Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wartościowe filmy i bajki
Autor Wiadomość
[uczeń]Hersylia 

Post nr 16, Wysłany: 2012-02-20, 16:07   

Ta dziewczynka z Twoich puzzli Boze to Tosia, bohaterka najnowszego Kubusia w 3d, którego zapodawali jako dobranockę ;) Pieska jakoś nie mogę zidentyfikować, ale zapewne też tam był :-)

[rodzic]MarciM 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 17, Wysłany: 2012-02-26, 19:51   

A my byliśmy w kinie na muminkach i było jeszcze lepiej niż przewidywałem. Bałem się trochę, że dzieci nie przyciągnie ta technika animacji pod postacią kukiełek. I się grubo pomyliłem bo przyjęły całą bajkę entuzjastycznie. A potem poszliśmy na pączki i porównywaliśmy kolory ciastek z pogodą za oknem ponieważ w bajce był motyw o tym, że świat w związku z nadejściem komety tracił kolory. Czyli nawet jak jest szaroburo za oknem to można ciekawie spędzić dzień.:)

Helenka 

Post nr 18, Wysłany: 2012-03-01, 07:24   

Wtrącę się, bo u Andersena akurat jest tak, że bardzo złe i okrutne rzeczy dzieją się tylko tym złym, którym się należą. Zresztą trzeba też pamiętać o tym, że w czasach kiedy te bajki powstawały takie okrutne obrazki jak głodne i zmarznięte dziecko sprzedające zabawki, były raczej standardem niestety.
Co do Muminków to ja je uwielbiam! Szczególnie takie proste i spokojne podejście do życia.

[rodzic]MarciM 

Post nr 19, Wysłany: 2012-03-01, 19:55   

Żeby tak więcej ludzi się wtrącało.:)
Trochę mi to rozjaśniło problem przemocy w bajce. Może dziewczynka z zapałkami nie jest przyjemną bajką bo bohaterka umiera bynajmniej nie śmiercią bohaterską. Ale to chyba nie jest przemoc. Tak mi się wydaje. Raczej przykry element tego świata. Dziewczynka z zapałkami może nie wywołuje strachu ale potrafi mocno zasmucić. I ten opis samego odejścia dziewczynki w formie zaśnięcia.
Co do twojego zdania względem muminków to zgodzę się tylko jak dodamy, że to jest mnóstwo przygód! Ale już kilka osób z którymi rozmawiałem właśnie kojarzy muminki z sielanką a to jest przecież prawdziwa przygodówa- chociaż w lekko odrealnionym świecie.

linczerka 
Administracja

Post nr 20, Wysłany: 2012-03-01, 20:52   

Muminki weszły w kanon literatury biblioterapeutycznej (w zasadzie to wybrane rozdziały omawia się na biblioterapii).
"Dziewczynka z zapałkami" jest doskonała dla dzieci, które przeżyły śmierć najbliższych i nie mogą się odnaleźć. Jest bardzo mało wartościowych utworów literackich traktujących o śmierci (jak np. Lampo - "O psie, który jeździł koleją"), a to jest potrzebne. "Dziewczynkę z zapałkami" można potraktować nie tylko w kategorii śmierci. To doskonałą lektura ucząca empatii, bo przecież dziewczynce nikt nie pomógł. Robią to dzieci poprzez zmianę zakończenia baśni. Według dziecięcego scenariusza kończy się happy endem. Baśń wyzwala u dzieci potrzebę działania, zrobienia wszystkiego, by Dziewczynka z zapałkami miała godziwe życie. Rozmawiając z dziećmi na temat losu Dziewczynki usłyszałam, że "baśń nie jest o śmierci tylko o obojętności dorosłych, o ich lodowatych sercach i dlatego akcja toczy się zimą, w okresie, w którym serca ludzi powinny być szczególnie otwarte na krzywdę ludzką".

Helenka 

Post nr 21, Wysłany: 2012-03-04, 19:27   

linczerka napisał/a:
Muminki weszły w kanon literatury biblioterapeutycznej (w zasadzie to wybrane rozdziały omawia się na biblioterapii).
.

Ooo to ciekawe :) . Napiszesz więcej, bo słabo się na tym znam.

linczerka 
Administracja

Post nr 22, Wysłany: 2012-03-04, 20:26   

W oparciu o wybrane rozdziały (decyduje tematyka) przeprowadza się zajęcia biblioterapeutyczne dla dzieci. W tym wszystkim najważniejsze jest przeżycie dziecka catharsis (katharsis). Znajdziesz znaczenie tego słowa. Generalnie to oczyszczenie, odblokowanie. Bardzo dobra metoda. W sumie do tego oczyszczenia dzieci dochodzą same. Tu są takie namiastki zajęć http://www.profesor.pl/pu...m-terapeutyczny

Helenka 

Post nr 23, Wysłany: 2012-03-05, 21:18   

Ciekawe :) . Chodzi o jakieś konkretne kategorie problemów jak traumatyczne przeżycia, czy to pomoc w jakiś problemach adaptacyjnych?

linczerka 
Administracja

Post nr 24, Wysłany: 2012-03-05, 21:30   

Są to konkretne kategorie problemów (np.alkoholizm w rodzinie, nieuleczalna choroba, pobyt w szpitalu, strach przed ciemnością, brak przyjaciół- samotność, śmierć). Do tych kategorii problemów jest odpowiednia literatura. Ciekawe są bajki biblioterapeutyczne Molickiej.

[student]dutka 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 25, Wysłany: 2012-03-07, 14:44   

Czyli całkiem nieświadomie trafiłam, wybierając akurat tą bajkę, jako mającą dobry wpływ na dzieci. ;)

linczerka 
Administracja

Post nr 26, Wysłany: 2012-03-07, 19:10   

"Koszmarny Karolek" Francesca Simon - to zabawne przygody chłopca. Po dobrej dozie humoru można porozmawiać o poważnych sprawach wychowawczych.

Helenka 

Post nr 27, Wysłany: 2012-03-07, 21:48   

linczerka "Koszmarny Karolek" mnie bardzo denerwuje. Z kolei "Muminki" zawsze działały na mnie kojąco. Ciekawe czy to coś znaczy ;) .

linczerka 
Administracja

Post nr 28, Wysłany: 2012-03-08, 17:12   

Helenko, oprócz problemu w biblioterapii, literaturę dostosowuje się do stanu emocjonalnego dziecka, jego temperamentu. Trudno Cię ocenić na podstawie jednego zdania, ale podejrzewam, że jesteś osobą z werwą, o typie ruchliwym lub pobudliwym, jak coś zaczniesz robić, to ma to wszystko iść po Twojej myśli. Wybuchasz łatwo, ale i łatwo opanujesz te emocje.
Jeśli tak jest, to potraktuj to jako odpowiedź na swoje pytanie. Przynajmniej w sensie teoretycznym. Potrzebujesz wszystkiego o charakterze incytacyjnym (hamowania).
Koszmarnego Karolka polecam osobom z zahamowaniem werbalnym, z mała pasją życia, a więc takiej osobie, którą trzeba pobudzić. Stąd Muminki i Karolek przeznaczone są dla dwóch skrajnych emocji i temperamentu. Muminki uspokajają, Karolek pobudza.

izkaolek 

Post nr 29, Wysłany: 2012-03-08, 22:11   

Bajki trzeba wybierać ostrożnie, szczególnie filmowe. Moja obecnie prawie dorosła córka do dziś wspomina, że Muminki ją przerażały w dzieciństwie. Chodzi np. o Małą Mi, która kojarzyła jej się z czarownicą, ale nie tylko. Potem nie mogła spać, bo się bała. Oczywiście mam na myśli animację.
Jak obserwowałam swoje córy, każda sięgała po inne książki. Jedna w wieku lat 6 "mordowała" Anię z Zielonego Wzgórza a inna Bajki Ezopa. Jedno z moich dzieci nie cierpiało czytać, nad czym bolałam. Na szczęście wszystkie lubiły słuchać, kiedy im czytam, więc robiłyśmy to co wieczór. W takiej formie nawet zbyt trudna jak na ich wiek (nie pamiętam ile wtedy miały) książka "Zew krwi" je zachwyciła, a w krytycznych momentach wyjaśniałam im to, czego nie zrozumiały i dodawałam otuchy. To są bardzo dobre wspomnienia.
Najważniejsze moim zdaniem nie zostawiać dziecka samego z tym, co obejrzało lub przeczytało.

[rodzic]MarciM 

Post nr 30, Wysłany: 2012-03-09, 19:28   

Linczerka- o biblioterapii wiedziałem właśnie tylko tyle, że jest. A to co piszesz wydaje mi się bardzo ciekawe. Mam jednak wrażenie, że w biblioterapii nie chodzi o to żeby zrezygnować z rodzica aby wytłumaczyć dziecku jakieś zjawisko tylko wzmocnić to co może człowiek rozmową za pomocą bajki.
Nie chcę mędrkować bo się na tym nie znam ale może warto powiedzieć to o czym nadmieniłaś mówiąc że Karolek może być wstępem do rozmowy z dzieckiem.
A tak osobiście to muminki wydają mi się średnie jeżeli chodzi o intensywność. Tak samo oceniam dzieci i swój. Może masz racje jeżeli chodzi o jakieś fragmenty.
Dyskusja o dziewczynce z zapałkami też mi przypomniała coś. Tam rzeczywiście rzucało się prawie perwersyjne opisywanie gasnącego życia dziewczynki. Tak jakby świat wolał wydać pokłady energii na opis cierpienia zamiast je zwalczyć.

Odpowiedz do tematu