Post nr 1, Wysłany: 2010-09-13, 18:25 egzamin gimnazjalny z języka obcego
moja córka ma w gimnazjum obowiązkowy angielski i dodatkowo nieobowiązkowy niemiecki
obu uczy się "od zera", bo w podstawówce miała francuski
niemiecki idzie jej dużo lepiej, lubi go
chciałaby zdawać na egzaminie niemiecki a nie angielski
pilnie proszę o odpowiedź na pytanie, czy może i jeśli tak o podanie podstawy... dyrektor jest chory, wice nie wie, pani od niemieckiego mówi, że chętnie mi dziecko przygotuje w ramach godzin z KN do egzaminu, jeśli tylko Młoda może go zdawać, dziecko mi się stresuje, czekając na odpowiedź jak na wyrok
_________________ "Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."
moja córka ma w gimnazjum obowiązkowy angielski i dodatkowo nieobowiązkowy niemiecki
........................................................................................
chciałaby zdawać na egzaminie niemiecki a nie angielski
Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że nie ma możliwości wyboru.
Wyboru będą mogli dokonać dopiero obecni drugoklasiści, a Twoja córka jest chyba w trzeciej.
Sprawdź może jeszcze na stronie CKE w zakładce dotyczącej tegorocznych egzaminów gimnazjalnych.
kurcze no
- trzecia obejmuje wiadomości i umiejętności z zakresu języka obcego nowożytnego (angielski, francuski, hiszpański, niemiecki, rosyjski i włoski); do tej części egzaminu uczeń (słuchacz) przystępuje z języka, którego uczy się w szkole jako przedmiotu obowiązkowego
dziecko płacze
trzecia obejmuje wiadomości i umiejętności z zakresu języka obcego nowożytnego (angielski, francuski, hiszpański, niemiecki, rosyjski i włoski); do tej części egzaminu uczeń (słuchacz) przystępuje z języka, którego uczy się w szkole jako przedmiotu obowiązkowego.
Wytłumacz młodej, że tegoroczny wynik z języka nie ma aż tak wielkiego znaczenia a czas poświęcony na przygotowanie się do egzaminu zaprocentuje lepszą znajomością języka.
ona właśnie chciała lepiej poznać
tyle ze niemiecki
mogła mieć dodatkowe zajęcia
bardzo jej podpasował ten język
jak będzie musiała angielskiego się uczyć, nie starczy jej czasu i sił na niemiecki
do tego nie stać mnie na dodatkowe lekcje
Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 8, Wysłany: 2010-09-14, 17:16
A może pani od niemieckiego popracuje z córą na godzinie karcianej (skorzysta nauczyciel - ma dzieciaka na zajęciach i ty - korki za darmo). A zawsze znajomość 2 języków w przyszłości zaowocuje.
myślałam o tym, ale ona nie da rady szlifować obu naraz
znaczy jak pani od niemieckiego podtrzyma oferte zajeć to chodzić będzie ale jednak musi skoncentrowac siły na angielskim
Pani Basiu, ale prosze spróbować i zachęcić córkę do nauki ang i niemieckiego. Akuratnie uczę ang i daję korepetycje z obu:) i na jednej lekcji robię i ang i niemiecki z uczennica 1 kl gimn w tym niemiecki od podstaw- czyli zero.
Wiadomo nie wszytsko idzie latwo ale practice makes perfect czyli praktyka czyni mistrza. Bedzie sie mylilo na pewno, ale troche odwagi i naprawde córce sie spodoba ten nieszczesny inglisz!:-)
podobać nadal jej się nie podoba, ale do roboty się wzięła i robi postępy
na pewno byłoby łatwiej, gdyby go polubiła, no ale - de gustibus not disputandum
ważne, ze zrozumiała konieczność
BlondeSwan
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 30 Dołączyła: 24 Sie 2010 Posty: 25 Skąd: małopolskie
Post nr 12, Wysłany: 2011-03-26, 18:16
Kto wie, może z tej konieczności narodzi się ciekawość i pasja
Byłoby super! Nie widać pasji ani ciekawości, jest potrzeba wykonania obowiązku.
Od tego zawsze sie zaczyna,ale to w przyszłości napewno zaowocuje. Jeżeli teraz pozna więcej jezyków obcych,to tym lepiej i łatwiej pójdzie jej nauka w szkole średniej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum