Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: renati23
2010-08-26, 20:19
zapis do klasy integracyjnej bez zgodny rodziców? -PILNE
Autor Wiadomość
olenka78 

Przedmiot nauczania: Język angielski
  Post nr 1, Wysłany: 2010-08-26, 18:38   zapis do klasy integracyjnej bez zgodny rodziców? -PILNE

Witam,

moje dziecko uczęszczało do zerówki nieintegracyjnej a dziś dowiedziałm się ze do klasy 1 zostało zapisane do klasy integracyjnej.

Jako iż nie mam dobrych doświadczen z tego typu klasami chcę zeby dziecko chodziło do klasy nieintegracyjnej.

Czy według prawa mogę nie wyrazić zgody? Chyba nie ma obowiązku podporzadkowania się wizji dyrekcji?

Są jakieś regulacje prawne?

Basso profondo 

Post nr 2, Wysłany: 2010-08-26, 19:37   

olenka78 napisał/a:
Czy według prawa mogę nie wyrazić zgody?

Na pewno możesz. Nabór do klas integracyjnych odbywa się na zasadzie pełnej dowolności.

Basso profondo 

Post nr 3, Wysłany: 2010-08-26, 19:43   

@edzia mi podesłała podstawę prawną:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia 20 lutego 2004 r.
w sprawie warunków i trybu przyjmowania uczniów do szkół publicznych oraz przechodzenia z jednych typów szkół do innych

§ 6.2. Do przedszkola integracyjnego, szkoły podstawowej integracyjnej i gimnazjum integracyjnego oraz do oddziałów integracyjnych w przedszkolach, szkołach podstawowych i gimnazjach ogólnodostępnych, na wniosek rodziców (prawnych opiekunów), przyjmowane są:

1) dzieci posiadające orzeczenie, o którym mowa w ust. 1;

2) dzieci pełnosprawne[...]

olenka78 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 4, Wysłany: 2010-08-27, 05:41   dzieki za podstawe

Bardzo dziekuje z przesłanie podstawy prawnej. Przyda mi się dzisiaj gdyż ide z podaniem.

Całą noc nie spałam.... nie wiem jak można na 3 dni robocze przed rozpoczeciem roku stawiac rodziców w takiej sytuacji.

Tym bardziej że ja pracuje z takimi dziecmi i niestety nie mam dobrych doświadczeń: ani fizycznych ani psychicznych.

Może kiedys bedzie mnie stać na taki gest ....

Jeszcze raz dziękuję! Dam znać o rezultatach.

Basso profondo 

Post nr 5, Wysłany: 2010-08-27, 08:09   

Ja też bym się nie zgodził.

matmanamaksa 

Przedmiot nauczania: Matematyka
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 6, Wysłany: 2010-10-03, 01:54   

Temat stary, ale jary.
Czy dziecko pełnosprawne w klasie integracyjnej może zarazić się niepełnosprawnością?
Czy nie powinno być tak, że w klasie integracyjnej uczą się dzieci z niepełnosprawnością li tylko?
Czy osoby bez dobrych doświadczeń fizycznych i psychicznych z dziećmi niepełnosprawnymi nie powinny zmienić zawodu na tłumacza cv w Dublinie?
Może w ogóle trzeba szczepić dzieci w szkołach na inwalidztwo?

vuem 

Post nr 7, Wysłany: 2010-10-03, 06:32   

Słuszne pytania zadajesz :wink:

Basso profondo 

Post nr 8, Wysłany: 2010-10-03, 09:19   

matmanamaksa napisał/a:
Czy dziecko pełnosprawne w klasie integracyjnej może zarazić się niepełnosprawnością?

Jeśli chodzi o niepełnosprawność fizyczną - nie.
Jednak nauczanie zdrowych razem z upośledzonymi upośledza jeszcze bardziej - i jednych, i drugich.

matmanamaksa napisał/a:
Czy osoby bez dobrych doświadczeń fizycznych i psychicznych z dziećmi niepełnosprawnymi nie powinny zmienić zawodu na tłumacza cv w Dublinie?

Niby dlaczego? Nie każdy nauczyciel musi specjalizować się w pracy z upośledzonymi.

matmanamaksa 

Przedmiot nauczania: Matematyka
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 9, Wysłany: 2010-10-03, 11:11   

Doprecyzujmy, o jaką integrację tu chodzi - niepełnosprawność ruchową, intelektualną? Czy dzieci integrowane są w normie intelektualnej?
Moje zdanie: Integracja niepełnosprawności intelektualnej nie jest możliwa bez nauczyciela wspomagającego. Lepsze efekty dają szkoły specjalne, niż utrzymywanie sztuczności w szkołach ogólnodostępnych niegotowych na przyjęcie dzieci upośledzonych.

Basso profondo 

Post nr 10, Wysłany: 2010-10-03, 11:15   

Zgoda.

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 11, Wysłany: 2010-10-03, 12:39   

matmanamaksa napisał/a:
Temat stary, ale jary.

Fizyczną nie.

matmanamaksa napisał/a:
Czy nie powinno być tak, że w klasie integracyjnej uczą się dzieci z niepełnosprawnością li tylko?

Wtedy by się to nie nazywało klasą integracyjną ;)

matmanamaksa napisał/a:
Może w ogóle trzeba szczepić dzieci w szkołach na inwalidztwo?

Przepraszam, ale czy nie jesteś przypadkiem trollem internetowym? Zadajesz pytania, których samo pomyślenie urąga godności nauczyciela. Co to znaczy szczepić na inwalidztwo? Niepełnosprawność ruchowa nie jest zakaźna, chociaż może powstać na podłożu choroby zakaźnej. Można dziecko zaszczepić na polio, meningokoki czy co tam jeszcze nowego odkryją, ale sama niepełnosprawność jest albo wrodzona, albo nabyta na drodze nieszczęśliwego wypadku, bądź następstw choroby, a nie chorobą zaraźliwą samą w sobie.

Jestem trochę zażenowany tym pytaniem.

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 12, Wysłany: 2010-10-03, 13:59   

A ja te pytania odczytałam jako skrajnie ironiczne ;) Wiesz, akurat w takiej szkole, klasie pracuję i widzę podejście i pytania niektórych rodziców - dosłownie na zasadzie: czy adhd/upośledzenie umysłowe/autyzm/itd. jest zaraźliwe? A mogę temu jakoś zapobiec?

Aż chce się odpowiedzieć: tak, stuknąć się w główkę.

[student]haLayla 
El Comediante

Przedmiot nauczania: Medycyna
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 13, Wysłany: 2010-10-03, 14:23   

dushka, to, że rodzice zadają takie pytania, mnie nie dziwi. Nie każdy rodzic musiał skończyć szkołę średnią i zdać maturę, więc mogą padać pytania, które wydają się śmieszne. Ale po osobie, która deklaruje, iż jest nauczycielem nie spodziewałem się takiego pytania.

vuem 

Post nr 14, Wysłany: 2010-10-03, 15:33   

Bycie w jednej klasie z uczniem/uczniami upośledzonymi nie oznacza przecież, że jestem uczony dla nich przygotowanymi metodami i wg dla nich przygotowanego planu.
A spędzanie czasu razem im pomaga przysposobić się do życia w społeczeństwie..."normalnym", natomiast mnie - ucznia "normalnego" - uczy tolerancji i odpowiedzialności.

Basso profondo 

Post nr 15, Wysłany: 2010-10-03, 15:41   

vuem napisał/a:
A spędzanie czasu razem im pomaga przysposobić się do życia w społeczeństwie..."normalnym", natomiast mnie - ucznia "normalnego" - uczy tolerancji i odpowiedzialności.

Dwa mity.

Odpowiedz do tematu