rakiem czy zawałem, bo jest to odłożone w czasie. Powiedz mu, że będzie miał problemy z zasypianiem, będzie odczuwał ogólne osłabienie, do tego dojdą problemy z erekcją, pogorszenie jakości życia seksualnego itd.

Cytat:
I bardzo, bardzo trzymam kciuki, żeby w Twoim wypadku rozum zwyciężył i żeby udało Ci się skończyć z tym śmierdzącym g.... :wink:

Póki co, jest całkiem przyjemnie :)

Odpowiedz do tematu