Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wypracowanie na Wos... PILNE!!!
Autor Wiadomość
[uczeń]gabriela2630 

Przedmiot nauczania: WOS
  Post nr 1, Wysłany: 2012-01-06, 10:20   wypracowanie na Wos... PILNE!!!

Witam, bardzo proszę o pomoc. Musze napisać wypracowanie z WOS-u na poniedziałek, a kompletnie nie wiem jak to zrobić.
Temat: Scharakteryzuj stosunek Polaków do mniejszości narodowych i etnicznych w Polsce oraz czynniki, które na niego wpłynęły. Uwzględnij czynniki polityczne i prawne, społeczno ekonomiczne, historyczne oraz religijno - kulturowe. Wypowiedz uzasadnij odwołując się także do konkretnych przykładów.
PS: trzeba do każdego czynnika podać przykład z mniejszości narodowej i etnicznej. Ten temat był kiedyś na maturze.

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 2, Wysłany: 2012-01-06, 10:56   

No to pisz, broni ci ktoś? :mrgreen: Prosty temat.

[uczeń]gabriela2630 

Post nr 3, Wysłany: 2012-01-06, 11:04   

dushka napisał/a:
No to pisz, broni ci ktoś? :mrgreen: Prosty temat.

Próbowałam już dwa razy i za każdym razem jest źle. Jak mówisz że jest to taki prosty temat to udziel kilku wskazówek. Z jakimi mniejszościami narodowymi i etnicznymi wiążą się te czynniki które podałam?

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 4, Wysłany: 2012-01-06, 11:35   

gabriela2630 napisał/a:
Z jakimi mniejszościami narodowymi i etnicznymi wiążą się te czynniki które podałam?

Ze wszystkimi.

Tutaj masz zbiorcze opracowanie nt stanu ilościowego mniejszości narodowych: http://pl.wikipedia.org/w...niczne_w_Polsce

A teraz spróbuj sama ruszyć głową, jaki może być stosunek Polaków do wymienionych w artykule mniejszości. Pomogę ci ze Ślązakami, a resztę będziesz musiała analogicznie sama wymyśleć.

Wobec Ślązaków panuje mnogość postaw od niechęci i traktowania ich w charakterze separatystów, po pogardę wobec ich gwary, która jest przemieszaniem polszczyzny i języka niemieckiego. Pod względem religijnym Ślązacy są najczęściej katolikami, zaś mieszkańcy Śląska Cieszyńskiego także wyznań protestanckich. Jeżeli chodzi o kwestie ekonomiczne, to panuje także niechęć z powodu żerowania górnictwa na wspólnym budżecie i konflikt społeczny pomiędzy Zagłębiem, które jest częścią Małopolski, a Górnym Śląskiem.

W podobny sposób musisz sobie rozpisać pozostałe narodowości i z tak przygotowanego konspektu wyciągnąć własne wnioski. Najpierw wymieniasz narodowości i grupy etniczne, możesz także dodać, skąd one się w Polsce wzięły, a potem podsumowujesz uzyskany materiał i wyciągasz wnioski.

[uczeń]gabriela2630 

Post nr 5, Wysłany: 2012-01-06, 12:17   

haLayla napisał/a:
gabriela2630 napisał/a:
Z jakimi mniejszościami narodowymi i etnicznymi wiążą się te czynniki które podałam?

Ze wszystkimi.

Tutaj masz zbiorcze opracowanie nt stanu ilościowego mniejszości narodowych: http://pl.wikipedia.org/w...niczne_w_Polsce

A teraz spróbuj sama ruszyć głową, jaki może być stosunek Polaków do wymienionych w artykule mniejszości. Pomogę ci ze Ślązakami, a resztę będziesz musiała analogicznie sama wymyśleć.

Wobec Ślązaków panuje mnogość postaw od niechęci i traktowania ich w charakterze separatystów, po pogardę wobec ich gwary, która jest przemieszaniem polszczyzny i języka niemieckiego. Pod względem religijnym Ślązacy są najczęściej katolikami, zaś mieszkańcy Śląska Cieszyńskiego także wyznań protestanckich. Jeżeli chodzi o kwestie ekonomiczne, to panuje także niechęć z powodu żerowania górnictwa na wspólnym budżecie i konflikt społeczny pomiędzy Zagłębiem, które jest częścią Małopolski, a Górnym Śląskiem.

W podobny sposób musisz sobie rozpisać pozostałe narodowości i z tak przygotowanego konspektu wyciągnąć własne wnioski. Najpierw wymieniasz narodowości i grupy etniczne, możesz także dodać, skąd one się w Polsce wzięły, a potem podsumowujesz uzyskany materiał i wyciągasz wnioski.

dzięki, to mi troche pomogło...... Napisałm juz te wypracowanie, tylko niestety nie mam jeszcze wszystkiego. Potrzebuję po jednym przykładzie mniejszości etnicznej do tych czynników, bo mniejszości narodowe już mam....

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 6, Wysłany: 2012-01-06, 14:09   

Nie, żebym jakoś chciał wnikać w twoją metodykę pracy, ale mam jedno zastrzeżenie. Z tematu wydaje mi się, że chodzi o określenie tych czynników dla każdej grupy etnicznej, a nie do każdego czynnika przypisując jakąś grupę.

[uczeń]gabriela2630 

Post nr 7, Wysłany: 2012-01-06, 14:25   

haLayla napisał/a:
Nie, żebym jakoś chciał wnikać w twoją metodykę pracy, ale mam jedno zastrzeżenie. Z tematu wydaje mi się, że chodzi o określenie tych czynników dla każdej grupy etnicznej, a nie do każdego czynnika przypisując jakąś grupę.

Niee... Trzeba podać do każdego czynnika po jednym przykładzie z mniejszości narodowej i z mniejszości etnicznej.

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 8, Wysłany: 2012-01-06, 14:46   

Raczej trzeba podać czynniki, które wpłynęły na taki, a nie inny stosunek Polaków do poszczególnych grup.

[uczeń]gabriela2630 

Post nr 9, Wysłany: 2012-01-06, 14:55   

malgala napisał/a:
Raczej trzeba podać czynniki, które wpłynęły na taki, a nie inny stosunek Polaków do poszczególnych grup.

Wyjaśniał nam to nauczycielka i kazała zrobic to tak, jak wcześniej napisałam.

Odpowiedz do tematu