Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.0.9] Druk Świadectw 2011
Autor Wiadomość
pprzybylski 

Post nr 1, Wysłany: 2011-05-26, 23:30   [2.0.9] Druk Świadectw 2011

Witam,
W nowej wersji wprowadzono kolejne usprawnienia po wcześniejszych sugestiach naszych użytkowników. Dodano możliwość drukowania imienia i nazwiska wychowawcy klasy oraz modyfikowanie przedmiotów w zakresie rozszerzonym dla całej klasy jednocześnie. Zapraszamy do aktualizacji programu!

zbignowak 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 2, Wysłany: 2011-05-30, 10:04   

Serdeczne podziękowania dla autora za dalszą modyfikację programu.
Ja miałbym jeszcze jedną sugestię: wprowadzenia wykreślania religii lub etyki na nadrukach świadectw (istnieje tylko na giloszach) co przed chwilą sprawdziłem.

voytec 

Post nr 3, Wysłany: 2011-05-30, 11:12   

zbignowak napisał/a:
...Ja miałbym jeszcze jedną sugestię: wprowadzenia wykreślania religii lub etyki na nadrukach świadectw (istnieje tylko na giloszach) co przed chwilą sprawdziłem.

A ponoć tego nie powinno się robić, bo to objaw dyskryminacji
religia/etyka

zbignowak 

Post nr 4, Wysłany: 2011-05-30, 12:08   

Być może tak. Tylko ocena powinna być przypisana określonemu przedmiotowi i nie podlegać interpretacji (z religii to czy z etyki)

voytec 

Post nr 5, Wysłany: 2011-05-31, 18:43   

zbignowak napisał/a:
Być może tak. Tylko ocena powinna być przypisana określonemu przedmiotowi i nie podlegać interpretacji (z religii to czy z etyki)

No właśnie chodzi o to, że w tym przypadku nie ma to znaczenia i dlatego nazwy religia i etyka są ujęte razem a nie jako oddzielne przedmioty (lub z odnośnikiem żeby niewłaściwe skreślić).
Tak zaprezentowana ocena ma ukryć fakt czy ktoś jest wierzący czy nie i uniemożliwić dyskryminację z tego powodu.

zbignowak 

Post nr 6, Wysłany: 2011-05-31, 23:59   

Dyskusja Panie kolego voytec w tej materii jest bezprzedmiotowa. Mnie chodziło o to, że istnieje możliwość określenia oceny czy to jest z religii czy z etyki przez wykreskowanie jednego z tych przedmiotów (religia/etyka) który istnieje w najnowszej wersji programu ale tylko dla giloszy a nie działa dla nadruku gotowych świadectw. Tak zwana (nie)etyczna kreska dotyczy problemu krechy w pozycji ocena gdyż większość szkół nie zapewnia nauczania etyki. Wobec tego w pozycji ocena z religia/etyka pojawia się krecha na co wydał wyrok Trybunał w Strasburgu. Jako stary nauczyciel spotkałem się z taką sytuacją w swojej małomiasteczkowej społeczności już kilkakrotnie.

akilian 

Post nr 7, Wysłany: 2011-06-07, 21:01   

Mam ogromna prośbę - propozycję do autora programu. Chodzi mi o ocenę opisową z zachowania i zajęć edukacyjnych w klasach I-III, czy można by było scalić w jedno okno miejsce na wpis oceny z zachowania i drugie okno ocenę z zajęć edukacyjnych (obecnie trzeba wpisywać te oceny po jednej linii). To bardzo niewygodne, szczególnie, gdy nauczyciel przygotował wcześniej sobie "opisówki", np w notatniku i chciałby wkleić ich treść. Przydałaby się też możliwość wypełniania w programie arkusza ocen.

arwena2 

Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Post nr 8, Wysłany: 2011-06-08, 22:51   

Podpisuję się pod ta prośbą,znacznie ułatwiłoby to nam pracę.

arwena2 

Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Post nr 9, Wysłany: 2011-06-11, 17:02   

Co z naszą prośbą!?Proszę o odpowiedź!

mr_pl 

Przedmiot nauczania: Podobno angielski
Post nr 10, Wysłany: 2011-06-13, 19:25   

Mam problem z importem klas... wypełniłem całą klasę i zapisałem w pliku .ks oraz .csv. Po imporcie na innym komputerze .ks importuje uczniów, ale nie oceny...

Po zaimportowaniu pliku .csv importuje uczniów wraz z ocenami, ale pozostawia stare dane (mam zdublowane nazwiska).

Problem był również taki, że po eksporcie uczniów do .ks na moim komputerze, na komputerze szkolnym wyświetliły się wykropkowane pola (2 linijki) u samej góry drugiej strony świadectwa (gimnazjum, II klasa). Pola te były edytowalne (adnotacje do arkusza), ale nie usuwalne...

Obydwa komputery działają na najnowszym .NET pod XP...

Jakieś porady?

P.S. Statystyki też mają błąd... nie wlicza w statystyki religii...

pprzybylski 

Post nr 11, Wysłany: 2011-06-13, 21:31   

mr_pl napisał/a:
Problem był również taki, że po eksporcie uczniów do .ks na moim komputerze, na komputerze szkolnym wyświetliły się wykropkowane pola (2 linijki) u samej góry drugiej strony świadectwa (gimnazjum, II klasa). Pola te były edytowalne (adnotacje do arkusza), ale nie usuwalne...

Problem występuje z powodu niezgodności wersji podczas otwierania pliku. W Pana przypadku plik ks został zapisany w nowej wersji, a ponownie otwarty w starej, nieobsługującej adnotacji. Z tego powodu proszę także sprawdzić, czy pozostałe problemy występują po przeprowadzeniu tych czynności na najnowszej wersji na obu komputerach. Jeśli tak, proszę o kontakt przez e-mail.

mr_pl 

Przedmiot nauczania: Podobno angielski
Post nr 12, Wysłany: 2011-06-14, 06:49   

Kilka dni temu pobierałem... była wersja 2.0.6... wczoraj 2.0.9.. dzisiaj już widzę 2.1.0... jak tak szybko się te wersje będą zmieniać to ja nie wydrukuję chyba tych świadectw... przystępuję do testów (nie wiele czasu przed końcem roku zostało)

P.S. Wersja 2.1.0 wczytała dane zapisane w wersji 2.0.9 poprawnie. Dziękuję.

renata306 

Przedmiot nauczania: Plastyka|*|Wychowanie fizyczne
Post nr 13, Wysłany: 2011-06-14, 19:49   

Witam!
Bardzo proszę o pomoc, w kalibracji wydruku nie mogę przenieść środka strony. Muszę nanieść wydruk na świadectwa, które dostałam od dyrektora, więc nie mam możliwości zakupienia ich u Was. Bardzo proszę o poradę i odpowiedź.

adresatka 

Przedmiot nauczania: Matematyka
Post nr 14, Wysłany: 2011-06-15, 22:16   

Program jest bardzo dobry.
Dobry pomysł z nazwiskiem wychowawcy, ale....
Według mnie powinno być poniżej kropkowanej linii, bo za mało miejsca zostaje na podpis.

Ale można tego nie pisać i też jest OK!

Kucyk_86 

Przedmiot nauczania: Informatyka
Post nr 15, Wysłany: 2011-06-16, 17:04   

U mnie też jest problem z kalibracją, program w ogóle nie reaguje na wprowadzane korekty. Jak ktoś sobie z tym poradzi to proszę dać znać. (wspomnę jeszcze że mam najnowszą wersje programu 2.1.0)

Odpowiedz do tematu