Witam wszystkich serdecznie.
Mam na imię Paulina, studentka filologii rosyjskiej. Jeśli wszystko dobrze pójdzie planuję od września 2011roku rozpocząć pracę jako nauczyciel języka rosyjskiego(w2011 kończę licencjat). Chciałabym uczyć w szkole ponadgimnazjalnej. Ale od razu na wstępie mam pytanie do nauczycieli.Mianowicie chciałabym się dowiedzieć gdzie trzeba iść co zrobić żeby zacząć pracę w szkole? Wystarczy iść z cv i dyplomami/certyfikatami/zaświadczeniami do wybranych szkół i złożyć czy trzeba do oświaty iść. Nie mam zielonego pojęcia. Mam również pytanie dotyczące tych stopni nauczycielskich: mianowany,dyplomowany? Czy jest gdzieś na forum wytłumaczenie tego wszystkiego? Bo czuje sie straznie zagubiona w tym wszystkim. Pozdrawiam wszystkich nauczycieli jak i jakich ja ja przyszłych belfrów
Z papierami najlepiej iść prosto do szkół, do dyrektorów, ale Wydział Oświaty też możesz odwiedzić.
Co do stopni awansu zawodowego, to są następujące:
- nauczyciel stażysta - jest nim każdy nauczyciel rozpoczynający prace w szkole;
- nauczyciel kontraktowy - aby uzyskać ten stopień, trzeba odbyć staż w wymiarze 9 miesięcy i pozytywnie przejść tzw. postępowanie kwalifikacyjne, przy czym staż na kolejny stopień można odbywać tylko w przypadku zatrudnienia na co najmniej 1/2 etatu (może być w kilku szkołach);
- nauczyciel mianowany - staż na ten stopień można rozpocząć najwcześniej po 3 latach pracy, staż trwa 2 lata i 9 miesięcy;
- nauczyciel dyplomowany - staż na ten stopień można rozpocząć najwcześniej po 7 latach pracy, staż trwa 2 lata i 9 miesięcy.
To tak w skrócie. Od posiadania wyższego stopnia awansu zawodowego zależy m.in. wynagrodzenie nauczyciela.
Hmmm czyli mam rozumieć, że jeśli zostanę zatrudniona w szkole, to na tzw "dzień dobry" mam staż? A jak wyglądaja umowy? O pracę czy może umowa w związku z odbyciem stazu a może na pół etatu? Bo u mnie wygląda to tak, że jestem na filologii a nie w kolegium nauczycielski, i dodatkowo na trzecim roku muszę zrobić studium pedagogiczne które da mi możliwość nauczania. No i nie wiem dokładnie jak to będzie wyglądało.
Z nauczycielami zawiera się zwykłe umowy o pracę. W pierwszym roku dostaniesz umowę na czas określony - na rok, chyba, ze uda ci się znaleźć pracę tylko na zastępstwo. Gdy już będziesz miała stopień nauczyciela kontraktowego, powinnaś juz mieć umowę na czas nieokreślony.
Aby odbywać staż musisz mieć nie tylko pół etatu, ale jeszcze wymagane kwalifikacje (po licencjacie będziesz je mieć) i oczywiście przygotowanie pedagogiczne.
Witam serdecznie, mam na imię Vitia (od Vitezslava) jestem Czeszką , od 10 lat mieszkam w Polsce.
Jestem nauczycielką I-V klasy SP, według czeskiego systemu z dodatkową specjalizacją WF.
Po odchowaniu 4 dzieci,i 3 letnim wolontariacie pracy z dziećmi w szkole; może mi się uda pójść do pracy - jako świetliczanka dla klas zerowych.
Zaczynam się tutaj rozglądać.
Bo muszę się trochę bardziej zorientować w szkolnictwie polskim.
Przedmiot nauczania: Geografia
Wiek: 38 Dołączył: 21 Lut 2010 Posty: 3 Skąd: duże miasto nad Odrą
Post nr 85, Wysłany: 2010-03-07, 09:49
Witam serdecznie.
Od wielu lat uczę geografii w gimnazjum i liceum. I jeszcze sprawia mi to frajdę
Pozdrawiam.
Reginka82
Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Wiek: 29 Dołączyła: 09 Mar 2010 Posty: 6 Skąd: małopolskie
Post nr 86, Wysłany: 2010-03-09, 18:52
witajcie
Mam na imię Regina i ukończone studia polonistyczne w czasach zamierzchłych już nieco, oraz podyplomówkę z nauczania początkowego ...
5 lat temu zaczynałam swoją szkolną przygodę, ale ostatecznie założyłam rodzinę, pracowałam w prasie lokalnej i do szkoły planuję wrócić na stałe od września, natomiast teraz przyjęto mnie na zastępstwo w SP klasie III. Idę w poniedziałek, jestem nieco przerażona, i chciałabym od Was wsparcia i pomocy ...
Ale i tak się cieszę, że coś się zaczyna nowego dziać
Witaj
Dasz radę.
Początki łatwe nie będą, ale nie przerażaj się.
Trzymamy kciuki.
Post nr 88, Wysłany: 2010-03-11, 14:00
Witajcie
Mam na imię Agnieszka i prawie dwa lata temu skończyłam studia na UAM na Wydziale Pedagogiczno - Artystycznym na kierunku: Edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej i mam uprawnienia do wykonywania zawodu nauczyciela muzyki do liceum włącznie. Na chwilę obecną nie pracuje w zawodzie i dlatego mam do Was pytanie: W jakim czasie po zakończeniu studiów pedagogicznych muszę rozpocząć pracę w zawodzie? Czy są na to odpowiednie dokumenty prawne? Gdzieś usłyszałam, że jeśli po 5 latach po ukończeniu studiów nie zacznę pracy w zawodzie, to będę musiała iść na dodatkowe kursy? Czy to prawda? Będę ogromnie wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum