Ta dziewczynka z Twoich puzzli Boze to Tosia, bohaterka najnowszego Kubusia w 3d, którego zapodawali jako dobranockę Pieska jakoś nie mogę zidentyfikować, ale zapewne też tam był
A my byliśmy w kinie na muminkach i było jeszcze lepiej niż przewidywałem. Bałem się trochę, że dzieci nie przyciągnie ta technika animacji pod postacią kukiełek. I się grubo pomyliłem bo przyjęły całą bajkę entuzjastycznie. A potem poszliśmy na pączki i porównywaliśmy kolory ciastek z pogodą za oknem ponieważ w bajce był motyw o tym, że świat w związku z nadejściem komety tracił kolory. Czyli nawet jak jest szaroburo za oknem to można ciekawie spędzić dzień.:)
Wtrącę się, bo u Andersena akurat jest tak, że bardzo złe i okrutne rzeczy dzieją się tylko tym złym, którym się należą. Zresztą trzeba też pamiętać o tym, że w czasach kiedy te bajki powstawały takie okrutne obrazki jak głodne i zmarznięte dziecko sprzedające zabawki, były raczej standardem niestety.
Co do Muminków to ja je uwielbiam! Szczególnie takie proste i spokojne podejście do życia.
Żeby tak więcej ludzi się wtrącało.:)
Trochę mi to rozjaśniło problem przemocy w bajce. Może dziewczynka z zapałkami nie jest przyjemną bajką bo bohaterka umiera bynajmniej nie śmiercią bohaterską. Ale to chyba nie jest przemoc. Tak mi się wydaje. Raczej przykry element tego świata. Dziewczynka z zapałkami może nie wywołuje strachu ale potrafi mocno zasmucić. I ten opis samego odejścia dziewczynki w formie zaśnięcia.
Co do twojego zdania względem muminków to zgodzę się tylko jak dodamy, że to jest mnóstwo przygód! Ale już kilka osób z którymi rozmawiałem właśnie kojarzy muminki z sielanką a to jest przecież prawdziwa przygodówa- chociaż w lekko odrealnionym świecie.
Muminki weszły w kanon literatury biblioterapeutycznej (w zasadzie to wybrane rozdziały omawia się na biblioterapii).
"Dziewczynka z zapałkami" jest doskonała dla dzieci, które przeżyły śmierć najbliższych i nie mogą się odnaleźć. Jest bardzo mało wartościowych utworów literackich traktujących o śmierci (jak np. Lampo - "O psie, który jeździł koleją"), a to jest potrzebne. "Dziewczynkę z zapałkami" można potraktować nie tylko w kategorii śmierci. To doskonałą lektura ucząca empatii, bo przecież dziewczynce nikt nie pomógł. Robią to dzieci poprzez zmianę zakończenia baśni. Według dziecięcego scenariusza kończy się happy endem. Baśń wyzwala u dzieci potrzebę działania, zrobienia wszystkiego, by Dziewczynka z zapałkami miała godziwe życie. Rozmawiając z dziećmi na temat losu Dziewczynki usłyszałam, że "baśń nie jest o śmierci tylko o obojętności dorosłych, o ich lodowatych sercach i dlatego akcja toczy się zimą, w okresie, w którym serca ludzi powinny być szczególnie otwarte na krzywdę ludzką".
_________________ Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia
W oparciu o wybrane rozdziały (decyduje tematyka) przeprowadza się zajęcia biblioterapeutyczne dla dzieci. W tym wszystkim najważniejsze jest przeżycie dziecka catharsis (katharsis). Znajdziesz znaczenie tego słowa. Generalnie to oczyszczenie, odblokowanie. Bardzo dobra metoda. W sumie do tego oczyszczenia dzieci dochodzą same. Tu są takie namiastki zajęć http://www.profesor.pl/pu...m-terapeutyczny
Są to konkretne kategorie problemów (np.alkoholizm w rodzinie, nieuleczalna choroba, pobyt w szpitalu, strach przed ciemnością, brak przyjaciół- samotność, śmierć). Do tych kategorii problemów jest odpowiednia literatura. Ciekawe są bajki biblioterapeutyczne Molickiej.
Helenko, oprócz problemu w biblioterapii, literaturę dostosowuje się do stanu emocjonalnego dziecka, jego temperamentu. Trudno Cię ocenić na podstawie jednego zdania, ale podejrzewam, że jesteś osobą z werwą, o typie ruchliwym lub pobudliwym, jak coś zaczniesz robić, to ma to wszystko iść po Twojej myśli. Wybuchasz łatwo, ale i łatwo opanujesz te emocje.
Jeśli tak jest, to potraktuj to jako odpowiedź na swoje pytanie. Przynajmniej w sensie teoretycznym. Potrzebujesz wszystkiego o charakterze incytacyjnym (hamowania).
Koszmarnego Karolka polecam osobom z zahamowaniem werbalnym, z mała pasją życia, a więc takiej osobie, którą trzeba pobudzić. Stąd Muminki i Karolek przeznaczone są dla dwóch skrajnych emocji i temperamentu. Muminki uspokajają, Karolek pobudza.
Bajki trzeba wybierać ostrożnie, szczególnie filmowe. Moja obecnie prawie dorosła córka do dziś wspomina, że Muminki ją przerażały w dzieciństwie. Chodzi np. o Małą Mi, która kojarzyła jej się z czarownicą, ale nie tylko. Potem nie mogła spać, bo się bała. Oczywiście mam na myśli animację.
Jak obserwowałam swoje córy, każda sięgała po inne książki. Jedna w wieku lat 6 "mordowała" Anię z Zielonego Wzgórza a inna Bajki Ezopa. Jedno z moich dzieci nie cierpiało czytać, nad czym bolałam. Na szczęście wszystkie lubiły słuchać, kiedy im czytam, więc robiłyśmy to co wieczór. W takiej formie nawet zbyt trudna jak na ich wiek (nie pamiętam ile wtedy miały) książka "Zew krwi" je zachwyciła, a w krytycznych momentach wyjaśniałam im to, czego nie zrozumiały i dodawałam otuchy. To są bardzo dobre wspomnienia.
Najważniejsze moim zdaniem nie zostawiać dziecka samego z tym, co obejrzało lub przeczytało.
Linczerka- o biblioterapii wiedziałem właśnie tylko tyle, że jest. A to co piszesz wydaje mi się bardzo ciekawe. Mam jednak wrażenie, że w biblioterapii nie chodzi o to żeby zrezygnować z rodzica aby wytłumaczyć dziecku jakieś zjawisko tylko wzmocnić to co może człowiek rozmową za pomocą bajki.
Nie chcę mędrkować bo się na tym nie znam ale może warto powiedzieć to o czym nadmieniłaś mówiąc że Karolek może być wstępem do rozmowy z dzieckiem.
A tak osobiście to muminki wydają mi się średnie jeżeli chodzi o intensywność. Tak samo oceniam dzieci i swój. Może masz racje jeżeli chodzi o jakieś fragmenty.
Dyskusja o dziewczynce z zapałkami też mi przypomniała coś. Tam rzeczywiście rzucało się prawie perwersyjne opisywanie gasnącego życia dziewczynki. Tak jakby świat wolał wydać pokłady energii na opis cierpienia zamiast je zwalczyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum