Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wolontariat i rekrutacja do szkoły ponadgimnazjalnej
Autor Wiadomość
[uczeń]nieistotne 

Post nr 1, Wysłany: 2010-06-15, 19:33   Wolontariat i rekrutacja do szkoły ponadgimnazjalnej

Dziś dowiedziałem się, że jeśli jest się wolontariuszem, to można uzyskać dodatkowe punkty przy rekrutacji.

Cytat:
osiągnięcia kandydata dotyczące aktywności i działalności na rzecz innych ludzi oraz środowiska (w szczególności: wolontariat, hospicjum, schronisko dla zwierząt), m.in. udział w Ogólnopolskim Konkursie „8 Wspaniałych”; systematyczna praca uznana na podstawie opinii wychowawcy klasy - 2 punkty

I tu pojawia się pytanie - czy zaświadczenie o wolontariacie mam złożyć w obecnej szkole(tj. gimnazjum) i zostanie to zaznaczone na świadectwie, czy od razu w liceum? Proszę o szybką odpowiedź, bo jutro jest ostatni termin składania dokumentów, a ja niestety dowiedziałem się o tym dzisiaj...

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 2, Wysłany: 2010-06-15, 19:47   

Z tego co ja pamiętam, to wpisuje się to na świadectwie, więc w gimnazjum. Ale ja gimnazjum skończyłem 4 lata temu, więc mogło się pozmieniać.

[uczeń]nieistotne 

Post nr 3, Wysłany: 2010-06-15, 19:51   

Również tak myślę, aczkolwiek spokojny będę dopiero, jak potwierdzi ktokolwiek z nauczycieli.

[uczeń]676 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 4, Wysłany: 2010-06-15, 20:24   

To może zanieść do szkoły i spytaj wychowawcy?

Ja miałem tak, że najpierw pokazałem wszystkie dokumenty typu zaświadczenia, czy dyplomy - w szkole. Obejrzał je wychowawca porobił notatki, co się dało - było potem oznaczone na świadectwie. Jak przyszedł koniec roku - skserowano mi te dyplomy z podbiciem za zgodność z oryginałem, podobnie zresztą jak np. świadectwo.

Komplet kserówek dyplomów za konkursy, kserówki świadectwa i zaświadczenie o wynikach testów gimnazjalnych otrzymały ode mnie wszystkie szkoły, do których składałem dokumenty w procesie rekrutacji.

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 5, Wysłany: 2010-06-15, 21:04   

nieistotne, tak a propos. Wy macie rejestrację elektroniczną do liceum?

Witold Telus 

Przedmiot nauczania: chemia, przedmioty informatyczne
Post nr 6, Wysłany: 2010-06-15, 21:26   

Decyzję o tym jak ma wyglądać poświadczenie wydaje w drodze Rozporządzenia właściwy miejscowo Kurator Oświaty. W moim przypadku (woj. dolnośląskie) ustalił, że stosowny zapis musi być ujęty na świadectwie ukończenia gimnazjum.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

[uczeń]nieistotne 

Post nr 7, Wysłany: 2010-06-15, 21:32   

Jestem z Poznania, a na stronie poznańskiego KO owszem są terminy i zasady punktacji, ale nic nie ma o tym, jak powinna wyglądać sprawa z tym zaświadczeniem.

edzia 

Post nr 8, Wysłany: 2010-06-15, 21:34   

Witold Telus napisał/a:
wydaje w drodze Rozporządzenia właściwy miejscowo Kurator Oświaty.
Kurator nie ma uprawnień, by wydawać jakiekolwiek rozporządzenia.

13. Na świadectwach szkolnych promocyjnych i świadectwach ukończenia szkoły, w części dotyczącej szczególnych osiągnięć ucznia, odnotowuje się:
1) uzyskane wysokie miejsca - nagradzane lub honorowane zwycięskim tytułem - w zawodach wiedzy, artystycznych i sportowych organizowanych przez kuratora oświaty albo organizowanych co najmniej na szczeblu powiatowym przez inne podmioty działające na terenie szkół;
2) osiągnięcia w aktywności na rzecz innych ludzi, zwłaszcza w formie wolontariatu, lub środowiska szkolnego.

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2010/0624.htm

[uczeń]nieistotne 

Post nr 9, Wysłany: 2010-06-15, 21:37   

Edzia chyba wyczerpała temat.
Bardzo dziękuję za pomoc w rozwiązaniu sprawy i szybką reakcję.

Witold Telus 

Przedmiot nauczania: chemia, przedmioty informatyczne
Post nr 10, Wysłany: 2010-06-15, 21:54   

Przepraszam, oczywiście miałem na myśli Zarządzenie Kuratora.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

Odpowiedz do tematu