Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zwolnienie z WF a nieobecności
Autor Wiadomość
[uczeń]kom7 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 1, Wysłany: 2011-11-06, 21:12   Zwolnienie z WF a nieobecności

Witam.
Mam pewien problem.
Mam całoroczne zwolnienie lekarskie z WF. A akurat w tym roku złożyło się tak że WF jest ostatni, więc czy nauczyciel powinien mi wstawiać nieobecności jeżeli nie przyjdę na ostatni WF? Jeśli tak, to czy jest jakaś możliwość(np. pismo od rodzica) żebym na te lekcje nie przychodził?
Dodam że zwolnienia z WF mam od 5kl podstawówki, z problemów zdrowotnych, więc to nie jest żadne naciągane zwolnienie.

PS. Z nauczycielem nawet nie chcę rozmawiać bo to na prawdę wredny typ;/

matmanamaksa 

Przedmiot nauczania: Matematyka

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 2, Wysłany: 2011-11-07, 06:07   

Zwolnienie masz z ćwiczeń, a nie z wiedzy. Wbrew pozorom przedmiot ten też zawiera elementy teoretyczne, które ty możesz poznawać i być ocenianym ze stopnia ich opanowania.

[rodzic]tomasz37 

Post nr 3, Wysłany: 2011-11-07, 10:54   

matmanamaksa napisał/a:
Zwolnienie masz z ćwiczeń, a nie z wiedzy. Wbrew pozorom przedmiot ten też zawiera elementy teoretyczne, które ty możesz poznawać i być ocenianym ze stopnia ich opanowania.

Teoretycznie zgoda. Jednak praktycznie nigdy nie spotkałem (i nie znam nikogo kto by się spotkał) z ocenianiem z WF na podstawie np egzaminu teoretycznego :D Nawet nie bardzo sobie wyobrażam zakres materiału pod taki egzamin? zasady gry w piłkę nożną, siatkówkę? albo wymienić skład reprezentacji Polski w piłce nożnej? :D Jeśli uczeń ma zwolnienie to problemów miał nie będzie

Peonia 

Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Post nr 4, Wysłany: 2011-11-07, 13:04   

Obecność zarejestrowana w dzienniku musi się zgadzać ze stanem faktycznym, dlatego nauczyciel zaznacza nieobecność ucznia, ale jest to nieobecność usprawiedliwiona. Nie można uznać, że na w-efie jesteś, bo cię niestety nie ma. Nauczyciel odpowiada za obecnych i ich bezpiepieczeńswo. Jesteś poza szkołą i za twoje bezpieczeństwo w razie nieszczęśliwego wypadku odpowiadają rodzice. Uczeń zwolniony z w-fu nie ma ocen, a w rubryce wpisuje się "zwplniony". Nie musi też niczego zdawać i zaliczać, bo jest z przedmiotu zwolniony. To logiczne... :D

matmanamaksa 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 5, Wysłany: 2011-11-07, 16:12   

tomasz37 napisał/a:
zasady gry w piłkę nożną, siatkówkę? albo wymienić skład reprezentacji Polski w piłce nożnej?
To pierwsze jak najbardziej, drugie nadal żartem pozostanie.

[uczeń]kom7 

Post nr 6, Wysłany: 2011-11-07, 16:49   

Dziękuję, a jeszcze ta kwestia:
"Jeśli tak, to czy jest jakaś możliwość(np. pismo od rodzica) żebym na te lekcje nie przychodził? "

Peonia 

Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Post nr 7, Wysłany: 2011-11-08, 13:21   

Jest mozliwość. Należy to ustalić z nauczycielem uczącym. U mnie rodzice piszą stosowne oświadczenie.

19dema75 

Post nr 8, Wysłany: 2011-11-08, 22:43   

Zazwyczaj dajesz pismo do dyrekcji, że w godzinach takich i takich (kiedy odbywają się lekcje WFu) bierzesz za siebie odpowiedzialność (jeśli masz 18+, jak nie to rodzice biorą odpowiedzialność). Możesz wtedy wracać do domu.

[uczeń]kom7 

Post nr 9, Wysłany: 2011-11-08, 23:36   

Dziękuję za odpowiedzi :)
Jednak nie wszyscy nauczyciele są wredni(niestety moi są) :)

vuem 

Post nr 10, Wysłany: 2011-11-09, 10:25   

kom7 napisał/a:
Jednak nie wszyscy nauczyciele są wredni(niestety moi są) :)

To nie kwestia bycia wr3ednym, tylko ustalonych zasad, które od takiego wrednego nauczyciela egzekwuje dyrekcja.

Człowiek w tym wieku nie powinien mieć problemu ze zrozumieniem tak prostej kwestii.

Rozumiesz konieczność jazdy prawą stroną drogi, czy też sadzisz, że wredni policjanci do tego Cie zmuszają? :wink:

[uczeń]kom7 

Post nr 11, Wysłany: 2011-11-09, 14:46   

Podam Ci przykład:

Mój kolega też ma zwolnienie z WF, ma problem z kolanem, wystarczy jeden upadek i może nawet do końca życia jeździć na wózku. Zaniósł to zwolnienie nauczycielowi, który je podpisał i kazał zanieść do pielęgniarki. Mój kolega zgubił to zwolnienie(każdemu może się zdarzyć) to nauczyciel powiedział że ma przynieść nowe i ma na to 3 dni. Poszedł po nowe i bez problemów mu je jego lekarz wystawił. Przyniósł do szkoły i nauczyciel powiedział że już go nie interesuje że ma zwolnienie i że ma ćwiczyć. Na to on poszedł do dyrektorki która go nawyzywała od nieogarniętych gówniarzy, że nie umie jednej kartki upilnować itp.
I powiedziała że mu nie uznaje tego zwolnienia, i że ma ćwiczyć na wf, albo dostanie na koniec 1 i nie zda.

vuem, dalej uważasz że nie ma wrednych nauczycieli?

vuem napisał/a:
Rozumiesz konieczność jazdy prawą stroną drogi, czy też sadzisz, że wredni policjanci do tego Cie zmuszają?

Tutaj akurat jest zapis w prawie że w polsce jeździ się prawą stroną jezdni, ale np. w Hong Kongu już nie.

vuem 

Post nr 12, Wysłany: 2011-11-09, 20:47   

kom7 napisał/a:
vuem, dalej uważasz że nie ma wrednych nauczycieli?

W poście, na który odpowiadałem nie poruszałeś takiego tematu, pisałeś jedynie o problemie zwolnienia w kontekście "pójścia do domu" zamiast siedzenia na ławce.
To po pierwsze.

Po drugie nie wierzę,że taka sytuacja miała miejsce.

kom7 napisał/a:
Tutaj akurat jest zapis w prawie że w polsce jeździ się prawą stroną jezdni, ale np. w Hong Kongu już nie.

Tak samo jak jest zapis w prawie o tym,że uczeń ma obowiązek uczęszczać na wszystkie obowiązkowe zajęcia, w tym wf.
Jeśli jest niedysponowany, to grzeje ławę, jeśli zostaje zwolniony do domu, to jest na tych zajęciach nieobecny.

O tym pisałeś i na to odpowiedziałem. Przemyśl to zamiast zmyślać historyjki.

Basso profondo 

Post nr 13, Wysłany: 2011-11-09, 21:48   

kom7 napisał/a:
Mam całoroczne zwolnienie lekarskie z WF. A akurat w tym roku złożyło się tak że WF jest ostatni, więc czy nauczyciel powinien mi wstawiać nieobecności jeżeli nie przyjdę na ostatni WF?
Jeżeli masz zwolnienie z danych zajęć, to logiczne jest, że nie musisz na nie chodzić. Nauczyciel nie może ci też wstawiać nieobecności, bo masz zwolnienie, więc nie ma cię na liście.

matmanamaksa napisał/a:
Zwolnienie masz z ćwiczeń, a nie z wiedzy.
Nie, zwolnienie ma z WF-u.

kom7 napisał/a:
Przyniósł do szkoły i nauczyciel powiedział że już go nie interesuje że ma zwolnienie i że ma ćwiczyć. Na to on poszedł do dyrektorki która go nawyzywała od nieogarniętych gówniarzy, że nie umie jednej kartki upilnować itp.
I powiedziała że mu nie uznaje tego zwolnienia, i że ma ćwiczyć na wf, albo dostanie na koniec 1 i nie zda.
Po to ma uczeń rodziców, żeby załatwili to porządnie. Zwolnienie należy złożyć na dziennik w sekretariacie albo wysłać listem poleconym, a dyrektorka nie ma nic do uznawania, bo to nie od jej uznania zależy.
Pod pismem do dyrektorki podpisują się rodzice, bo to oni są dorośli i to oni są stroną w sprawie.

Najgorzej gdy za załatwianie poważnych spraw zabierają się dzieci, zabierają się za to od tyłka strony, a potem płaczą po internetach.

JHN 

Post nr 14, Wysłany: 2011-11-09, 22:36   

miwues napisał/a:
Najgorzej gdy za załatwianie poważnych spraw zabierają się dzieci, ...

Nie dziw się - rodzice mają ostatnio niewiele czasu dla swoich dzieci...
Jak już są w domu, to wolą siedzieć przy piwie/kawie przed telewizorem/monitorem i płakać po śmierci bohaterki/orła na koszulce...
Albo ... polować na czarownice :wink:

[uczeń]kom7 

Post nr 15, Wysłany: 2011-11-12, 23:04   

Wielkie dzięki za odpowiedzi!
Pozdrawiam!

PS. vuem ta "historyjka" jest prawdziwa.

Odpowiedz do tematu