Post nr 1, Wysłany: 2011-09-04, 21:36 Kara dla dyrektora?!
Witam! Czy Ktoś z Państwa wie: co grozi dyrektorowi za przyznanie nauczycielowi urlopu na podratowanie zdrowia, który mu się nie należy? Dyrektora czeka ocena pracy związaną z końcem kadencji!
Basso profondo
Post nr 2, Wysłany: 2011-09-04, 21:44
A co to znaczy nie należy się? Papier od lekarza jest?
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
bigagh, czy jak z kimś rozmawiasz, np. na ulicy, to też drzesz się jak na dożynkach?
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Ale pogadali. Jeżeli dyrektor udzieli n-lowi urlopu dla poratowania zdrowia niezgodnie z przepisami, to oczywiście naruszy tym samym dyscyplinę finansów publicznych, gdyż n-l będzie otrzymywał nienależne mu wynagrodzenie właśnie ze środków publicznych. W związku z tym "grożą" mu konsekwencje : upomnienie, nagana, kara pieniężna, zakaz pełnienia funkcji związanych z dysponowaniem środkami publicznymi. Oczywiście nie dzieje się to z automatu. Sprawę rozpatruje komisja orzekająca. Od zgłoszenia sprawy do wymierzenia ewentualnej kary i udowodnienia „złych chęci” droga jest jednak bardzo długa.
I dodajmy,że takie nieudzielenie przysługującego urlopu jest bardzo rzadko spotykane,więc dobrze byłoby napisać czy ktoś doświadczył takiego przypadku,czy pytasz czysto teoretycznie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum