Post nr 1, Wysłany: 2009-11-12, 16:57 Własny Paradoks
Chciałbym skonstruować własny paradoks. Mianowicie dotyczył by on auto rozumowania w stosunku do określonych zasad. W praktyce polegałby on na tym, że np. Studenci i uczniowie posiadający rozum i umysł ścisły nigdy nie będą lubili humanistycznych przedmiotów. Tak samo jest na odwrót. Czy można skonstruować taki oto paradoks ? Jeśli nie to prosiłbym o inny pomysł.
antie
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 2, Wysłany: 2009-11-12, 21:04
Drogi uczniu "przyszłyhistoryku"!
Zwracam się do Ciebie z uprzejmą prośbą, abyś raczył nieco popracować nad swoimi wypowiedziami.
Czy mógłbyś, w trosce o poprawność naszej pięknej ojczystej mowy, nieco uprościć formułowane przez siebie, miejscami zbyt zawiłe i w związku z tym nie zawsze poprawne stylistycznie konstrukcje zdaniowe tak, aby stały się one bardziej zrozumiałe dla "zwykłych" użytkowników forum ( takich jak np ja), nie posługujących się na co dzień aż tak wyszukanym słownictwem?
Bo zaprawdę zapewniam, że najczęściej zupełnie nie wiem, o co Ci chodzi.
Z góry dziękuję i wyrażam nadzieję na pozytywne rozpatrzenie mojej prośby .
Post nr 6, Wysłany: 2009-11-13, 06:06 Re: Własny Paradoks
przyszlyhistoryk napisał/a:
Chciałbym skonstruować własny paradoks. Mianowicie dotyczył by on auto rozumowania w stosunku do określonych zasad. W praktyce polegałby on na tym, że np. Studenci i uczniowie posiadający rozum i umysł ścisły nigdy nie będą lubili humanistycznych przedmiotów. Tak samo jest na odwrót. Czy można skonstruować taki oto paradoks ? Jeśli nie to prosiłbym o inny pomysł.
A na czym ten paradoks ma polegać, bo ja też nie do końca rozumiem. Jest wiele osób lubiących na przykład matematykę i historię czy polski. Ścisłe umysły zazwyczaj potrafią sobie poradzić zarówno z przedmiotami ścisłymi jak i humanistycznymi.
_________________ As I kissed her goodbye I said, all beauty must die
And lent down and planted a rose between her teeth
Postaram się nie nadużywać terminów ściśle naukowych
No i właśnie obaliłeś moją tezę adner. Bo głównym motywem przewodnim mego paradoksu miało być stwierdzenie, że humaniści nie lubią nauk ścisłych, natomiast umysły ścisłe nie lubią nauk humanistycznych .
antie
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 8, Wysłany: 2009-11-13, 16:46
Postaram się nie nadużywać terminów ściśle naukowych
Może chociaż używaj takich, które sam rozumiesz?
Bo głównym motywem przewodnim mego paradoksu ...
Normalnie osłabiasz mnie uczniu "przyszłyhistoryku".
A jak na Twój sposób wysławiania się reaguje Twój polonista? "Pracuje" nad Tobą?
Bo moim skromnym zdaniem przydałyby się konsultacje u jakiegoś bardzo cierpliwego polonisty
Studenci i uczniowie posiadający rozum i umysł ścisły nigdy nie będą lubili humanistycznych przedmiotów.
Myślę, że przede wszystkim zależne jest to od nastawienia do danego przedmiotu i nauczyciela (wykładowcy).
katty
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 27 Dołączyła: 14 Maj 2008 Posty: 428 Skąd: mazowieckie
Post nr 10, Wysłany: 2009-11-15, 10:30
"Paradoks – sformułowanie zawierające efektowną, zaskakującą myśl, prowadzącą do wniosku sprzecznego z powszechnie uznawanymi przekonaniami lub sprzecznego wewnętrznie."
To gdzie ten paradoks? Jak się konstruuje własny paradoks? Chyba też niewiele zrozumiałam z tej wypowiedzi... "Słownictwa ściśle naukowego" też nie widzę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum