Mam pytanie dotyczące religii w szkołach: czy religia wlicza się do średniej ocen??? Wychowawczyni mojego syna powiedziała, że nie, z innych źródeł słyszę, że tak... może ktoś kompetentny udzieli mi w końcu prawdziwej odpowiedzi...
Z góry dziękuję
Może już dojrzeliśmy w Polsce do podjęcia narodowej decyzji o powrocie nauczania religii do sal katechetycznych w domach parafialnych? Jestem zdecydowanym zwolennikiem tego rozwiązania. A księża niech płacą sobie za nauczanie religii z kościelnej kasy. Jako obywatel tego Państwa nie zgadzam się, aby z pieniędzy publicznych finansować nauczenie religii.
Ja również jestem za powrotem religii do salek katechetycznych!
Wypisanie syna z religii to chyba nie jest dobry pomysł... Syn będzie jedynym w klasie uczniem, który na ten przedmiot nie uczęszcza i przez godzinę będzie snuł się po szkole nie wiedząc co z sobą zrobić, gdyż religia jest zawsze w środku zajęć...
Poza tym nie wiem czy jeśli zacznie chodzić na religię w gimnazjum, nikt nie będzie się czepiał, że nie chodził wcześniej...
Syn będzie jedynym w klasie uczniem, który na ten przedmiot nie uczęszcza i przez godzinę będzie snuł się po szkole nie wiedząc co z sobą zrobić, gdyż religia jest zawsze w środku zajęć...
Pójdzie na świetlicę albo do biblioteki, pouczy się w tym czasie z innego przedmiotu.
goshka napisał/a:
Poza tym nie wiem czy jeśli zacznie chodzić na religię w gimnazjum, nikt nie będzie się czepiał, że nie chodził wcześniej...
Dlaczego miałby się czepiać?
Chyba, że chciałaś tylko pomarudzić?
matmanamaksa
Przedmiot nauczania: Matematyka
Fanatyzm jest dobry tylko w przypadku fanatycznego umiarkowania...
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Mój syn przebywa w bibliotece. Zamiast 2 godzin tygodniowo spirytystycznych obrzędów ma 2 godziny produktywnego rozwoju.
Zbędne "spirytystyczne obrzędy" to wynik takiego, a nie innego działania ... może kiepskiego nauczyciela religii, a "produktywny rozwój", to zasługa ... może kreatywnego opiekuna zajęć bibliotecznych.
Z drugiej strony znam przypadki "niespirytystycznej nauki ... o religii i wpajania bardzo pozytywnej postawy" przez dobrego nauczyciela religii i jednocześnie "bezproduktywnego drapania się po d u p i e " w obecności leniwego i nieco tępego opiekuna w bibliotece.
Jestem sceptyczny wobec nauczania religii w szkołach, jednak bardziej niechętny wobec uogólniania i bezkrytycznych krucjat.
matmanamaksa
Przedmiot nauczania: Matematyka
Jestem sceptyczny wobec nauczania religii w szkołach, jednak bardziej niechętny wobec uogólniania i bezkrytycznych krucjat.
To nie było uogólnienie. Mówiłem o konkretnym przypadku własnego dziecka i każdy ma prawo do subiektywnej oceny. Z wielu subiektywnych, zbieżnych opinii, tworzy się ogólną teorię.
A ja mam osobiste doświadczenia (policzyłem): 5 księży, 2 katechetów, 4 zakonnice i z tej grupy 1 ksiądz i 2 zakonnice spełniali się w swojej robocie. Pozostali ... nie mam słów. Dla porównania w żadnym innym przedmiocie nie ma takiej niekorzystnej proporcji.
Pisałem w odniesieniu do przypadku Twojego dziecka...to o "kiepskim nauczycielu religii itd".
A cytowane zdanie jest takim "uogólnionym"
Każdy ma takie osobiste doświadczenia i może niekoniecznie wyglądają one tak źle.
W każdym razie postulat "wyprowadzenia religii ze szkół" nie może opierać się na "nie spełnianiu się tych nauczycieli w swojej robocie".
Kwestia finansowania, liczby godzin religii w stosunku do paru innych, wpływ właściwych instytucji na program nauczania, czy zatrudnianie - to jest problem.
Widzę małe szanse jednak, by coś uległo zmianie w najbliższym czasie. A Ty wierzysz? Przez tyle lat wszystkie rządy "dawały" Kościołowi nawet więcej niż się domagał.
Wrogowie kościoła cieszą się, że tej religii jest tyle i że jest w szkole. To najskuteczniejszy sposób aby pomnażać pokolenie z Facebooka, które wyszydzało moherów na Krakowskim Przedmieściu. To własnie to pokolenie już wyuczone na setkach lekcji religii parsknęło buntem antyklerylalnym i to w dość chamski sposób niestety.
Ludzie normalni widzą co się dzieje i chcieliby coś zaradzić a tu problem co z kasą za religię, która trzyma przy życiu wielu proboszczów.
Wielu księży wspomina dawne dobre czasy, kiedy hołota nie przychodziła na religię i w każdej chwili mogli pierwszemu lepszemu chamowi pokazać drzwi. Teraz muszą ewangelizować najgorszy element co robią z marnym skutkiem czego wyrazem usilne starania aby wprowadzić religię do średniej. Solą gałę za gałą bez litości aby jako tako zapanowac nad klasą i to nawet w klasach młodszych, taka bezradność ludzi z ulicy
Nie odbierajmy im kasy za religię ale niech wyjdą ze szkoły bo więcej szkody niż pozytku, alebo niech to będzie 1 lekcja i bez rekolekcji. Tą druga niech maja zapłaconą przez państwo ale niech ją odprawiają poza szkołą, na pielgrzymkach, w kościele, na mszach adwentowych, różańcu itp.
_________________ Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo
Tą druga niech maja zapłaconą przez państwo ale niech ją odprawiają poza szkołą, na pielgrzymkach, w kościele, na mszach adwentowych, różańcu itp.
Niby dlaczego? Ja np. nie chciałbym, aby w szkołach uczono religii, wolałbym, aby te dwie godziny tygodniowo przeznaczono np. na matematykę i biologię. Nie rozumiem, dlaczego państwo ma narzucać mnie i moim ewentualnym potomkom poglądy religijne, przecież nie czyni tego z poglądami np. politycznymi. Jeżeli ktoś chce swoje dzieci nauczać w duchu wiary katolickiej, to powinien móc je posłać do katolickiej szkoły, bądź na zajęcia w salce katechetycznej.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum