Basso profondo
Post nr 31, Wysłany: 2010-11-16, 18:42
Witold Telus napisał/a:
O sprawie wiedział dziekan wydziału, a nasz wykładowca i prowadzący jedne z laboratoriów. Często gęsto podkreślał, że jak tylko koleżankę wyleje (a zrobi to niechybnie) to od razu pośle pismo gdzie trzeba, że studentką już nie jest.
Jak zagroził, tak zrobił. Wylał koleżankę ze studiów, a do Sądu Rodzinnego wysłał pismo ze stosowną informacją. Sam, bez niczyjego wniosku.
Jak myślisz, czemu wysłał pismo do sądu rodzinnego, a nie do rodziców?
Witold Telus napisał/a:
Pod koniec I semestru podjęto decyzję o wykreśleniu ich z listy słuchaczy i wysłaniu informacji do WKU. Bez niczyjego wniosku.
A czemu do WKU, a nie do rodziców?
Witold Telus napisał/a:
Rozumując Twoim sposobem należałoby pod dane osobowe podciągnąć np. numer buta, wiek, wzrost, ulubione potrawy, ulubiony kolor i tysiące....tysięcy...milionów innych "wszelkich danych". Podanie do publicznej wiadomości zatem, że mój sąsiad ma psa mogłoby skutkować procesem o ujawnienie danych osobowych. No bo jak wszelkie dane to wszelkie.
Ale o czym my mamy rozmawiać,, kiedy Ty nie odróżniasz praw i obowiązków osoby fizycznej od praw i obowiązków organu administracji publicznej?
Tak, wszystko to będą dane osobowe w rozumieniu ustawy, JEŻELI gromadzić je będzie organ administracji publicznej:
1) w kartotekach, skorowidzach, księgach, wykazach i w innych zbiorach ewidencyjnych,
2) w systemach informatycznych, także w przypadku przetwarzania danych poza zbiorem danych.
Tak więc Ty, jako osoba fizyczna, możesz ogłaszać wszem i wobec, że Twój sąsiad ma psa, bo ta informacja akurat nie narusza dóbr osobistych sąsiada. Natomiast urząd gminy nie może ogłosić, że Twój sąsiad ma psa, choć ma wiedzę na ten temat, bo sąsiad płaci za psa podatek i widnieje w stosownej ewidencji. Wprawdzie nie jest to informacja dla sąsiada uwłaczająca i urząd nie narusza jego dóbr osobistych, ale za to urząd bezprawnie ujawnia przetwarzane przez siebie dane osobowe dotyczące sąsiada.
Osoba fizyczna może robić wszystko, czego jej prawo nie zabrania. Urząd może robić tylko to, na co prawo mu pozwala.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Przedmiot nauczania: chemia, przedmioty informatyczne
Wiek: 40 Dołączył: 07 Mar 2008 Posty: 641 Skąd: Nowa Ruda
Post nr 32, Wysłany: 2010-11-16, 20:31
Strzał w łeb. Poległem. Zwracam honor i proszę o wybaczenie.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Basso profondo
Post nr 33, Wysłany: 2010-11-16, 21:29
Na marginesie tej dyskusji zauważmy, że zupełnie inna sytuacja będzie, gdy zaczniemy rozgłaszać, że sąsiad ma kota.
Na marginesie tej dyskusji zauważmy, że zupełnie inna sytuacja będzie, gdy zaczniemy rozgłaszać, że sąsiad ma kota.
Ale felis catus czy morbus bleuleri? Bo to istotne
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Basso profondo
Post nr 36, Wysłany: 2010-11-16, 22:00
haLayla napisał/a:
felis catus czy morbus bleuleri
Rozstrzygnie sąd, który oczywiście dowody ma prawo oceniać swobodnie, z uwzględnieniem swojego subiektywnego "doświadczenia życiowego" (art. 7 kpk).
I po co sobie tak komplikować życie?
Ale na przyszłość wiem, żeby mówić: mam kota domowego, albo mam kota w domu. Okazuje się, że słowo dom jest tutaj kluczowe.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum