Post nr 1, Wysłany: 2010-06-15, 19:33 Wolontariat i rekrutacja do szkoły ponadgimnazjalnej
Dziś dowiedziałem się, że jeśli jest się wolontariuszem, to można uzyskać dodatkowe punkty przy rekrutacji.
Cytat:
osiągnięcia kandydata dotyczące aktywności i działalności na rzecz innych ludzi oraz środowiska (w szczególności: wolontariat, hospicjum, schronisko dla zwierząt), m.in. udział w Ogólnopolskim Konkursie „8 Wspaniałych”; systematyczna praca uznana na podstawie opinii wychowawcy klasy - 2 punkty
I tu pojawia się pytanie - czy zaświadczenie o wolontariacie mam złożyć w obecnej szkole(tj. gimnazjum) i zostanie to zaznaczone na świadectwie, czy od razu w liceum? Proszę o szybką odpowiedź, bo jutro jest ostatni termin składania dokumentów, a ja niestety dowiedziałem się o tym dzisiaj...
Z tego co ja pamiętam, to wpisuje się to na świadectwie, więc w gimnazjum. Ale ja gimnazjum skończyłem 4 lata temu, więc mogło się pozmieniać.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Ja miałem tak, że najpierw pokazałem wszystkie dokumenty typu zaświadczenia, czy dyplomy - w szkole. Obejrzał je wychowawca porobił notatki, co się dało - było potem oznaczone na świadectwie. Jak przyszedł koniec roku - skserowano mi te dyplomy z podbiciem za zgodność z oryginałem, podobnie zresztą jak np. świadectwo.
Komplet kserówek dyplomów za konkursy, kserówki świadectwa i zaświadczenie o wynikach testów gimnazjalnych otrzymały ode mnie wszystkie szkoły, do których składałem dokumenty w procesie rekrutacji.
_________________ Szanuj ucznia swego, możesz nie mieć żadnego...
nieistotne, tak a propos. Wy macie rejestrację elektroniczną do liceum?
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Przedmiot nauczania: chemia, przedmioty informatyczne
Wiek: 40 Dołączył: 07 Mar 2008 Posty: 641 Skąd: Nowa Ruda
Post nr 6, Wysłany: 2010-06-15, 21:26
Decyzję o tym jak ma wyglądać poświadczenie wydaje w drodze Rozporządzenia właściwy miejscowo Kurator Oświaty. W moim przypadku (woj. dolnośląskie) ustalił, że stosowny zapis musi być ujęty na świadectwie ukończenia gimnazjum.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Jestem z Poznania, a na stronie poznańskiego KO owszem są terminy i zasady punktacji, ale nic nie ma o tym, jak powinna wyglądać sprawa z tym zaświadczeniem.
wydaje w drodze Rozporządzenia właściwy miejscowo Kurator Oświaty.
Kurator nie ma uprawnień, by wydawać jakiekolwiek rozporządzenia.
13. Na świadectwach szkolnych promocyjnych i świadectwach ukończenia szkoły, w części dotyczącej szczególnych osiągnięć ucznia, odnotowuje się:
1) uzyskane wysokie miejsca - nagradzane lub honorowane zwycięskim tytułem - w zawodach wiedzy, artystycznych i sportowych organizowanych przez kuratora oświaty albo organizowanych co najmniej na szczeblu powiatowym przez inne podmioty działające na terenie szkół;
2) osiągnięcia w aktywności na rzecz innych ludzi, zwłaszcza w formie wolontariatu, lub środowiska szkolnego. http://www.abc.com.pl/serwis/du/2010/0624.htm
Przedmiot nauczania: chemia, przedmioty informatyczne
Wiek: 40 Dołączył: 07 Mar 2008 Posty: 641 Skąd: Nowa Ruda
Post nr 10, Wysłany: 2010-06-15, 21:54
Przepraszam, oczywiście miałem na myśli Zarządzenie Kuratora.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum